EXCLUSIV S-a dat startul cadastrării gratuite din bani europeni

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a publicat lista comunelor care vor beneficia de cadastrare integral din fonduri externe nerambursabile. România a atras peste 310 mil. euro prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

În cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, ce vizează înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România până în 2023, sunt cuprinse 660 de comune din toate judeţele ţării care vor beneficia de fonduri europene. Lista localităţilor poate fi consultată aici.

„Vom folosi aceste fonduri, aproximativ 312 de milioane de euro, pentru a înregistra, gratuit, 5.756.387 de hectare de teren din mediul rural, reprezentând suprafaţa totală a 660 de unităţi administrative-teritoriale”, a declarat în exclusivitate pentru revista Capital Radu-Codruţ Ștefănescu, preşedinte director general al ANCPI.

Localităţile care vor beneficia de aceste fonduri au fost alese de o comisie din care fac parte specialişti din Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Transporturilor, dar şi din cadrul ANCPI. Membrii comisiei interministeriale au fost desemnaţi de primul-ministru.

Au fost alese localităţile care fac obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură prevăzute în Master Planul General de Transport al României; cele care implementează ori sunt incluse în proiecte de dezvoltare a infrastructurii în cadrul altor programe; şi cele în care sunt identificate zone cu vulnerabilităţi sociale particulare privind accesul informal la proprietate.

„Pe lista comunelor care vor fi cadastrate integral din fonduri europene pot fi regăsite şi UAT-urile în care au fost deja iniţiate procedurile pentru înregistrarea imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară şi care îndeplinesc criteriile de prioritizare. În acest caz, vor fi scoase la licitaţie doar sectoarele cadastrale în care nu au început lucrările”, a spus Radu-Codruţ Ștefănescu.

Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI, peste 860 mil. euro, şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de aproximativ 312 mil. euro. O altă sursă de finanţare pot fi şi fondurile din bugetele locale ale primăriilor.

În prezent, 33 de localităţi sunt cadastrate în totalitate, iar în alte 190 de comune se desfăşoară lucrări de cadastru general la nivelul întregii unităţi administrativ-teritoriale. Până acum au fost finalizate lucrările în 1.205  sectoare cadastrale din 494 de localităţi şi se desfăşoară lucrări de cadastru general în 15.654 de sectoare cadastrale din 1.906 de localităţi.

Sursa: http://www.capital.ro/exclusiv-s-a-dat-startul-cadastrarii-gratuite-din-bani-europeni.html

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
English
Romanian English