Revista presei

Lista primăriilor care refuză să facă lucrări de cadastru general

Peste 50 de primari din toată țara refuză, de ani buni, să înțeleagă necesitatea realizării cadastrului general. Dacă pe de o parte, edilii se plâng că nu au fonduri pentru investiții, pe de altă parte trec milioanele de euro pe lângă ei. Vorbim despre banii europeni, care nu pot fi accesați dacă nu ai cadastru. 

Au trecut patru ani de când Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) transmite acest mesaj tuturor primăriilor din țară. Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF)  a ajuns deja la jumătatea drumului, iar ANCPI a alocat până acum peste 1,8 de miliarde de lei pentru înregistrarea sistematică a imobilelor și a organizat zeci de întâlniri cu primarii din toate județele. Cu toate acestea, există încă 51 de edili din 16 de județe care refuză să facă ordine în actele de proprietate. 

„Cei mai mulți primari au înțeles și ne-au sprijinit în acest demers, pentru că beneficiile cadastrului general sunt evidente și imediate, atât la nivel individual, cât și la nivel local, regional și național. La toate ședințele pe care le-am organizat am explicat de ce cadastrul general este imperios necesar și obligatoriu. Dezvoltarea acestei țări depinde și de realizarea cadastrului general. Este atât de simplu: nu ai cadastru, nu poți vinde, nu poți construi, nu poți face drumuri sau spitale, nu poți accesa fonduri europene. „Cadastrul general este gratuit pentru cetățeni. Există bani pentru toate primăriile, trebuie doar să cereți.” ”,a explicat președintele – director general al ANCPI, Radu – Codruț ȘTEFĂNESCU.

De ce nu cer primarii bani

Treptat, edilii s-au convins că nu au decât de câștigat din acest demers și, mai de bunăvoie, mai împinși de cetățenii care își cer drepturile, au început să vină în număr tot mai mare la oficiile de cadastru și publicitate imobiliară (OCPI) pentru a încheia contracte de finanțare. Așa se face că numărul imobilelor înregistrate prin PNCCF crește constant, iar numărul primarilor neinteresați de acest proces este în scădere. 

 „La nivel național, aceste localități reprezintă aproximativ două procente din totalul unităților administrativ-teritoriale eligibile. Pe de altă parte, sunt 25 de județe în care toți primarii au înțeles că realizarea cadastrului general înseamnă evoluție și și-au asumat începerea acestui proces pe care trebuie să îl finalizăm, împreună, până în anul 2023”, a precizat președintele –director general al ANCPI.

Mulți primari nu cer bani și nu fac cadastru pentru a ține la „secret” terenurile, astfel pot face ce vor cu ele, susțin surse din adminisrație. 

Vezi AICI lista cu edilii care nu vor cadastru

Fonduri europene pentru cadastru

Alte 660 de comune din 38 de județe (http://www.ancpi.ro/files/Statistici_home_page/Lista_UATs-29.11.pdf) vor fi cadastrate integral din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional – Proiectul major privind „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”. Dealtfel, ANCPI a inițiat deja procedura de licitație pentru înregistrarea sistematică a imobilelor din 149 de UAT-uri. 

Peste 200.000 de proprietăți înregistrate în 2019

Până în prezent, aproximativ 1,4 milioane de proprietăți au fost înregistrate prin PNCCF, fără costuri pentru cetățeni. Dintre acestea, peste 200.000 au fost cadastrate doar anul acesta. Astfel, numărul imobilelor înregistrate în primele patru luni din 2019 l-a depășit pe cel al proprietăților înregistrate în anul 2016, de exemplu (www.ancpi.ro). 

Evoluția acestui program vine ca o urmare firească a măsurilor luate de autorități pentru a grăbi lucrurile. Legislația și procedurile sunt într-un proces continuu de simplificare, iar sumele acordate fiecărui UAT au crescut în fiecare an.

În 2019, fiecare unitate administrativ-teritorială (UAT) poate primi 160.000 de lei, față de 155.000 de lei în 2018, 150.000 de lei în 2017 și 135.000 de lei în 2016. ANCPI va efectua plățile către primării după deschiderea cărților funciare aferente imobilelor recepționate. Potrivit reglementărilor în vigoare, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional și terenuri agricole subvenționate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanțare poate fi bugetul local al primăriilor. 

Sursa: https://www.piatapresei.ro/2019/04/exclusiv-lista-primariilor-care-refuza-sa-faca-lucrari-de-cadastru-general/

Primarii pot solicita bani pentru realizarea cadastrului general

În 2019, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) acordă finanțare în valoare de 280 de milioane de lei pentru înregistrarea cu prioritate a imobilelor din extravilan. Primăriile pot cere acești bani de la oficiile de cadastru și publicitate imobiliară (OCPI) începând de luna viitoare. Lucrările sunt gratuite pentru cetățeni. ANCPI a lansat astăzi, la Bistrița, cea de-a cincea etapă de finanțare a lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF). La ședința de lucru au participat președintele – director general al ANCPI, Radu – Codruț ȘTEFĂNESCU, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Victor FRENȚ, prefectul județului Cluj, Ioan Aurel CHERECHEȘ, dar și aproximativ 30 de primari din cele două județe.
Reprezentanții autorităților centrale și locale au discutat despre rezolvarea problemelor întâmpinate în realizarea lucrărilor de cadastru general și au încercat să găsescă soluții pentru accelerarea PNCCF. „Simplificarea continuă a legislației și a procedurilor și majorarea anuală a sumelor destinate lucrărilor de înregistrare a imobilelor fac ca astăzi să avem aproape 2.200 de primari care doresc să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale. Avem confirmarea că, în 2019, vor fi accesați banii pentru înregistrarea a peste patru milioane de imobile cu o suprafață totală de 3,3 milioane de hectare. Este bine, dar am convingerea că putem mai mult. Dispunem de banii necesari, însă avem nevoie de ajutorul tuturor celor implicați în acest proces. Vom organiza, în continuare, ședințe de lucru în toate județele, pentru a explica, pe înțelesul tuturor, de ce cadastrul reprezintă primul pas spre civilizație și dezvoltare. Ne-am asumat un termen limită, este vorba despre anul 2023 și trebuie să îl respectăm”, a declarat Radu-Codruț ȘTEFĂNESCU, președinte – director general al ANCPI. În 2019, fiecare unitate administrativ-teritorială (UAT) poate primi 160.000 de lei, față de 155.000 de lei în 2018, 150.000 de lei în 2017 și 135.000 de lei în 2016. ANCPI va efectua plățile către primării după deschiderea cărților funciare aferente imobilelor recepționate. Potrivit reglementărilor în vigoare, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional și terenuri agricole subvenționate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanțare poate fi bugetul local al primăriilor. Mai multe informații referitoare la PNCCF sunt disponibile pe pagina web a ANCPI, www.ancpi.ro.

Sursa: http://www.romaniaregional.ro/2019/03/29/primarii-pot-solicita-bani-pentru-realizarea-cadastrului-general/

Noi fonduri pentru cadastrarea gratuită a imobilelor

Câți bani vor primi primăriile în acest an Începând se săptămâna viitoare, primarii pot cere, din nou, fonduri pentru cadastrarea gratuită a terenurilor. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a pregătit 280 de milioane de lei pentru înregistrarea imobilelor din extravilan. Începând din luna aprilie, primăriile pot încheia contracte de finanțare cu oficiile de cadastru și publicitate imobiliară (OCPI), pentru înregistrarea cu prioritate a imobilelor situate în extravilanul localităților. Ulterior, până la finalul lunii iunie, autoritățile locale vor trebuie să semneze contracte de prestări servicii pentru realizarea lucrărilor de cadastru general, care sunt gratuite pentru cetățeni. Anunțul a fost făcut astăzi, la Bistrița, de Radu-Codruț Ștefănescu, președinte – director general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), care s-a întlnit cu reprezentanții autorităților locale. În 2019, edilii interesați să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale vor primi 160.000 de lei. Cum suma a crescut față de anii trecuți (155.000 de lei în 2018, 150.000 de lei în 2017 și 135.000 de lei în 2016), iar legislația în domeniu se află într-un proces continuu de simplificare, primarii nu mai au motive să amâne sau să refuze demararea acestor lucrări. „Până în acest moment, aproape 2.200 de primari și-au exprimat dorința de a începe sau de a continua lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale. Vorbim de peste patru milioane de imobile cu o suprafață totală de 3,3 milioane de hectare. Este bine, dar nu este de ajuns.  Vom continua să organizăm întâlniri și ședințe de lucru în toată țara, vom explica, de câte ori va fi necesar, de ce trebuie să facem cadastru și care sunt avantajele acestui demers. Există banii necesari, suma acordată fiecărei unități administrativ-teritoriale este mai mare comparativ cu anul trecut, însă trebuie să existe și dorința de a face ordine în actele de proprietate și de a evolua, atât la nivel individual, cât și local și național. Ne-am asumat un termen limită, anul 2023, care se apropie și pe care suntem obligați să îl respectăm”, a declarat președintele ANCPI. Pentru a beneficia de fondurile alocate din veniturile proprii ale ANCPI, primăriile care semnează contracte de finanțare cu OCPI-urile începând cu luna aprilie trebuie să găsească și prestatori până la sfârşitul lunii iunie. Conform actelor normative în vigoare, ANCPI va efectua plățile către primării după deschiderea cărților funciare aferente imobilelor recepționate. Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional și terenuri agricole subvenționate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanțare poate fi bugetul local al primăriilor. Mai multe informații referitoare la PNCCF sunt disponibile pe pagina web a ANCPI, www.ancpi.ro.

Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/fonduri-pentru-cadastrarea-gratuita-2589236

Lovitură de teatru la Cadastru. S-a spart monopolul! Decizie fără precedent a conducerii ANCPI – EXCLUSIV

Lucrările de cadastru vor putea fi contractate, direct, de către firmele mici și mijlocii care, până acum, erau obligate să lucreze pentru societățile mari, care dețineau monopolul pe piață. Dacă până acum Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat licitații pentru suprafețe foarte mari, în curând lucrurile se vor schimba. Radu-Codruț Ștefănescu, președinte – director general al ANCPI a explicat că „practic, am mișcorat loturile, astfel încât și companiile cu o capacitate redusă de lucru să poată transmite oferte”.

Vin vremuri grele pentru firmele mari care dețineau monopolul și au câștigat contracte pentru cadastrarea României. Dacă până acum Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat licitații pentru suprafețe foarte mari, la care firmele mici și mijlocii nu aveau acces din cauza capacității reduse de lucru, în curând lucrurile se vor schimba.

ANCPI a transmis, pentru EVZ, că realizarea cadastrului general este o prioritate pentru autorități, care sunt dispuse să schimbe radical modul de lucru, pentru a reuși să-și țină promisiunea făcută în 2015. Astfel, pentru ca întreg teritoriul României să fie cadastrat până în 2023, ANCPI a decis să folosească toate resursele existente pe piață. Mai precis, dacă până acum Agenția a organizat doar licitații foarte mari, la care firmele mici și mijlocii nu se puteau înscrie din cauză faptului că nu îndeplineau cerințele obligatorii, începând de luna viitoare lucrurile se vor schimba.

„Trebuie să facem cadastru, lucrăm contracronometru și avem nevoie de ajutorul tuturor persoanelor fizice și juridice autorizate să execute astfel de lucrări. Atragerea firmelor mici și mijlocii reprezintă una dintre soluțiile necesare implementării acestui program și facem tot posibilul ca ele să poată participa la licitațiile pe care le organizăm. Practic, am mișcorat loturile, astfel încât și companiile cu o capacitate redusă de lucru să poată transmite oferte.” , a precizat Radu-Codruț Ștefănescu, președinte – director general al ANCPI.

Până acum, firmele mici și mijlocii autorizate să execute lucrări de cadastru nu puteau participa la licitații, iar singura modalitate era subcontractarea de la firmele mari, pe sume modice. Asta în condițiile în care firmele mari se declarau nemulțumite de prețul mic plătit de ANCPI, preț stabilit de aceleași companii, prin ofertarea la licitații adjudecate anterior, afirmă surse din domeniu.

Astfel, ANCPI urmează să inițieze două licitații, pentru înregistrarea imobilelor din 149 de UAT-uri. Finanțarea acestor servicii este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional - Proiectul major privind „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”. ANCPI a făcut deja primele demersuri pentru organizarea celor două licitații și a depus documentația la Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), pentru verificări.

În prezent, 64 de UAT-uri sunt cadastrate integral, iar în alte 2.386 se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor atât la nivel de UAT, cât și pe sectoare cadastrale. Numărul proprietăților înregistrate prin PNCCF se apropie de 1,3 milioane, circa 1,2 millioane de cărți funciare fiind deschise din 2016 încoace, datorită măsurilor luate de conducerea ANCPI în această perioadă. Astfel, de la începutul acestui an au fost înregistrate peste 100.000 de proprietăți, față de circa 78.000, în perioada 2005 - 2015. 

Sursa: https://evz.ro/lovitura-de-teatru-la-cadastru-s-a-spart-monopolul-decizie.html

Interviu. Directorul general ANCPI: „Ne-am lovit de slaba implicare, uneori chiar dezinteresul primarilor pentru realizarea cadastrului general!”

Sofiana Irina Bod -februarie 4, 2019

România pierde investitori și fonduri europene din cauza primarilor care refuzã sã cadastreze teritoriul localitãților pe care le conduc. În opinia directorului general Agenției Naționale de Cadastru, Radu – Codruț Ștefãnescu, fãrã cadastru, România are acces limitat la fondurile UE și, din pãcate, noi am început târziu înregistrarea sistematicã a proprietãților.

 

1.Cât la sutã din suprafața României este cadastratã în prezent? Cât la sutã în mediul rural și cât la sutã în urban? Vã rugãm sã ne precizați orașele unde a început cadastrarea în cadrul Programului național de cadastru și carte funciarã (PNCCF)?

La aceastã datã (n.red. 04.02.2019), sunt digitalizate peste 12.270.000 de cãrți funciare, reprezentând 30,69% din numãrul estimat de 40.000.000 de imobile la nivel național. Dintre acestea, peste 1.192.000 de imobile au fost înscrise prin PNCCF, restul provenind din înregistrãrile efectuate la cererea solicitanților (înregistrare sporadicã). De asemenea, la sfârșitul anului trecut, 85% dintre locuințe erau înregistrate în evidențele ANCPI. Totodatã, din cele de 9,57 de milioane de hectare de terenuri agricole care beneficiazã de subvenții APIA, au carte funciarã peste 3,81 de milioane de hectare (40%) și sunt în lucru peste patru milioane de hectare (43%). Trebuie sã precizez cã, în cadrul PNCCF, înregistrarea terenurilor agricole este prioritarã. De altfel, unul dintre obiectivele pe care ni le-am asumat și mã refer aici la Statul român, prin ANCPI, este finalizarea înregistrãrii sistematice a terenurilor agricole, pânã în anul 2020 și a cadastrului general al României, pânã în anul 2023. Așadar, PNCCF îi sprijinã pe fermieri prin înregistrarea cu prioritate terenurilor agricole, astfel încât oamenii sã poatã beneficia în continuare de subvenții. În scopul accelerãrii procesului de înregistrare sistematicã a imobilelor din extravilan am început sã îmbunãtãțim legislația încã din 2016, iar rezultatele sunt vizibile. De aceea, estimãm cã, în acest an, numãrul cãrților funciare care vor fi eliberate gratuit pentru cetãțeni sã îl depãșeascã pe cel de anul trecut, când au fost înregistrate peste 500.000 de imobile, având în vedere cã, de la începutul acestui an, au fost înregistrate, din fondurile ANCPI, peste 27.300 de proprietãți, aceasta în condițiile în care numãrul total imobile înregistrate gratuit în perioada 2005-2015 a foste de 78.272. În plus, la aceastã datã, sunt în derulare lucrãri de înregistrare sistematicã în 2.398 de UAT- uri, cu o suprafațã de peste cinci milioane de hectare.   

Vã mai pot spune cã sunt în derulare lucrãri de înregistrare sistematicã din veniturile primãriilor în 10 orașe și municipii situate în șase județe, urmând sã fie înregistrate peste 200.000 de imobile cu o suprafațã estimatã de aproximativ 50.000 de ha. Aceste orașe sunt: Arad (jud. Arad), Slãnic Moldova, Moinești, Bacãu (din județul Bacãu), Bistrița (jud. Bistrița Nãsãud), Târgu Jiu, Turceni și Țicleni (din județul Gorj), Urziceni (din Ialomița) și Mãgurele (din județul Ilfov). 

 

2. Cât la sutã din suprafața Deltei Dunãrii este cadastratã în prezent? Care este impactul cadastrãrii acestei zone? 

Am anunțat, încã din luna iunie a anului trecut, cã vom susține procesul de cadastrare a Deltei Dunãrii, care va fi finalizat pânã în 2023. Este un proiect important și pentru noi, mai ales pentru cã Delta Dunãrii este inclusã în patrimoniul UNESCO. Pentru realizarea acestui demers a fost necesarã modificareaLegea cadastrului și a publicitãții imobiliare nr.7/1996. Astfel, ANCPI poate susține, în cadrul PNCCF și lucrãrile de înregistrare sistematicã ce vor fi inițiate de administratorii bunurilor din domeniul public și/sau privat al statului. De asemenea, a fost necesar sã elaborãm procedurile de alocare și decontare a sumelor pentru aceste lucrãri de înregistrare sistematicã, proceduri stabilite prin Ordinele comune semnate de ANCPI cu ministrul Agriculturii și Dezvoltãrii Rurale precum și cu ministrul Mediului. Ca urmare, am aprobat finanțarea, din veniturile proprii, a lucrãrilor de înregistrare sistematicã a proprietãților aparținând Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunãrii (ARBDD), pentru o suprafațã de 203.332,63 de ha. Suma alocatã este de peste 30 de milioane de lei. 

