Cumpăraţi o casă sau un teren și vreţi să vedeţi dacă sunt libere de sarcini? Extrasul de carte funciară se eliberează ONLINE, în câteva minute!

Cumpărați o casă sau un teren și vreți să vedeți dacă sunt libere de sarcini? Extrasul de carte funciară se eliberează ONLINE, în câteva minute!

Acest document, care poate fi obținut chiar și în 10 minute, oferã detalii importante despre imobile. Astfel, daca vreți sã cumpãrați o casã sau un teren și doriți sã vã asigurați cã sunt libere de sarcini, nu au datorii sau nu au fost vândute deja, solicitați extrasul de carte funciarã pentru informare. 

De la începutul anului, aproximativ 8.000 de persoane au solicitat online extrase de carte funciarã pentru informare.

Acest serviciu al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliarã (ANCPI), prin care puteți obține online un extras de carte funciarã pentru informare costã 20 de lei și este disponibil prin platforma online e-payment (http://epay.ancpi.ro). Cererea online pentru extrasul pentru informare poate fi plasatã la orice orã, iar plata se face cu cardul.

”Prin acest proiect, care se numește e-payment, am încercat sã-i ajutãm pe cetãțeni sã evite drumurile la ghișeu. Procedura este simplã: solicitantul face un cont la noi pe site, plãtește extrasul și acesta este eliberat pe loc, dacã actul respectiv este disponibil în format electronic. În situația în care cartea funciarã nu este introdusã în sistemul electronic, angajații oficiilor de cadastru și publicitate imobiliarã fac conversia documentului în format electronic și îl expediazã solicitantului. În primul semestru al acestui an, de acest serviciu au beneficiat aproximativ 8.000 de persoane care au solicitat aproape 20.000 de extrase”, a explicat Radu Codruț Ștefãnescu, directorul general al ANCPI.  

Potrivit site-ului ANCPI, în prezent, numãrul de imobile înregistrate în sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciarã este de aproximativ 10 milioane, reprezentând circa 25% din numãrul total aproximat de imobile din România.

Conform ANCPI, extrasele de carte funciarã pentru informare obținute online trebuie sã fie recunoscute de toate instituțiile administrației locale și centrale, bãnci, avocați, notari etc.

 Extrasul de carte funciarã generat prin sistemul informatic al ANCPI conține informațiile din cartea funciarã, active la data generãrii. Acesta este valabil în condițiile prevãzute de art. 7 din Legea nr. 455/2001, coroborat cu art. 3 din O.U.G. nr. 41/2016, exclusiv în mediul electronic, pentru activitãți și procese administrative prevãzute de legislația în vigoare. Valabilitatea poate fi extinsã și în forma fizicã a documentului, fãrã semnãturã olografã, cu acceptul expres sau procedural al instituției publice ori entitãții care a solicitat prezentarea acestui extras.

Sursa:   http://observator.tv/social/cumparati-o-casa-sau-un-teren-si-vreti-sa-vedeti-daca-sunt-libere-de-sarcini-extrasul-de-carte-funciara-se-elibereaza-online-in-cateva-minute-215187.html

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
English
Romanian English