Bucureşti, 20.02.2020

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat, miercuri, 19 februarie, o întâlnire de lucru, la sediul Ministerului Afacerilor Interne. Videoconferința, la care au participat prefecți, președinți ai consiliilor județene, primari și directori ai oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară (OCPI), a avut drept scop mobilizarea și cointeresarea autorităților locale cu privire la realizarea cadastrului din fonduri europene în 660 de comune.

ANCPI, instituție publică aflată în subordinea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), va scoate la licitație, în 2020, lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în peste 500 de unități administrativ-teritoriale (UAT). Finanțarea este asigurată din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 (POR).

„Realizarea cadastrului general în cele 660 de comune incluse în proiectul european, care acoperă circa 5,8 de milioane de hectare, constituie o prioritate pentru Guvernul României și pentru ANCPI, ca beneficiar al proiectului. Aceste comune pot fi cadastrate integral cu finanțare europeană, cu condiția să ne unim eforturile și să cointeresăm toți actorii implicați. Bugetul proiectului este de aproximativ 313 de milioane de euro, iar termenul de finalizare este 31 decembrie 2023. Până acum, ANCPI a scos la licitație aproximativ 400 de UAT- uri din totalul celor 660. Numărul UAT-urilor contractate sau în procedură de licitație este de 149, dintre care 89 au deja contracte semnate și lucrările sunt în derulare, iar 60 sunt în curs de evaluare. În acest context, este esențial să gestionăm eficient resursele pe care le avem la dispoziție și să aplicăm soluțiile pe care le-am identificat pentru a respecta termenul pe care ni l-am asumat”, a precizat Laurențiu Alexandru BLAGA, președinte – director general al ANCPI.

Principalele măsuri luate de ANCPI pentru accelerarea lucrărilor de cadastru general finanțate din fonduri europene sunt realizarea unei consultări de piață pentru majorarea prețului plătit pe hectar și simplificarea procedurilor prevăzute de legislația în vigoare.

Astfel, astăzi ANCPI a supus consultării publice proiectul de ordin privind modificarea și completareaRegulamentului privind realizarea, verificarea și recepția lucrărilor sistematice de cadastru și înscrierea din oficiu a imobilelor în cartea funciară, aprobat prin Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 1/2020 . În luna martie, ANCPI va realiza o consultare de piață, în scopul stabilirii prețului pentru lucrările de cadastru finanțate din fonduri europeane.

După finalizarea acestor etape, în luna aprilie, ANCPI va iniția două proceduri de licitație pentru realizarea lucrărilor de cadastru general în 246 de comune.

ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, inclus în AXA prioritară 11 din POR 2014-2020, care are drept scop realizarea cadastrului general în 660 de comune, până în anul 2023.

Proiectul completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 ha din 660 UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 – cofinanțare de la bugetul de stat.

Selectarea UAT-urilor din zonele rurale a fost făcută după următoarele criterii de prioritizare:

• localităţi care fac obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură prevăzute în Master Planul General de Transport al României;

• localităţi care implementează ori sunt incluse în proiecte de dezvoltare a infrastructurii în cadrul altor programe;

• localităţi în care sunt identificate zone cu vulnerabilităţi sociale particulare privind accesul informal la proprietate.

Mai multe informații despre proiectul „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România” puteți afla accesând

http://www.ancpi.ro/por

SERVICIUL COMUNICARE

AL AGENȚIEI NAȚIONALE DE CADASTRU ȘI PUBLICITATE IMOBILIARĂ

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
English
Romanian English