Va fi un pas important pentru cã, în județul Tulcea, suprafața înregistratã, cu finanțare de la ANCPI, este de doar 1%. În prezent, din totalul de 51 de unitãți administrativ-teritoriale (UAT) din județul Tulcea, o singurã unitate administrativ-teritorialã este cadastratã în proporție de sutã la sutã, iar în alte 46 se desfãșoarã lucrãri de înregistrare sistematicã a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât și pe sectoare cadastrale. Suprafața estimatã a Deltei Dunãrii este de 580.000 ha. 

 

3. De ce este nevoie de cadastrarea suprafeței țãrii și ce impact va avea acest program, atât în mediul rural cât și urban?

Înregistrarea și evidența tuturor proprietãților din România sunt importante pentru economia țãrii dar și pentru deținãtorii, vânzãtorii sau cumpãrãtorii unui imobil. Aceasta înseamnã practic atragerea investițiilor în infrastructura naționalã și cea localã în domeniile transport, energie, mediu, sãnãtate și infrastructurã socialã. Realizarea cadastrului își pune amprenta și asupra dezvoltãrii zonale, prin diminuarea diferenței dintre zonele dezvoltate, pe de o parte, și regiunile agricole sau alte zone mai puțin favorizate, pe de altã parte. Fãrã cadastru, România are acces limitat la fondurile UE și, din pãcate, noi am început târziu înregistrarea sistematicã a proprietãților. Însã, rezultatele ne fac sã credem cã putem încheia cu succes acest proiect în termenii stabiliți, respectiv 2023, desigur dacã sprijinul decidenților se va pãstra. 

Piedici în cadastrarea gratuitã

    4. Care au fost principalele impedimente pe care le-ați întâlnit din 2015 și pânã în prezent?

Deși ANCPI finanțeazã înregistrarea tuturor proprietãților, astfel încât cetãțenii sã nu suporte nici un fel de costuri, nu toți primarii s-au arãtat interesați sã contracteze lucrãri de înregistrare sistematicã. Așadar ne-am “lovit” de slaba implicare, uneori chiar dezinteresul primarilor pentru realizarea cadastrului general. Între timp lucrurile s-au schimbat, situație care a influențat și numãrul de lucrãri finalizate în 2018 (peste 500.000 de imobile înregistrate gratuit), fațã de 2017 ( 386.000 de imobile înregistrate gratuit). 

O altã problemã se referã la vecinãtãþi, la suprafeþele parcelelor și amplasamente greșite. Mai sunt și situațiile în care lucrãrile de înregistrare sistematicã sunt tergiversate de persoanele fizice și juridice autorizate. 

5. Se poate obține extras de carte funciarã online? Dacã da, în care județe?

Extrasul de carte funciarã poate fi obținut online, indiferent de județ, pe platforma epay.ancpi.ro, chiar și în câteva minute, dacã actele respective sunt disponibile în format electronic dar și în funcție de volumul de cereri din ziua respectivã. În situația în care cartea funciarã nu este introdusã în sistem, angajații oficiilor de cadastru și publicitate imobiliarã fac conversia documentului în format electronic și îl expediazã solicitantului. Prețul extrasului de carte funciarã eliberat online este de 20 de lei. Anul trecut, au fost eliberate aproximativ 500.000 de extrase de carte funciarã, de peste trei ori mai multe fațã de numãrul înregistrat în anul 2017. 

Vã mai pot spune cã extrasul de carte funciarã pentru informare este acceptat de 18 instituții bancare și nebancare, deși Ordonanța de urgențã nr. 41/2016 privind stabilirea unor mãsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative obligã toate instituțiile sã accepte documentele eliberate în format electronic, care au o semnãturã electronicã calificatã sau avansatã, în scopul facilitãrii furnizãrii serviciilor publice cãtre beneficiar. Pe site-ul ANCPI gãsiți și lista instituțiilor care acceptã extrasul de carte funciarã eliberat online – (http://www.ancpi.ro/files/Statistici_home_page/Institutii_16_11_2018.pdf). De asemenea, puteți verifica informațiile conținute de extrasul de carte funciarã pentru informare la adresa www.ancpi.ro/verificare, folosind codul de verificare online disponibil în antet. 

În plus, de anul trecut, extrasul de carte funciarã poate fi utilizat și de persoanele care solicitã eliberarea unei cãrți de identitate. Extrasul online este primit de toate cele peste 570 de birouri ale Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date. Astfel, cetãțenii nu mai sunt nevoiți sã se deplaseze la oficiile de cadastru pentru a obține extrasele de carte funciarã. Cred cã este un pas important în demersurile noastre, începute în urmã cu doi ani, de a veni în întâmpinarea nevoilor cetãțenilor. 

Județe cu zero imobile înregistrate gratuit

6. Vã rog sã ne dați exemple de trei județe unde ați întâmpinat cele mai multe probleme, în ceea ce privește cadastrarea. Vã rugãm sã ne precizați care au fost problemele?

Nivelul scãzut de înregistrare a imobilelor în Sistemul integrat de cadastru și carte funciarã este întâlnit în câteva dintre județe și, dupã cum spuneam, preponderent în zona ruralã. Graficele aratã cã, în cursul anului trecut, în Mehedinți, Sibiu și Brașov, nu au fost înregistrate imobile prin PNCCF. Clujul a reușit sã finalizeze înregistrarea a 144 de imobile, Satu Mare – 321, iar Giurgiu – 466 de imobile. Prin comparație, în anul 2018, județul Galați era în fruntea clasamentului, având peste 60.000 de imobile înregistrate, Dolj – peste 52.000, iar județul Olt avea 50.000 de imobile înregistrate prin PNCCF.

Vezi graficele privind situația PNCCF aici http://www.ancpi.ro/pnccf-links/imobile-cadastru-general

7. S-au accesat fonduri europene pentru cadastru? Dacã da, vã rugãm sã ne precizați suma și în ce județe se va face cadastru cu fonduri europene. 

ANCPI are în derulare un proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile – ”Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietãților în zonele rurale din România”, proiect care contribuie la realizarea obiectivelor de coeziune și integrare socialã ale UE. Proiectul face parte din Programul Operațional Regional 2014-2020, pentru obiectivul tematic 11- Extinderea geograficã a sistemului de înregistrare a proprietãților în cadastru și cartea funciarã. Proiectul va fi implementat de ANCPI în parteneriat cu instituțiile subordonate, în perioada 2018 – 2023, și are ca scop înregistrarea sistematicã gratuitã a tuturor imobilelor din 660 de UAT- uri rurale din 40 de județe (sunt exceptate județul Ilfov – care este situat într-o zonã dezvoltatã și Municipiul București, fiind zonã urbanã), care acoperã suprafața de 5.758.314 ha. 

Bugetul total al proiectului este de 312,8 mil euro, din care 85% este asigurat prin Fondul European de Dezvoltare Regionalã, iar 15% prin contribuție naționalã, respectiv 1,4 milioane de lei, din care peste 1,2 milioane de lei reprezintã fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeanã, restul fiind cofinanțare de la bugetul de stat.

Proiectul este destinat sã rãspundã obiectivelor Programului național de cadastru și carte funciarã 2015-2023 și are ca scop stimularea economiei rurale, încurajarea creșterii și dezvoltãrii sociale a zonelor selectate, facilitarea dezvoltãrii infrastructurii și promovarea incluziunii sociale. Lista integralã a unitãților administrativ-teritoriale ce vor fi cadastrate din bani europeni este afișatã pe site-ul www.ancpi.ro și a fost stabilitã de o comisie din care au fãcut parte reprezentanți ai mai multor ministere. Principalele criterii de prioritizare utilizate de comisie au fost: unitãți administrativ teritoriale care fac obiectul dezvoltãrii proiectelor de infrastructurã prevãzute în Master Planul general de Transport al României, aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 666/2016, unitãți administrativ teritoriale care implementeazã ori sunt incluse în proiecte de dezvoltare a infrastructurii în cadrul altor programe, potrivit legii și unitãți administrativ teritoriale în care sunt identificate zone cu vulnerabilitãți sociale particulare privind accesul informal la proprietate. 

ANCPI a semnat în septembrie 2018, contractul de finanțare al Proiectului Major cu Ministerul Dezvoltãrii Regionale și Administrației Publice (MDRAP) și Agențiile pentru Dezvoltare Regionalã Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru, proiectul având ca datã de finalizare 30.12.2023. 

