Tocmai a apărut LEGEA. Românii din aceste localități au scăpat de stat la cozi.

În aceste locații, persoanele fizice și juridice vor depune și ridica actele fără a mai fi nevoie să se deplaseze la oficiile din reședința de județ.

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) este obligată să înfiinţeze birouri de cadastru şi carte funciară la nivelul fiecărei circumscripţii judecătoreşti, până la data de 31 decembrie 2018, termen amânat cu un an din lipsa de personal. În acest sens, ANCPI va face angajări.

Agenţia a înfiinţat deja 41 de birouri de relaţii cu publicul prin care cetăţenii şi specialiştii vor avea acces mai rapid la serviciile de cadastru şi publicitate imobiliară. În aceste locaţii, persoanele fizice şi juridice vor depune şi ridica actele fără a mai fi nevoie să se deplaseze la oficiile din reşedinţa de judeţ sau în localitatea unde funcţionează birouri de cadastru. Astăzi a fost publicat în Monitorul Oficial actul normativ care obligă la deschiderea acestor noi puncte.

„Până la data de 31 decembrie 2018 la nivelul fiecărei circumscripţii judecătoreşti se va constitui şi va funcţiona cel puţin un birou de cadastru şi publicitate imobiliară, denumit în continuare birou teritorial, sau, după caz, un birou de relaţii cu publicul, ca unităţi fără personalitate juridică, în subordinea oficiilor teritoriale”, se arată în lege.

Astfel, vor fi deschise birouri de relaţii cu publicul şi în circumscripţiile judecătoreşti unde nu au putut fi înfiinţate până în prezent, din cauza deficitului de personal sau a lipsei de fonduri.

ANCPI a făcut demersurile necesare, inclusiv prin promovarea măsurilor legislative şi operaţionale pentru alocarea personalului şi a fondurilor necesare funcţionării acestor birouri. Până în prezent au fost identificate spaţiile în care vor funcţiona birourile nou înfiinţate.

Vor fi eliminate impedimentele sesizate în timp de către beneficiarii serviciilor de cadastru şi carte funciară, care erau nevoiţi să se deplaseze la reşedinţa de judeţ, sau, după caz, în localitatea în care funcţionează birouri de cadastru şi publicitate imobiliară, pentru a depune şi ridica documente, ceea ce implica timp şi costuri suplimentare.

Birourile de cadastru şi publicitate imobiliară efectuează operaţiunile de cadastru şi publicitate imobiliară cu privire la imobilele aflate în unităţile administrativ-teritoriale arondate, iar birourile de relaţii cu publicul sunt competente să efectueze operaţiunile de înregistrare a cererilor, de eliberare a documentelor şi, după caz, de soluţionare a cererilor de eliberare a extraselor de carte funciară.

(https://www.capital.ro/e-lege-romanii-din-aceste-localitati-au-scapat-de-cozi.html)

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
English
Romanian English