Investitorii imobiliari au cumpãrat terenuri de peste 350 mil. euro, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu

Autor: Alexandru Urzicã | miercuri, 10 ianuarie 2018

Valoarea totalã a tranzacțiilor cu terenuri pentru proiecte imobiliare, cu excepția segmentului industrial, a crescut anul trecut semnificativ fațã de 2016, depãșind pragul de 350 mil. euro la nivel național, potrivit datelor colectate de compania de consultanțã imobiliarã Colliers International.

Aproximativ 70% din aceastã valoare a revenit Capitalei, unde tranzacțiile cu terenuri pentru dezvoltãri rezidențiale au reprezentat mai mult de jumãtate din volumul investițional. Majoritatea cumpãrãtorilor sunt investitori imobiliari cu capital strãin.

Dinamismul sectorului rezidențial în ceea ce privește achiziția de terenuri a venit ca urmare a capacitãții pieței de a absorbi atât proiecte mici, cât și proiecte de peste 1.000 de apartamente, în condițiile în care, conform sondajelor efectuate de Comisia Europeanã, dorința de a cumpãra o locuințã a fost la cel mai crescut nivel post-crizã. Cele mai active zone au fost centrul și nordul Capitalei: Bulevardul Expoziției, Bucureștii Noi și zona Bãneasa-DN1-Jandarmeriei – datoritã viitorului pol de birouri din zona Expoziției, dar și zonele Floreasca-Barbu Vãcãrescu, Aviației și Pipera.

Anul trecut au fost vândute, în total, 627.802 de imobile la nivel național, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliarã (ANCPI). În luna decembrie 2017, numãrul caselor, terenurilor și apartamentelor care au fãcut obiectul contractelor de vânzare-cumpãrare, la nivel național, a fost de 55.974. Cele mai multe vânzãri de imobile au fost înregistrate, în 2017, în București – 82.477, Cluj – 43.774 și Ilfov – 41.687. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadã sunt Teleorman – 4.470, Sãlaj – 3.920 și Caraș-Severin – 3.615, potrivit ANCPI.

„Piața de terenuri traverseazã cea mai bunã perioadã din ultimii 10 ani. Cererea s-a diversificat în decursul anului 2017 din punct de vedere al zonelor de interes și al sectoarelor imobiliare care au nevoie de suprafețe pentru noi dezvoltãri. Mai mult, investitori noi și-au fãcut intrarea pe aceastã piațã, atrași de randamentele superioare oferite de dezvoltarea imobiliarã în piața localã comparativ cu alte piețe sau sectoare economice. În Capitalã, segmentului rezidențial i-a revenit mai mult de jumãtate din valoarea tranzacțiilor cu terenuri, care au crescut mai ales în valoare, restul fiind preluat aproximativ egal de segmentele de retail și birouri”, a declarat Sînziana Oprea, director asociat în departamentul de terenuri al Colliers International Romania.

Sursa: http://www.capital.ro/investitorii-imobiliari-au-cumparat-terenuri-de-peste-350-mil-eu.html

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
English
Romanian English