Nu sunt cereri pentru cofinanțare

8. Câte primãrii din mediul urban și rural au depus cerere de cofinanțare pentru a realiza cadastrul?

Pentru primarii care au considerat cã suma alocatã (între 60 și 132 de lei pe carte funciarã, în funcție de dificultatea lucrãrilor), decontatã de ANCPI este prea micã, am creat, începând cu luna septembrie 2018, posibilitatea cofinanțãrii. Astfel, primãriile pot contribui cu bani din bugetul propriu pentru a contracta firme specializate pentru realizarea lucrãrilor de cadastru. Pânã la aceastã, datã nu au fost înregistrate solicitãri ale UAT – urilor pentru decontarea sumelor destinate cofinanțãrii. Însã, 39 de UAT – uri din 20 de județe și-au manifestat intenția de a începe lucrãri de înregistrare sistematicã a imobilelor, pentru care solicitã cofinanțare. 

În acest fel se poate rezolva și problema cadastrului în București, de altfel singura capitalã europeanã care se confruntã cu probleme în stabilirea limitelor între sectoare. Încã de anul trecut am avut o întâlnire, la sediul Centrului Naþional de Cartografie, cu reprezentanþii celor șase primãrii de sectoare și ai Primãriei Municipiului București, unde am explicat modalitatea prin care aceºtia pot beneficia de cofinanþare pentru realizarea cadastrului prin PNCCF.

Sursa: https://www.piatapresei.ro/2019/02/interviu-directorul-general-ancpi-ne-am-lovit-de-slaba-implicare-uneori-chiar-dezinteresul-primarilor-pentru-realizarea-cadastrului-general/

 

Comunicat de presa - ANCPI

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a preluat Preşedinţia Comitetului Permanent pentru Cadastru în Uniunea Europeană (PCC) de la Oficiul Federal de Metrologie şi Topografie din Austria (BEV). Însemnele de mandat au fost preluate de preşedintele - director general al ANCPI, Radu Codruţ ŞTEFĂNESCU, în cadrul unei ceremonii, care a avut loc miercuri, la Viena. ANCPI va exercita această funcţie începând cu data de 1 ianuarie 2019, în contextul preluării de către România a Preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene (UE) pentru prima jumătate a anului viitor.

 

În calitate de preşedinte al PCC, ANCPI va stabili obiectivele mandatului, pe care le va promova, cu scopul de a contribui la îmbunătăţirea activităţii de cadastru desfăşurate de către instituţiile specializate din ţările UE. Totodată, ANCPI va organiza, la Bucureşti, Conferinţa şi Întâlnirea Plenară ale Comitetului Permanent al Cadastrului în Uniunea Europeană, în cadrul cărora va iniţia dezbateri cu privire la impactul economic al cadastrului asupra societăţii. Astfel, specialiştii în domeniul cadastrului din ţările membre PCC vor discuta atât despre beneficiile cadastrului din punct de vedere economic, cât şi despre modul în care acest sistem ar trebui să funcţioneze. Pentru asigurarea continuităţii mesajelor, agenda reuniunilor va fi stabilită de către ANCPI după consultarea Oficiului Federal de Metrologie şi Topografie din Austria, de la care a preluat Preşedinţia PCC şi cu Agenţia Naţională pentru Măsurători din Finalnda.

 

Potrivit regulamentului PCC, preşedinţii Comitetului acţionează în trio-uri, iar ANCPI va face parte din trio-ul format din România, Finlanda şi Croaţia, având în vedere faptul că preşedinţia Consiliului Uniunii Europene va fi deţinută de Finlanda în semestrul al II-lea al anului 2019 şi de Croaţia în primul semestrul al anului 2020.

 

PCC a fost înfiinţat în anul 2002, iar misiunea sa constă atât în crearea unui spaţiu adecvat promovării activităţilor de cadastru în Uniunea Europeană, cât şi în propunerea unor strategii şi iniţiative comune, cu scopul de a obţine o mai bună coordonare între diferitele sisteme de cadastru europene şi utilizatorii acestora. 

 

Membrii Comitetului sunt instituţii/agenţii din UE, responsabile cu activitatea de cadastru, iar principala funcţie a PCC este să analizeze şi să promoveze în cadrul organismelor UE propuneri privind rezolvarea diferitelor problematici care afectează bazele de date cadastrale teritoriale. ANCPI a devenit membră a PCC o dată cu aderarea României la UE, în anul 2007. 

 

Persoană de contact:

 

Andreea CRASNOPOLSCHI

 

Purtător de cuvânt

 

Sursa: https://www.agerpres.ro/stiri/2018/11/22/comunicat-de-presa-ancpi--215115

Primul pas al României spre președinția europeană: Agenția de Cadastru a preluat șefia UE

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a preluat președinția Comitetului Permanent pentru Cadastru în Uniunea Europeană (PCC) de la Oficiul Federal de Metrologie și Topografie din Austria (BEV).

Însemnele de mandat au fost preluate de președintele - director general al ANCPI, Radu Codruț Ștefănescu, în cadrul unei ceremonii, care a avut loc la Viena. ANCPI va exercita această funcție începând cu 1 ianuarie, în contextul preluării de către România a președinției semestriale a Consiliului UE pentru prima jumătate a anului viitor.

În calitate de președinte al PCC, ANCPI va stabili obiectivele mandatului, pe care le va promova, cu scopul de a contribui la îmbunătățirea activității de cadastru desfășurate de către instituțiile specializate din țările UE. ANCPI va organiza, la București, conferința și întâlnirea plenară ale Comitetului Permanent al Cadastrului în UE, în cadrul cărora va iniția dezbateri cu privire la impactul economic al cadastrului asupra societății.

Specialiștii în domeniul cadastrului din țările membre PCC vor discuta atât despre beneficiile cadastrului din punct de vedere economic, cât și despre modul în care acest sistem ar trebui să funcționeze. Pentru asigurarea continuităţii mesajelor, agenda reuniunilor va fi stabilită de către ANCPI după consultarea Oficiului Federal de Metrologie și Topografie din Austria, de la care a preluat președinția PCC și cu Agenția Națională pentru Măsurători din Finalnda.

Potrivit regulamentului PCC, președinții Comitetului acționează în triouri, iar ANCPI va face parte din cel format din România, Finlanda și Croația, având în vedere faptul că președinția Consiliului UE va fi deținută de Finlanda în semestrul II-lea al anului 2019 și de Croația în semestrul I al anului 2020.

PCC a fost înfiinţat în 2002, iar misiunea sa constă atât în crearea unui spaţiu adecvat promovării activităţilor de cadastru în UE, cât și în propunerea unor strategii şi iniţiative comune, cu scopul de a obţine o mai bună coordonare între diferitele sisteme de cadastru europene şi utilizatorii acestora.

Membrii Comitetului sunt instituţii sau agenţii din UE, responsabile cu activitatea de cadastru, iar principala funcţie a PCC este să analizeze şi să promoveze în cadrul organismelor UE propuneri privind rezolvarea diferitelor problematici care afectează bazele de date cadastrale teritoriale. ANCPI a devenit membră a PCC o dată cu aderarea României la UE, în 2007.

Sursa: https://ziuadecj.realitatea.net/economie/primul-pas-al-romaniei-spre-presedintia-europeana-agentia-de-cadastru-a-preluat-sefia-ue--180141.html

Un prim pas în preluarea Președinției semestriale a Consiliului UE: România a preluat Președinția Comitetului Permanent pentru Cadastru în Uniunea Europeană

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a preluat Președinția Comitetului Permanent pentru Cadastru în Uniunea Europeană (PCC) de la Oficiul Federal de Metrologie și Topografie din Austria (BEV). Însemnele de mandat au fost preluate de președintele – director general al ANCPI, Radu Codruț ȘTEFĂNESCU, în cadrul unei ceremonii, care a avut loc miercuri, la Viena. ANCPI va exercita această funcție începând cu data de 1 ianuarie 2019, în contextul preluării de către România a Președinției semestriale a Consiliului Uniunii Europene (UE) pentru prima jumătate a anului viitor.

În calitate de președinte al PCC, ANCPI va stabili obiectivele mandatului, pe care le va promova, cu scopul de a contribui la îmbunătățirea activității de cadastru desfășurate de către instituțiile specializate din țările UE- se arată în comunicatul remis redacției de ANCPI. Totodată, ANCPI va organiza, la București, Conferința și Întâlnirea Plenară ale Comitetului Permanent al Cadastrului în Uniunea Europeană, în cadrul cărora va iniția dezbateri cu privire la impactul economic al cadastrului asupra societății. Astfel, specialiștii în domeniul cadastrului din țările membre PCC vor discuta atât despre beneficiile cadastrului din punct de vedere economic, cât și despre modul în care acest sistem ar trebui să funcționeze. Pentru asigurarea continuităţii mesajelor, agenda reuniunilor va fi stabilită de către ANCPI după consultarea Oficiului Federal de Metrologie și Topografie din Austria, de la care a preluat Președinția Comitetului Permanent pentru Cadastru în Uniunea Europeană și cu Agenția Națională pentru Măsurători din Finalnda. Potrivit regulamentului PCC, președinții Comitetului acționează în trio-uri, iar ANCPI va face parte din trio-ul format din România, Finlanda și Croația, având în vedere faptul că președinția Consiliului Uniunii Europene va fi deținută de Finlanda în semestrul al II-lea al anului 2019 și de Croația în primul semestrul al anului 2020.

