Bucureşti, 08.07.2020

Proprietarii a circa 14.000 de imobile din comuna Ciugud (județul Alba) primesc, în această săptămână, noile cărți funciare. Documentele au fost eliberate, gratuit pentru cetățeni, prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF), derulat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și susținut de Guvernul României. Finanțarea a fost asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR), coordonat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA). 

 

ANCPI, instituție aflată în subordinea MLPDA, a finalizat lucrările de cadastru general în comuna Ciugud din județul Alba. Noile cărți funciare ale celor 13.928 de imobile din comună au fost înmânate autorităților publice locale, miercuri, 8 iulie.

„Ciugud este cea de-a doua comună din județul Alba cadastrată integral cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Aici, lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților au fost finalizate recent, într-o perioadă în care am fost nevoiți să digitalizăm activitatea oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară de azi pe mâine. Am trimis o mare parte dintre angajați în telemuncă și am modificat legislația astfel încât atât cetățenii, cât și partenerii noștri să aibă acces exclusiv online la toate categoriile de servicii pe care le oferim. Am îmbunătățit sistemele informatice ale ANCPI în doar câteva zile și continuăm să le actualizăm, pentru a crește calitatea serviciilor pe care le oferim. Faptul că aici, în județul Alba, au fost încheiate lucrările de cadastru general în două comune mari – Ciugud și Sîntimbru, care însumează circa 9.000 de hectare, în aceste condiții, demonstrează că lucrurile pot merge repede și bine. Singura condiție esențială este ca toți cei implicați în procesul de înregistrare sistematică a imobilelor să-și facă treaba și să colaboreze. Realizarea cadastrului reprezintă primul pas spre dezvoltarea infrastructurii de orice fel și aduce beneficii importante atât pentru fiecare cetățean în parte, cât și pentru comunitățile locale”, a afirmat Laurențiu Alexandru Blaga, președinte – director general al ANCPI.

ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, inclus în Axa prioritară 11 din POR 2014-2020. Proiectul completează obiectivul Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF), prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 ha din 660 UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 de euro reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 de euro – cofinanțare de la bugetul de stat.

Mai multe informații despre proiectul „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România” puteți afla accesând http://www.ancpi.ro/index.php/proiecte-3/por-2014-2020.

 

SERVICIUL COMUNICARE

AL AGENȚIEI NAȚIONALE DE CADASTRU ȘI PUBLICITATE IMOBILIARĂ

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
English
Romanian English