Băncile și instituțiile de garantare a creditelor acceptă extrasele de carte funciară eliberate online

Clienții băncilor pot economisi timp în situația în care vor solicita credite garantate cu ipoteci pe imobile. Extrasul de carte funciară obținut online, accesând site-ul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), este recunoscut de reprezentanții Asociației Române a Băncilor.

”Unsprezece bănci, precum şi două instituţii importante de garantare a creditelor – Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) şi Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) vor accepta extrasele de carte funciară pentru informare eliberate online. Mai mult decât atât, împreună cu FNGCIMM am reuşit să facem încă un pas spre digitalizarea şi, implicit, simplificarea procedurilor din cadrul administraţiei publice centrale. Vă pot spune că astăzi intră în vigoare Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2644/2017, care prevede la art. 6.131 că ”extrasele de carte funciară (…) ataşate de Finanţator în aplicaţie pot fi atât extrasele comunicate de ANCPI pe suport letric, cât şi extrasele eliberate de ANCPI în format electronic””, a declarat directorul general al ANCPI, Radu-Codruţ Ştefănescu.

Astfel, clienţii BCR, BCR Banca pentru Locuiţe, EximBank, BRD GSG, Banca Românească, Banca Transilvania, CEC Bank, Garanti Bank, ING Bank, Libra Internet Bank, Unicredit Bank, FNGCIMM şi FGCR pot utiliza extrasul de carte funciară pentru informare obţinut online. Ei vor putea depune la bancă documentele generate de platforma epay.ancpi.ro, în cel mult 30 de zile de la emitere.

ANCPI eliberează extrasul de carte funciară online în câteva minute

Extrasul de carte funciară pentru informare eliberat online de platforma http://epay.ancpi.ro costă 20 de lei şi poate fi obţinut chiar şi în 10 minute, în faţa calculatorului.

”Prin acest proiect, care se numeşte e-payment, am încercat să-i ajutăm pe cetăţeni să evite drumurile la ghişeu. Procedura este simplă: solicitantul face un cont la noi pe site, plăteşte extrasul şi acesta este eliberat pe loc, dacă actul respectiv este disponibil în format electronic. În situaţia în care cartea funciară nu este introdusă în sistemul electronic, angajaţii oficiilor de cadastru şi publicitate imobiliară fac conversia documentului în format electronic şi îl expediază solicitantului.  De la începutul anului, de acest serviciu au beneficiat aproape 17.000 de persoane care au solicitat 76.500 de extrase”, a mai explicat Radu Codruţ Ștefănescu, directorul general al ANCPI.

Potrivit site-ului ANCPI, în prezent, numărul de imobile înregistrate în sistemul informatic integrat de cadastru şi carte funciară este de aproximativ 10,25 de milioane, reprezentând tot atâtea cărţi funciare. Cifra reprezintă 25,61% din numărul total aproximat de imobile din România.

Conform ANCPI, extrasele de carte funciară pentru informare obţinute online trebuie să fie recunoscute de toate instituţiile administraţiei locale şi centrale, bănci, avocaţi, notari etc. Extrasul de carte funciară generat prin sistemul informatic al ANCPI conţine informaţiile din cartea funciară, active la data generării. Acesta este valabil în condiţiile prevăzute de art. 7 din Legea nr. 455/2001, coroborat cu art. 3 din O.U.G. nr. 41/2016, exclusiv în mediul electronic, pentru activităţi şi procese administrative prevăzute de legislaţia în vigoare. Valabilitatea poate fi extinsă şi în forma fizică a documentului, fără semnătură olografă, cu acceptul expres sau procedural al instituţiei publice ori entităţii care a solicitat prezentarea acestui extras. Verificarea corectitudinii şi realităţii informaţiilor conţinute de document se poate face la adresa www.ancpi.ro/verificare, folosind codul de verificare online disponibil în antet. Codul de verificare este valabil 30 de zile lucrătoare de la momentul generării documentului.

Persoana care vrea să obţină extrasul de carte funciară online trebuie să-şi facă un cont pe platforma http://epay.ancpi.ro. La crearea acestuia este necesară introducerea datelor personale ale solicitantului, persoană fizică: adresa, numărul de telefon şi codul numeric personal şi, eventual, seria şi numărului cărţii de identitate (acestea nu sunt obligatorii pentru autentificare). Solicitantul îşi va alege numele de utilizator (ex: adresa de e-mail) şi parola, cu ajutorul cărora se va autentifica. După înregistrare, va primi un e-mail pentru confirmarea înregistrării. Pentru obţinerea efectivă a extrasului de carte funciară pentru informare, va accesa secţiunea “Servicii”, va selecta produsul dorit, pe care îl va adăuga în coş. Pasul următor constă în configurarea extrasului respectiv, prin introducerea unor date de identificare (localizarea imobilului – respectiv judeţul şi unitatea administrativ teritorială, precum şi numărul de carte funciară, numărul cadastral şi numărul topografic). La final, clientul va plăti 20 de lei, cu ajutorul cardului.

Extrasele de carte funciară pentru informare eliberate online au doar o semnătură electronică.

Un serviciu nou, de la 1 decembrie

Un alt pas către simplificarea procedurilor şi reducerea timpului de aşteptare pentru persoanele care doresc să cumpere sau să vândă imobile va fi făcut, în curând, de ANCPI. ”Pot să vă spun că, începând cu luna decembrie a acestui an, ANCPI va pune la dispoziţia persoanelor interesate un nou produs disponibil online. Este vorba despre extrasul de carte funciară pentru autentificare. Acesta va fi eliberat în aceleaşi condiţii cu extrasul de carte funciară pentru informare emis online”, a mai precizat directorul general al ANCPI, Radu-Codruţ ȘTEFĂNESCU.

Extrasul de carte funciară pentru autentificare costă 40 de lei şi poate fi solicitat doar de notarul public în vederea întocmirii actelor notariale prin care se transmite, se modifică sau se constituie un drept real imobiliar. Pe perioada valabilităţii acestuia nu se pot efectua înscrieri în cartea funciară, cu excepţia celei pentru care a fost solicitat extrasul.

Sursa: http://www.capital.ro/bancile-si-institutiile-de-garantare-a-creditelor-accepta-extrase.html

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Romanian
English Romanian