PCC a fost înfiinţat în anul 2002, iar misiunea sa constă atât în crearea unui spaţiu adecvat promovării activităţilor de cadastru în Uniunea Europeană, cât și în propunerea unor strategii şi iniţiative comune, cu scopul de a obţine o mai bună coordonare între diferitele sisteme de cadastru europene şi utilizatorii acestora. Membrii Comitetului sunt instituţii/agenţii din UE, responsabile cu activitatea de cadastru, iar principala funcţie a PCC este să analizeze şi să promoveze în cadrul organismelor UE propuneri privind rezolvarea diferitelor problematici care afectează bazele de date cadastrale teritoriale. ANCPI a devenit membră a PCC o dată cu aderarea României la UE, în anul 2007.

Sursa: https://www.libertatea.ro/utile-si-servicii/utile/presedintia-comitetului-permanent-pentru-cadastru-in-uniunea-europeana-2462724

Agenția de CADASTRU, veste URIAȘĂ pentru români. Lista cu SEDIILE NOI

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a anunțat că a înființat 41 de birouri de relații cu publicul. Noile sedii sunt situate mai aproape de cei care vor să obțină documentele, fără a mai cheltui bani și a se deplasa în orașele reședință de județ.        

Zeci de birouri de relații cu publicul pentru soluționarea cadastrului și a cărților funciare au fost înființate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Oficiali ai instituției au transmis că au fost înființate 41 de birouri de relații cu publicul prin care cetățenii și specialiștii vor avea acces mai rapid la serviciile de cadastru și publicitate imobiliară. Practic, aceștia nu trebuie să se mai deplaseze în orașele reședință de județ pentru a depune cereri și a ridica documente.

Noile puncte de lucru cu publicul vor funcționa la nivelul circumscripțiilor judecătorești din 21 de județe. Astfel, cele mai multe birouri de relații cu publicul recent înființate vor funcționa în județele Vâlcea- patru birouri, Buzău- trei birouri, Dâmbovița- trei birouri, Gorj- trei birouri, Olt, trei birouri.

„ Prin înființarea acestor birouri ANCPI mai face un pas important pentru a veni în sprijinul cetățenilor dar și al specialiștilor care lucrează cu instituția noastră. Persoanele fizice și juridice nu vor mai pierde timp și bani călătorind în reședința de județ pentru a-și rezolva problemele de cadastru și carte funciară. Noile birouri de relaţii cu publicul vor elibera documente și vor soluționa cererile de eliberare a extraselor de carte funciară. Vom continua să facem eforturi pentru ca serviciile oferite de ANCPI să fie unele de calitate și cât mai ușor de accesat.”, a declarat pentru Evenimentul Zilei, Radu-Codruț Ștefănescu, președinte-director general ANCPI.

De altfel, ANCPI a identificat, deja, sediile în care vor funcționa noile birouri iar în ceea ce privește personalul care va lucra cu publicul, surse guvernamentale au declarat pentru Evenimentul zilei că angajările vor fi făcute după ce executivul va aproba un Memorandum pentru scoaterea la concurs a posturilor necesare, conform OUG nr. 90/ 2017.

Odată cu înființarea celor 41 de birouri de relații cu publicul, în întreaga țară vor funcționa în total 179 de sedii ale ANCPI unde cetățenii își pot depune și ridica documente de cadastru și carte funciar.

Lista cu noile sedii înființate de ANCPI

1. BACĂU. Judecătoria Podu Turcului - Birou de relații cu publicul în Podu Turcului.

2. BOTOȘANI. Judecătoria Darabani - Birou de relații cu publicul în Darabani; Judecătoria Săveni - Birou de relații cu publicul în Săveni

3. BUZĂU. Judecătoria Pătîrlagele - Birou de relații cu publicul în Pătîrlagele; Judecătoria Pogoanele - Birou de relații cu publicul în Pogoanele; Judecătoria Rîmnicu Sărat - Birou de relații cu publicul în Rîmnicu Sărat.

4. CARAȘ-SEVERIN. Judecătoria Moldova Nouă - Birou de relații cu publicul în Moldova Nouă.

5. CĂLĂRAȘI. Judecătoria Lehliu-Gară - Birou de relații cu publicul în Lehliu-Gară

6. CONSTANȚA. Judecătoria Hîrșova - Birou de relații cu publicul în Hîrșova.

7. DÂMBOVIȚA. Judecătoria Găești - Birou de relații cu publicul în Găești; Judecătoria Pucioasa - Birou de relații cu publicul în Pucioasa; Judecătoria Răcari - Birou de relații cu publicul în Răcari.

8. DOLJ. Judecătoria Băilești - Birou de relații cu publicul în Băilești; Judecătoria Calafat - Birou de relații cu publicul în Calafat; Judecătoria Filiași - Birou de relații cu publicul în Filiași; Judecătoria Segarcea - Birou de relații cu publicul în Segarcea.

9. GALAȚI. Judecătoria Tîrgu-Bujor - Birou de relații cu publicul în Tîrgu-Bujor.

10. GIURGIU. Judecătoria Bolintin-Vale - Birou de relații cu publicul în Bolintin-Vale.

11. GORJ. Judecătoria Motru - Birou de relații cu publicul în Motru; Judecătoria Novaci - Birou de relații cu publicul în Novaci; Judecătoria Tîrgu Cărbunești - Birou de relații cu publicul în Tîrgu Cărbunești.

12. IALOMIȚA. Judecătoria Fetești - Birou de relații cu publicul în Fetești; Judecătoria Urziceni - Birou de relații cu publicul în Urziceni.

13. SĂLAJ. Judecătoria Jibou - Birou de relații cu publicul în Jibou.

14.TELEORMAN. Judecătoria Roșiori de Vede - Birou de relații cu publicul în Roșiori de Vede; Judecătoria Turnu Măgurele - Birou de relații cu publicul în Turnu Măgurele.

15. TULCEA. Judecătoria Babadag - Birou de relații cu publicul în Babadag; Judecătoria Măcin - Birou de relații cu publicul în Măcin.

16. VASLUI. Judecătoria Huși - Birou de relații cu publicul în Huși.

17. VÂLCEA. Judecătoria Bălcești - Birou de relații cu publicul în Bălcești; Judecătoria Brezoi - Birou de relații cu publicul în Brezoi; Judecătoria Drăgășani - Birou de relații cu publicul în Drăgășani; Judecătoria Horezu - Birou de relații cu publicul în Horezu.

18. ILFOV. Judecătoria Cornetu - Birou de relații cu publicul în Cornetu.

19. MEHEDINȚI. Judecătoria Baia de Aramă - Birou de relații cu publicul în Baia de Aramă; Judecătoria Strehaia - Birou de relații cu publicul în Strehaia.

20. OLT. Judecătoria Balș - Birou de relații cu publicul în Balș; Judecătoria Caracal - Birou de relații cu publicul în Caracal; Judecătoria Corabia - Birou de relații cu publicul în Corabia.

21. PRAHOVA. Judecătoria Mizil - Birou de relații cu publicul în Mizil; Judecătoria Sinaia - Birou de relații cu publicul în Sinaia

(https://evz.ro/agentia-de-cadastru-veste-uriasa-pentru-romani-lista-cu-sediile.html)

Agenţia de Cadastru va avea 41 de birouri de relaţii cu publicul

08.10.2018

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a anunţat vineri că a înfiinţat 41 de birouri de relaţii cu publicul, potrivit unui comunicat de presă transmis de instituţie.

La aceste birouri, persoanele fizice şi companiile vor putea depune şi ridica actele fără a mai fi nevoie să se deplaseze la oficiile din reşedinţa de judeţ sau în localitatea unde funcţionează birouri de cadastru, se scrie în documentul de presă al instituţiei. Actul normativ care modifică şi completează Ordinul directorului general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară nr. 1445/2016 a fost publicat vineri 5 octombrie în Monitorul Oficial.

Ordinul ANCPI nr. 1445/2016 se referă la aprobarea organigramei oficiilor de cadastru şi publicitate imobiliară, a Centrului Naţional de Cartografie, precum şi a regulamentelor de organizare şi funcţionare ale acestora. Ordinul elaborat în aplicarea Legii nr. 7/1996 stabileşte modul de organizare şi funcţionare, numărul, precum şi arondarea birourilor teritoriale şi a celor de relaţii cu publicul.

