BUCUREȘTI, 26 IULIE 2022 – Noi parteneri primesc acces la baza de date a ANCPI

COMUNICAT DE PRESĂ
București, 26 iulie 2022

Noi parteneri primesc acces la baza de date a ANCPI

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a extins accesul în sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciară pentru primării, consilii județene, instituţii, autorităţi, avocați și alte entități care îndeplinesc servicii publice. Partenerii ANCPI pot solicita acces gratuit la informații din cărțile funciare existente în eTerra. Ordinul directorului general al ANCPI nr. 813/2022 privind aprobarea condițiilor de acces la datele și informațiile din sistemul informatic de cadastru și carte funciară a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 744/25.07.2022.

ANCPI, instituție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), oferă partenerilor săi acces gratuit la baza de date pe care o administrează, începând cu data de 25 iulie 2022, în condițiile prevăzute de reglementările în vigoare.

Astfel, dreptul de acces la anumite informații din baza de date va fi nominal și va fi acordat exclusiv pentru îndeplinirea unor activități punctuale, cu condiția deținerii semnăturii electronice bazate pe certificat calificat. Persoanele desemnate în acest sens au obligația de a păstra confidențialitatea cu privire la informațiile colectate.

Respectarea condițiilor prevăzute de Ordinul directorului general al ANCPI nr. 813/2022 va fi monitorizată și analizată de o comisie de specialiști desemnați de conducerea ANCPI.

„Cererile partenerilor noștri vor fi înregistrate, analizate și soluționate în cel mai scurt timp de comisia care a fost deja constituită în acest scop. Simplificarea accesului instituțiilor statului la datele și informațiile pe care le administrează ANCPI reprezintă, în primul rând, încă un pas pentru creșterea calității serviciilor publice oferite cetățenilor. Pe de altă parte, suntem, totodată, mai aproape de interconectarea bazelor de date ale instituțiilor statului român, ceea ce înseamnă eficientizarea activității administrației centrale și locale”, a explicat Hajnalka Ildiko VIG, președinte – director general al ANCPI.

Formularele tipizate privind cererea de acces la datele și informațiile din sistemul informatic de cadastru și carte funciară și angajamentul de confidențialitate și de respectare a condițiilor pot fi descărcate de pe site-ul ANCPI (https://www.ancpi.ro/documente-specifice/).

ANCPI acordă acces online gratuit la informațiile din sistemul integrat de cadastru și carte funciară notarilor publici, executorilor judecătoreşti, experţilor judiciari, persoanelor fizice şi juridice autorizate să efectueze lucrări de cadastru, geodezie și cartografie, primăriilor, consiliilor județene, instituţiilor, autorităţilor, avocaților și altor entități care îndeplinesc servicii publice.

În cazul avocaților și executorilor judecătorești procedura de acordare a accesului la informațiile din baza de date a ANCPI se va desfășura prin Uniunea Națională a Barourilor, respectiv Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești, la fel ca în situația notarilor, cărora li se oferă acces prin Uniunea Națională a Notarilor Publici.

 

SERVICIUL COMUNICARE

AL AGENȚIEI NAȚIONALE DE CADASTRU ȘI PUBLICITATE IMOBILIARĂ

 

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Romanian
English Romanian