Bucureşti, 17.06.2020

Proprietarii a peste 12.000 de imobile din comuna Sîntimbru (jud. Alba) primesc, în această săptămână, noile cărți funciare. Documentele au fost eliberate, gratuit pentru cetățeni, prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF), derulat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Finanțarea a fost asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR).

ANCPI, instituție aflată în subordinea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), a finalizat lucrările de cadastru general în comuna Sîntimbru din județul Alba. Noile cărți funciare ale celor 12.337 de imobile din comună au fost înmânate autorităților publice locale, miercuri, 17 iunie, în cadrul unui eveniment la care au participat Laurențiu Alexandru BLAGA, președinte – director general al ANCPI,  Nicolae ALBU, prefectul județului Alba, Ion DUMITREL, președintele Consiliului Județean Alba, Marius Nicolae HAȚEGAN, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Cornelia BABA, directorul OCPI Alba și Ioan Iancu POPA,  primarul comunei Sîntimbru.

„Sîntimbru, care măsoară aproape 4.500 de hectare, este prima comună din județul Alba care a fost cadastrată integral cu ajutorul fondurilor europene, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. În curând, lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților vor fi finalizate și la Ciugud, tot cu bani europeni. În alte trei comune din Alba – Lupșa, Lunca Mureșului și Rădești – lucrările sunt în derulare, finanțarea fiind asigurată, de asemenea, prin POR. În perioada următoare, vom relua procedurile de atribuire pentru ultimele trei comune din județ incluse în cele 660 de UAT-uri care beneficiază de finanțare europeană. Este vorba despre Mirăslău, Mihalț și Unirea și cred că, de data aceasta, vom găsi prestatori. Mă bazez pe faptul că, în ultimele luni, am îmbunătățit legislația și am simplificat procedurile, în urma consultărilor cu specialiștii în domeniu”, a precizat Laurențiu Alexandru Blaga, președinte – director general al ANCPI.

De asemenea, în acest an vor fi finalizate lucrările de cadastru general în alte două comune din județul Alba – Daia Romană și Șpring, finanțarea fiind asigurată din fondurile proprii ale ANCPI, prin PNCCF.

De altfel, în anul 2020, județul Alba se află pe locul al doilea la nivel național în ceea ce privește înregistrarea sistematică a imobilelor, cu peste 40.000 de cărți funciare deschise prin PNCCF, gratuit pentru cetățeni.

ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, inclus în Axa prioritară 11 din POR 2014-2020. Proiectul completează obiectivul Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF), prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 ha din 660 UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 de euro reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 de euro – cofinanțare de la bugetul de stat.

Mai multe informații despre proiectul „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România” puteți afla accesând http://www.ancpi.ro/index.php/proiecte-3/por-2014-2020.

 

SERVICIUL COMUNICARE

AL AGENȚIEI NAȚIONALE DE CADASTRU ȘI PUBLICITATE IMOBILIARĂ

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Romanian
English Romanian