 Potrivit art. 3 alin. (3) din Legea nr. 7/1996, până la data de 31 decembrie 2018, la nivelul fiecărei circumscripţii judecătoreşti se va constitui şi va funcţiona cel puţin un birou de cadastru şi publicitate imobiliară, denumit în continuare birou teritorial, sau, după caz, un birou de relaţii cu publicul, ca unităţi fără personalitate juridică, în subordinea oficiilor teritoriale.

(https://www.zf.ro/eveniment/agentia-de-cadastru-va-avea-41-de-birouri-de-relatii-cu-publicul-17547396)

Tocmai a apărut LEGEA. Românii din aceste localități au scăpat de stat la cozi.

În aceste locații, persoanele fizice și juridice vor depune și ridica actele fără a mai fi nevoie să se deplaseze la oficiile din reședința de județ.

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) este obligată să înfiinţeze birouri de cadastru şi carte funciară la nivelul fiecărei circumscripţii judecătoreşti, până la data de 31 decembrie 2018, termen amânat cu un an din lipsa de personal. În acest sens, ANCPI va face angajări.

Agenţia a înfiinţat deja 41 de birouri de relaţii cu publicul prin care cetăţenii şi specialiştii vor avea acces mai rapid la serviciile de cadastru şi publicitate imobiliară. În aceste locaţii, persoanele fizice şi juridice vor depune şi ridica actele fără a mai fi nevoie să se deplaseze la oficiile din reşedinţa de judeţ sau în localitatea unde funcţionează birouri de cadastru. Astăzi a fost publicat în Monitorul Oficial actul normativ care obligă la deschiderea acestor noi puncte.

„Până la data de 31 decembrie 2018 la nivelul fiecărei circumscripţii judecătoreşti se va constitui şi va funcţiona cel puţin un birou de cadastru şi publicitate imobiliară, denumit în continuare birou teritorial, sau, după caz, un birou de relaţii cu publicul, ca unităţi fără personalitate juridică, în subordinea oficiilor teritoriale”, se arată în lege.

Astfel, vor fi deschise birouri de relaţii cu publicul şi în circumscripţiile judecătoreşti unde nu au putut fi înfiinţate până în prezent, din cauza deficitului de personal sau a lipsei de fonduri.

ANCPI a făcut demersurile necesare, inclusiv prin promovarea măsurilor legislative şi operaţionale pentru alocarea personalului şi a fondurilor necesare funcţionării acestor birouri. Până în prezent au fost identificate spaţiile în care vor funcţiona birourile nou înfiinţate.

Vor fi eliminate impedimentele sesizate în timp de către beneficiarii serviciilor de cadastru şi carte funciară, care erau nevoiţi să se deplaseze la reşedinţa de judeţ, sau, după caz, în localitatea în care funcţionează birouri de cadastru şi publicitate imobiliară, pentru a depune şi ridica documente, ceea ce implica timp şi costuri suplimentare.

Birourile de cadastru şi publicitate imobiliară efectuează operaţiunile de cadastru şi publicitate imobiliară cu privire la imobilele aflate în unităţile administrativ-teritoriale arondate, iar birourile de relaţii cu publicul sunt competente să efectueze operaţiunile de înregistrare a cererilor, de eliberare a documentelor şi, după caz, de soluţionare a cererilor de eliberare a extraselor de carte funciară.

(https://www.capital.ro/e-lege-romanii-din-aceste-localitati-au-scapat-de-cozi.html)

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a înființat 41 de birouri de relații cu publicul

Au fost înființate 41 de birouri de relații cu publicul pentru soluționarea problemelor de cadastru și carte funciară

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a înființat 41 de birouri de relații cu publicul, pentru a facilita accesul cetățenilor la serviciile de cadastru și publicitate imobiliară. Noile puncte de lucru vor funcționa la nivelul circumscripțiilor judecătorești din localitățile în care nu există birouri de cadastru și carte funciară.

În cele 41 de unități administrativ-teritoriale în care vor fi amplasate noile birouri de relații cu publicul subordonate ANCPI nu există birouri de cadastru și publicitate imobiliară.  Astfel, cele mai multe birouri de relații cu publicul vor funcționa în județele Vâlcea – patru birouri, Buzău – trei birouri, Dâmbovița – trei birouri, Gorj – trei birouri, Olt – trei birouri. Măsura vine în sprijinul persoanelor fizice și juridice (cetățeni, autorizați, notari etc.) care nu puteau beneficia de serviciile prestate de ANCPI și de instituțiile subordonate decât dacă se deplasau într-o localitate în care exista un birou de cadastru și publicitate imobiliară, ceea ce implica timp și costuri suplimentare.

Noile birouri de relații cu publicul vor funcționa în 21 de județe. Mai exact, acolo unde există birouri de cadastru și publicitate imobiliară doar în reședința de județ. Așadar, persoanele fizice și juridice care apelează la serviciile noastre nu vor mai pierde timp și bani călătorind în reședința de județ pentru a-și rezolva problemele de cadastru și carte funciară. Birourile de relații cu publicul vor înregistra cereri, vor elibera documente și vor soluționa cererile de eliberare a extraselor de carte funciară”, a precizat Radu-Codruț Ștefănescu, președinte-director general al ANCPI. „Agenția Națională de Cadastru va efectua demersurile necesare pentru înființarea celorlalte birouri de relații cu publicul, așa cum prevede Legea nr. 7/1996 a cadastrului și a publicității imobiliare. Potrivit legii, la nivelul fiecărei circumscripții judecătorești,  trebuie să funcționeze cel puțin un birou de cadastru și publicitate imobiliară”, a punctat Ștefănescu.

Decizia de înființare a celor 41 de birouri de relații cu publicul, aflate în subordinea oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară, a fost publicată, astăzi, în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 847/05.10.2018.

Totodată,  ANCPI a efectuat demersurile necesare pentru alocarea personalului și a fondurilor necesare funcționării acestor birouri. Până în prezent, au fost identificate spațiile în care vor funcționa noile puncte de lucru, iar personalul aferent va fi angajat în momentul în care Guvernul României va aproba scoaterea la concurs a posturilor.

(https://media.imopedia.ro/stiri-imobiliare/anpc-41-birouri-relatii-cu-publicul-24605.html)

Agenția de Cadastru a înființat 41 de Birouri de Relații cu Publicul | DOCUMENT: Lista locațiilor

Agenția de Cadastru a înființat 41 de Birouri de Relații cu Publicul | DOCUMENT: Lista locațiilor

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) anunță, într-un comunicat transmis vineri, că a înființat 41 de birouri de relații cu publicul prin care cetățenii și specialiștii vor avea acces mai rapid la serviciile de cadastru și publicitate imobiliară.

„În aceste locații, persoanele fizice și juridice vor depune și ridica actele fără a mai fi nevoie să se deplaseze la oficiile din reședința de județ sau în localitatea unde funcționează birouri de cadastru”, precizează ANCPI.

Noua organigramă a Oficiilor de Cadastru, publicată în Monitorul Oficial

Actul normativ care modifică și completează Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 1445/2016 privind aprobarea organigramei oficiilor de cadastru şi publicitate imobiliară, a Centrului Naţional de Cartografie, precum şi a regulamentelor de organizare şi funcţionare ale acestora a fost publicat, vineri, 05.10.2018, în Monitorul Oficial.

Ordinul, elaborat în aplicarea Legii nr. 7/1996, stabilește modul de organizare şi funcţionare, numărul, precum şi arondarea birourilor teritoriale și a celor de relații cu publicul. Potrivit art. 3 alin. (3) din Legea nr. 7/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare: „Până la data de 31 decembrie 2018 la nivelul fiecărei circumscripţii judecătoreşti se va constitui şi va funcţiona cel puţin un birou de cadastru şi publicitate imobiliară, denumit în continuare birou teritorial, sau, după caz, un birou de relaţii cu publicul, ca unităţi fără personalitate juridică, în subordinea oficiilor teritoriale”.

Astfel, vor fi deschise birouri de relații cu publicul și în circumscripțiile judecătorești unde nu au putut fi înființate până în prezent, din cauza deficitului de personal sau a lipsei de fonduri.

Acces mai ușor la serviciile de cadastru

ANCPI a făcut demersurile necesare, inclusiv prin promovarea măsurilor legislative și operaționale pentru alocarea personalului și a fondurilor necesare funcționării acestor birouri. Până în prezent au fost identificate spațiile în care vor funcționa birourile nou înființate.

„Existența birourilor de relații cu publicul va facilita accesul cetățenilor, notarilor publici, executorilor judecătorești, dar și al altor specialiști la serviciile de cadastru și publicitate imobiliară”, precizează ANCPI.

Totodată, „vor fi eliminate impedimentele sesizate în timp de către beneficiarii serviciilor de cadastru și carte funciară, care erau nevoiți să se deplaseze la reședința de județ, sau, după caz, în localitatea în care funcționează birouri de cadastru și publicitate imobiliară, pentru a depune și ridica documente, ceea ce implica timp și costuri suplimentare”, menționează ANCPI.

