BUCUREȘTI, 09 IUNIE 2023 – PESTE 500.000 DE IMOBILE CADASTRATE, GRATUIT PENTRU CETĂȚENI, ÎN 2023

  

COMUNICAT DE PRESĂ

București, 09 iunie 2023

Peste 500.000 de imobile cadastrate, gratuit pentru cetățeni, în 2023

 

În primele cinci luni ale anului 2023, au fost înregistrate, gratuit pentru cetățeni, 521.674 de imobile. În total, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a finalizat înregistrarea proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară în 192 de localități și în 22.076 de sectoare cadastrale.

ANCPI, instituție publică în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), realizează lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, gratuit pentru cetățeni, în 2.408 unități administrativ-teritoriale (UAT), din totalul de 3.181. Suprafața în lucru, pentru care urmează să fie deschise noi cărți funciare, este de aproximativ șapte milioane de hectare. Finanțarea este asigurată din veniturile proprii ale ANCPI, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) și din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.

Dintre cele 192 de localități în care au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților, 73 au beneficiat de fonduri europene prin Proiectul major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, finanțat prin POR.

În prezent, se desfășoară lucrări de cadastru sistematic, la nivelul întregii localități, cu finanțare europeană, în 484 de comune. În luna mai, ANCPI a inițiat o procedură de licitație deschisă pentru achiziționarea serviciilor de înregistrare sistematică a imobilelor din 92 de unități administrativ-teritoriale (UAT), din 26 de județe. Lucrările vor fi realizate cu fonduri europene.

Din totalul de 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subvențiilor APIA, au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară 7,04 milioane de hectare (74%).

Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetățeni, a tuturor imobilelor (terenuri și clădiri) din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene și din bugetul local al primăriilor. ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, inclus în Axa prioritară 11 din POR 2014-2020. Proiectul completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 de hectare din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 – cofinanțare de la bugetul de stat.

Mai multe informații referitoare la PNCCF sunt disponibile pe pagina web a ANCPI, https://www.ancpi.ro/pnccf/.

SERVICIUL COMUNICARE

AL AGENȚIEI NAȚIONALE DE CADASTRU ȘI PUBLICITATE IMOBILIA

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
English
Romanian English