București,19.12.2023 – Comunicat de presă

COMUNICAT DE PRESĂ

București, 19 decembrie 2023

          Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a finalizat prima etapă a Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063, care face obiectul Axei prioritare 11 – „Extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în cadastru şi cartea funciară”, finanțată prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Potrivit Legii nr. 338/2023, proiectul, care prevede cadastrarea integrală a 660 de unități administrativ-teritoriale (UAT) rurale din 40 de județe, a fost etapizat. Astfel, realizarea cadastrului cu fonduri europene va continua începând cu 1 ianuarie 2024, proiectul fiind inclus în Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PCIDIF) 2021-2027.

Până în prezent, ANCPI, instituție publică aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), a finalizat înregistrarea gratuită în evidențele de cadastru și carte funciară a proprietăților din 98 de comune, în alte 459 de UAT-uri se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică, iar 92 sunt în procedură de licitație. Efectele finalizării înregistrării proprietăților în aceste comune sunt dezvoltarea agriculturii, infrastructurii, proiectelor de urbanism, construirea de școli, spitale și atragerea de investiții, precum și crearea unei baze realiste de impozitare.

Proiectul major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România” completează obiectivul Programului național de cadastru și carte funciară (PNCCF), prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor din 660 de comune, cu suprafața totală de 5.758.314 hectare.

Valoarea totală a proiectului este de 312.891.115 euro, din care 265.957.448 de euro reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, iar diferența reprezintă cofinanțare din veniturile proprii ale ANCPI.

ANCPI a încheiat, pe 26 septembrie 2018, contractul de finanțare a Proiectului major cu MDLPA și Agențiile pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest și Centru.

Scopul proiectului este de a stimula economia rurală, de a încuraja creșterea și dezvoltarea socială, de a facilita dezvoltarea infrastructurii și de a promova incluziunea socială prin îmbunătățirea acoperirii și incluziunii sistemului integrat de cadastru și carte funciară în zonele rurale ale României.

Mai multe informații despre proiectul „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România” puteți găsi accesând http://www.ancpi.ro/index.php/proiecte-3/por-2014-2020.

 

SERVICIUL COMUNICARE

AL AGENȚIEI NAȚIONALE DE CADASTRU ȘI PUBLICITATE IMOBILIARĂ

POR
cadastru gratuit POR
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Romanian
English Romanian