Astfel, potrivit  dispozițiilor art. 24 alin. (11) și alin. (12), din actul normativ intrat în vigoare, „Birourile de cadastru şi publicitate imobiliară efectuează operaţiunile de cadastru şi publicitate imobiliară cu privire la imobilele aflate în unităţile administrativ-teritoriale arondate.”.

De asemenea, „Birourile de relaţii cu publicul sunt competente să efectueze operaţiunile de înregistrare a cererilor, de eliberare a documentelor și, după caz, de soluționare a cererilor de eliberare a extraselor de carte funciară”, se mai arată în comunicatul citat.
(https://www.revista-patronatelor.ro/agentia-de-cadastru-a-infiintat-41-de-birouri-de-relatii-cu-publicul-document-lista-locatiilor/)

EXCLUSIV E lege. De acum este obligatorie inventarierea tuturor proprietăţilor

Administratorii proprietăţilor aflate în domeniul public şi/sau privat al statului au la dispoziţie următoarele două luni pentru a cere finanţare de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) în vederea înregistrării în cadastru a tuturor imobilelor, obligaţie apărută printr-o nouă lege publicată în 26 iulie 2018.

Suprafeţele terestre şi acvatice şi plajele din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, Istitutele de cercetare, Agenţia Domeniilor Statului (ADS), terenurile agricole din domeniul public sau privat al statului, situate în extravilan, imobilele care fac obiectul Legii 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist, toate trebuie inventariate cu finanţare de la ANCPI, potrivit noii legi 185/2018. Specialiştii estimează că aceste bunuri ar avea o suprafaţă cuprinsă între 600 şi 800 de hectare.

„Aceasta este una dintre măsurile pe care le vom lua pentru a grăbi procesul de înregistrare sistematică în România. Programul naţional de cadastru şi carte funciară (PNCCF) are cel mai alert ritm de la înfiinţare. Am evoluat foarte mult faţă de anii precedenţi pentru că, în acest an, avem cel mai mare număr de contracte de prestări servicii, respectiv 1.835, şi sunt în desfăşurare lucrări la nivelul întregii localităţi în 182 de UAT-uri, precum şi în peste 25.000 de sectoare cadastrale, din peste 2.300 de UAT-uri. Sperăm ca în acest demers să primim sprijin şi de la administratorii terenurilor statului care acum au posibilitatea să acceseze fondurile noastre pentru inventarierea proprietăţilor, care reprezintă un procent destul de mare şi care trebuia făcută cu mult timp în urmă”, a explicat Radu-Codruţ Ştefănescu, preşedintele şi directorul general al ANCPI. 

Agenţia de Cadastru a apelat, până acum, la o serie de măsuri legislative pentru a înregistra toate proprietăţile din România într-un timp cât mai scurt. Accentul se pune pe implementarea schemelor de plăţi în agricultură prin identificare şi înscrierea în cadastru a tuturor terenurilor agricole, până în 2020.

Recent, printr-o modificare a legii cadastrului, s-a permis primăriilor să decidă prin hotărâre de consiliu local înscrierea în cartea funciară a imobilelor ce aparţin domeniului public al comunei sau oraşului, eliminându-se astfel nevoia unei hotărâri de guvern pentru acest proces. Decizia a avut ca scop grăbirea accesării de fonduri europene.

Rezultatele actuale

 Până acum, 890.000 de imobile au fost înregistrate gratuit în cadastru prin intermediul Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023.  Numărul primăriilor care au solicitat  de la ANCPI finanţare pentru înregistrarea imobilelor a crescut, în acest an, fiind în lucru 25.490 de sectoare cadastrale, cu o suprafaţă cumulată de aproape 3,6 milioane de hectare.

În acest an, fiecare primărie care a semnat contract de finanţare cu oficiile de cadastru şi a încheiat ulterior contracte de prestări servicii de înregistrare sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale va primi 155.000 de lei, faţă de 150.000 lei/localitate în 2017 şi 135.000 de lei/localitate în 2016. Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional şi terenuri agricole subvenţionate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Până în prezent, 54 de comune din totalul de 3.181 de localităţi din România au fost cadastrate integral.  

Obiectivul PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri şi apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI, cu peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe nerambursabile, obţinute prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanţare poate fi bugetul local al primăriilor. 

Sursa: https://www.capital.ro/exclusiv-e-lege-de-acum-este-oligatorie-inventarierea-tuturor.html


800.000 de imobile prin Programul national de cadastru si carte funciara 2015-2023 

 Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), institutie aflata in coordonarea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, a inregistrat, prin Programul national de cadastru si carte funciara (PNCCF) 2015-2023, aproximativ 800.000 de imobile. Dintre acestea, aproape 140.000 au fost inregistrate de la inceputul acestui an, alte 386.298, in anul 2017, 192.606, in anul 2016, iar intre anii 2005-2015, au fost inregistrate 78.272 de imobile. Programul national se deruleaza in toate judetele tarii, cartile funciare fiind eliberate gratuit pentru cetateni.

Programul national de cadastru si carte funciara, gestionat de ANCPI, are ca scop inregistrarea gratuita a tuturor proprietatilor imobiliare din Romania intr-un registru unic, si se deruleaza la nivelul intregii localitati sau la nivel de sector cadastral, prin lucrari contractate de catre ANCPI/primarii.

In acest an, pentru implementarea Programului national, ANCPI, prin oficiile teritoriale, a transmis primariilor posibilitatea de a incheia contracte de finantare a lucrarilor de inregistrare sistematica, suma alocata fiind majorata la 155.000 lei, comparativ cu 150.000 de lei, in 2017 si 135.000 de lei, in 2016.

Ca urmare a acestui demers, in anul 2018, 2.723 de primarii din cele 2.747 de unitati administrativ-teritoriale (UAT-uri) eligibile au solicitat finantarea, iar pana in prezent, 754 dintre acestea au incheiat contracte de prestari servicii cu persoane juridice sau fizice autorizate sa execute lucrari de inregistrare sistematica.

In ceea ce priveste stadiul implementarii PNCCF, in prezent, din cele 3.181 de UAT- uri din Romania, 46 de comune din 18 judete sunt cadastrate in proportie de suta la suta, precum si 2.187 de sectoare cadastrale, din peste 695 de comune.

La aceasta data, sunt in derulare lucrari de inregistrare sistematica in peste 2.500 de unitati administrativ-teritoriale (UAT), care depasesc 4,5 milioane de imobile, echivalentul a aproximativ 3,5 milioane de ha, in 182 dintre acestea lucrarile desfasurandu-se la nivelul intregului UAT.

Totodata, sunt in desfasurare lucrari la nivelul intregii localitati, in 182 de UAT-uri, precum si in peste 17.800 de sectoare cadastrale, contractate de primarii, pentru inregistrarea sistematica a terenurilor agricole, precum si a celor care fac obiectul proiectelor de infrastructura de interes national.

Obiectivul Programului national de cadastru si carte funciara este inregistrarea gratuita a tuturor imobilelor (terenuri, cladiri si apartamente) din Romania in Sistemul integrat de cadastru si carte funciara, gestionat de ANCPI. Programul national este finantat din veniturile proprii ale ANCPI (peste patru miliarde de lei), dar si din fonduri externe nerambursabile, obtinute prin Programul Operational Regional (in cuantum de peste 300 de milioane de euro). De asemenea, in cadrul acestui proiect, o alta sursa de finantare poate fi bugetul local al primariilor.

Mai multe informatii referitoare la PNCCF sunt disponibile pe pagina web a Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara http://www.ancpi.ro/pnccf/

Sursa: http://www.amosnews.ro/800000-de-imobile-prin-programul-national-de-cadastru-si-carte-funciara-2015-2023-2018-06-19


Proiect URIAȘ în Delta Dunării. ANCPI a început OPERAȚIUNEA de CADASTRARE

Președintele director general al ANCPI, Radu Codruț Stefănescu a declarat că a fost declanșată campania de cadastrare a Deltei Dunării, un amplu proiect care va fi finalizat până în 2023. Anunțul a fost făcut în prezența ministrul Turismului, Bogdan Trif, în cadrul celei mai ample vizite de documentare realizată, în ultimii ani, în România, la care au participat 21 de jurnaliști din șapte țări care fac un circuit de prezentare a celor mai importante atracții turistice din țara noastră.

Delta Dunării, cea mai frumoasă deltă din Europa, inclusă în patrimoniul UNESCO, încă din 1991, va fi cadastrată de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în colaborare cu Administrația Rezervației cu Biosfera Delta Dunării. Costul acestui vast proiect este estimat la 40 de milioane de lei.

