ANCPI a mărit sumele alocate primăriilor pentru cadastrarea proprietăţilor şi scoate la licitaţie lucrări în 660 de comune

Autor: Alexandru Urzică | vineri, 19 ianuarie 2018

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a crescut la 155.000 de lei fondurile alocate primăriilor în vederea cadastrării proprietăţilor şi a anunţat că va scoate la licitaţie lucrări de cadastru din 660 de comune, ce vor fi realizate din fonduri europene.

Instituţia a trecut la finalul anului trecut la regimul de autofinanţare, după ce Guvernul a decis să nu mai aloce fonduri de la bugetul de stat. Directorul agenţiei spune că prin această metodă va fi grăbit procesul de cadastrare a tuturor proprietăţilor din ţară. Astfel, suma alocată fiecărei primării în 2018 a crescut de la 150.000 de lei la 155.000 lei, iar autorităţile locale vor putea semna contractele de finanţare cu oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară de la sfârşitul lunii ianuarie. Anul trecut, ANCPI a semnat, prin oficiile teritoriale, contracte de finanţare cu peste 2.000 de primării din mediul rural.

Agenţia a publicat şi lista comunelor care vor beneficia de cadastrare integral din fonduri externe nerambursabile. România are la dispoziţie peste 310 mil. euro prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. În cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF), ce vizează înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România până în 2023, sunt cuprinse 660 de comune din toate judeţele ţării care vor beneficia de fonduri europene. Lista localităţilor poate fi consultată aici.

În 2018, ANCPI va demara procedurile pentru scoaterea la licitaţie a imobilelor din cele 660 de comune, care vor fi înregistrate în evidenţele de cadastru şi carte funciară cu ajutorul fondurilor europene, urmând ca acestea să fie împărţite în trei loturi.

În prezent, din totalul de 3.181 de localităţi din România, 38 de comune sunt cadastrate integral, iar în alte 189 de comune se desfăşoară lucrări de cadastru general la nivel de unitate administrativ teritorială. Totodată, au fost finalizate lucrările în 1.785 de sectoare cadastrale din 582 de localităţi şi sunt în desfăşurare lucrări de cadastru general în 15.195 de sectoare cadastrale din 1.741 de localităţi.

Până acum au fost înregistrat 587.013 imobile prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023. Dintre acestea, 192.606 au fost înregistrate în anul 2016 şi 386.298 în anul 2017. Obiectivul programului este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, case, apartamente) din România în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. PNCCF este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de aproximativ 312 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect o altă sursă de finanţare poate fi bugetul local.

Sursa: http://www.capital.ro/ancpi-a-marit-sumele-alocate-primariilor-pentru-cadastrare.html

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Romanian
English Romanian