Bucureşti, 03.06.2020

Proprietarii a 44.000 de imobile din județul Dolj vor primi, săptămâna aceasta, noile cărți funciare. Documentele au fost eliberate gratuit pentru cetățeni, prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF). Finanțarea a fost asigurată atât din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR), cât și din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin Oficiul de cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj.

 

ANCPI, instituție aflată în subordinea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), a finalizat lucrările de cadastru general în comuna Brădești din județul Dolj. Noile cărți funciare ale celor 15.873 de imobile din comună au fost înmânate autorităților locale, astăzi, 3 iunie, în cadrul unui eveniment la care au participat Laurențiu Alexandru BLAGA, președinte – director general al ANCPI,  Mihai CILIBIU, directorul OCPI Dolj și primarul comunei Brădești, Ion RĂCĂREANU.

„Brădești este prima comună din județul Dolj care a fost cadastrată integral din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Urmează alte 30 de unități administrativ-teritoriale din județ și sunt convins că lucrurile vor merge din ce în ce mai bine. Este important să învățăm din experiență și să găsim soluții pentru problemele pe care le întâmpinăm. Dialogăm constant cu specialiștii din domeniu și încercăm să facem în așa fel încât să accesăm integral fondurile europene pe care le avem la dispoziție pentru cadastrarea celor 660 de comune din 40 de județe, în termenii stabiliți”, a punctat Laurențiu Alexandru Blaga, președinte – director general al ANCPI.

Celelalte 27.727 de imobile înregistrate gratuit în sistemul integrat de cadastru și carte funciară aparțin locuitorilor din comunele Afumați, Amărăștii de Sus, Băilești, Braloștița, Bratovoești, Bulzești, Călărași, Calopăr, Catane, Celaru, Cernătești, Coșoveni, Dăbuleni, Fărcaș, Galiciuica, Ghercești, Giubega, Gogoșu, Pleșoi, Podari, Predești, Sălcuța, Seaca de Câmp, Terpezița și Urzicuța.

Lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților în evidențele de cadastru și carte funciară pe sectoare cadastrale au început în anul 2018 și au vizat o suprafață totală de 18.463 de hectare. Finanțarea a fost asigurată din veniturile proprii ale ANCPI, prin OCPI Dolj. Noile cărți funciare vor fi predate primarilor celor 25 de comune până la finalul acestei săptămâni.

ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, inclus în Axa prioritară 11 din POR 2014-2020. Proiectul completează obiectivul Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF), prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 ha din 660 UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 de euro reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 de euro – cofinanțare de la bugetul de stat.

Mai multe informații despre proiectul „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România” puteți afla accesând http://www.ancpi.ro/index.php/proiecte-3/por-2014-2020.

 

SERVICIUL COMUNICARE

AL AGENȚIEI NAȚIONALE DE CADASTRU ȘI PUBLICITATE IMOBILIARĂ

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Romanian
English Romanian