Startul campaniei de cadastrare a Deltei Dunării, un amplu proiect care va fi finalizat până în 2023, a fost anunțat de Radu Codruț Stefănescu, Președinte director general al ANCPI, alături de ministrul Turismului, Bogdan Trif și de președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

Foto:Directorul ANCPI, Radu Codruț Stefănescu (stânga), ministrul Turismului, Bogdan Trif și președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu

Cei trei oficiali s-au întâlnit, vineri, la Mila 23, comuna Crișan, județul Tulcea, cu 21 de reprezentanți mass-media din Germania, Irlanda, Letonia, Luxemburg, Slovenia, Ungaria și România, după ce jurnaliștii au făcut un tur al Deltei Dunării. Ministerul Turismului a organizat cea mai amplă campanie de promovare din ultimii ani, un infotrip, în cadrul unui circuit de prezentare a celor mai importante atracții turistice din țara noastră.

Delta Dunării este pe locul doi în Europa că întindere, după delta fluviului Volga, având aproximativ 4180 Km pătrați. Însă, dacă luăm în considerare și complexul lagunar Razim – Sinoie și limanul Dunării, această suprafață se extinde la aproximativ 5500 Km pătrați. Delta Dunării aparține într-un procent de 82% României, restul fiind localizată pe teritoriul Ucrainei, arată datele oficiale prezentate pe Info-Delta.ro.

Suprafață Deltei Dunării se împarte în 3 tipuri de zone: 20 arii strict protejate, ce însumează o suprafață de 506 Km2, zone tampon cu o suprafață de 2233 Km2 și zonele economice cu o suprafață totală de 3060 Km2. Suprafețele cu vegetație fixă ocupă 43%, pădurile (atât cele naturale cât și cele plantate) ocupă aproximativ 4%, terenurile agricole ocupă 11,5% iar suprafețele cu pajiști ocupă aproximativ 6%. Lacurile din Delta Dunării, în prezent reduse la un număr de 479, datorită amenajărilor din anii precedenți, ocupă un procent de 7,8% din suprafață deltei.

Sursa: http://evz.ro/proiect-urias-delta-dunarii-ancpi-operatiunea-cadastrare.html


Cadastru gratuit pentru întreaga þarã. Mãsuri pentru urgentarea procedurilor

Executivul a aprobat mãsurile propuse de Agenþia Naþionalã de Cadastru ºi Publicitate Imobiliarã (ANCPI) pentru accelerarea Programului naþional de cadastru ºi carte funciarã 2015-2023 (PNCCF). Ordonanþa de urgenþã pentru modificarea ºi completarea Legii nr. 7/1996 a cadastrului ºi a publicitãþii imobiliare a fost publicatã în Monitorul Oficial al României nr. 353/23.04.2018. Concret, noile reglementãri se referã la înjumãtãþirea termenelor pentru soluþionarea contestaþiilor, majorarea sumei plãtite pentru lucrãrile de înregistrare sistematicã a proprietãþilor ºi posibilitatea înscrierii în cartea funciarã a certificatelor de moºtenitor emise înainte de 2011. „Suma plãtitã pentru lucrãrile de cadastru general va fi majoratã proporþional cu gradul de dificultate al lucrãrii ºi va fi cuprinsã între 60 ºi 132 de lei/imobil. În plus, autorizaþii care executã lucrãri de cadastru general vor fi plãtiþi pentru înregistrarea tuturor imobilelor dintr-un sector cadastral, chiar dacã acestea fac parte din intravilan, dar ºi pentru cele care au deja carte funciarã. Totodatã, actul normativ prevede posibilitatea înscrierii în cartea funciarã a certificatelor de moºtenitor emise înainte de anul 2011“, precizeazã ANCPI într-un comunicat. Modificãrile aduse Legii cadastrului vizeazã ºi eliminarea ordinelor de începere a lucrãrilor de cadastru general (perioadã care putea ajunge pânã la ºase luni), dar ºi reducerea perioadei de soluþionare a contestaþiilor de la 60 la 30 de zile. OUG nr. 31/2018 prevede ºi obligativitatea înfiinþãrii de birouri de cadastru ºi carte funciarã la nivelul fiecãrei circumscripþii judecãtoreºti, pânã la data de 31 decembrie 2018, dar ºi posibilitatea ca primãriile sã îºi înscrie proprietãþile în cartea funciarã prin hotãrâre a consiliului local. Suma totalã alocatã de ANCPI, în 2018, pentru înregistrarea imobilelor în sistemul integrat de cadastru ºi carte funciarã, este de peste 400 de milioane de lei. Astfel, fiecare unitate administrativ-teritorialã (UAT) poate primi 155.000 de lei pentru înregistrarea gratuitã a proprietãþilor în sistemul integrat de cadastru ºi carte funciarã, faþã de 150.000 de lei în 2017 ºi 135.000 de lei în 2016. Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructurã de interes naþional ºi terenuri agricole subvenþionate de Agenþia de Plãþi ºi Intervenþie pentru Agriculturã (APIA).

Sursa: http://adevarul.ro/news/eveniment/cadastru-gratuit-intreaga-tara-masuri-urgentarea-procedurilor-1_5adee086df52022f752c77e6/index.html


Măsuri pentru grăbirea lucrărilor de cadastru: Bani mai mulți pentru cei care realizează lucrările și înjumătățirea termenelor pentru soluționarea contestațiilor

La propunerea Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), Guvernul a adoptat câteva măsuri pentru grăbirea lucrărilor de cadastru, efectuate în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023.

Legat de adoptarea acestor măsuri, Radu-Codruț Ștefănescu, președinte-director general al ANCPI, a declarat pentru Libertatea: ”Din experiența anilor trecuți, am învățat să gestionăm eficient banii și timpul. Sunt două dintre cele mai importante resurse pe care le avem la dispoziție pentru implementarea PNCCF și pentru motivarea tuturor celor implicați – autorizați, primari, notari, cetățeni. Noile modificări legislative elimină ordinele de începere a lucrărilor de cadastru general – vorbim de o perioadă care putea dura până la șase luni. În plus, am înjumătățit perioada de soluționare a contestațiilor, care acum va fi de cel mult 30 de zile. Totodată, suma de 60 de lei/carte funciară, plătită până acum (celor care efectuează lucrările- n.red.) pentru înregistrarea sistematică a imobilelor, va fi majorată. Aceasta crește proporțional cu gradul de dificultate al lucrării și va putea ajunge până la 132 de lei/imobil. În plus, de acum înainte, autorizații care execută lucrări de cadastru general vor fi plătiți pentru înregistrarea tuturor imobilelor dintr-un sector cadastral, chiar dacă fac parte din intravilan, dar și pentru cele care au deja carte funciară”.

Grăbirea lucrărilor de cadastru în zonele de deal și munte

În acest fel, ANCPI vine în ajutorul primarilor din zone de deal și munte, care găseau cu greu prestatori pentru lucrările de cadastru general, din cauza prețului, considerat prea mic. ”Având în vedere noile reglementări, credem că Programul național de cadastru și carte funciară are toate șansele să continue într-un ritm cât mai accelerat. Până acum, prestatorii preferau zonele de câmpie, unde măsurătorile se fac ușor, în timp ce, în localitățile de deal sau munte, unde accesul este mai dificil, primăriile au organizat licitații la care nu s-a prezentat nimeni și au fost obligate să rezilieze contractele de finanțare încheiate cu oficiile de cadastru și publicitate imobiliară”, a precizat Radu-Codruț Ștefănescu.

Birouri de cadastru, în fiecare circumscripție judecătorească

 Pe lângă măsuri pentru grăbirea lucrărilor de cadastru, modificările aduse legii prevăd și înființarea de birouri de cadastru și carte funciară la nivelul fiecărei circumscripții judecătorești, până la data de 31 decembrie 2018. În 2018, ANCPI a alocat peste 400 de milioane de lei pentru înregistrarea imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Astfel, fiecare unitate administrativ-teritorială (UAT) poate primi 155.000 de lei pentru înregistrarea gratuită a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, față de 150.000 de lei în 2017 și 135.000 de lei în 2016. Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional și terenuri agricole subvenționate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Stadiul lucrărilor

Demarat în anul 2015, Programului național de cadastru și carte funciară urmează să fie finalizat în 2023. Obiectivul principal al PNCCF este deschiderea cărților funciare  pentru toate imobilele din România, fără costuri din partea proprietarilor. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanțare poate fi bugetul local al primăriilor. În prezent, 42 de comune din 18 județe sunt cadastrate integral, iar în alte 186 de UAT-uri se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor la nivel de UAT. Totodată, lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale au fost finalizate în 2.069 de sectoare din 655 de UAT-uri, iar alte 14.701 de sectoare din 1.668 de UAT-uri sunt în lucru. Primarii interesați să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale pot încheia contracte de finanțare cu oficiile de cadastru și publicitate imobiliară (OCPI) până la începutul lunii mai a.c.

Sursa: https://www.libertatea.ro/utile-si-servicii/grabirea-lucrarilor-de-cadastru-2224137

Legea cadastrului, modificări importante. Guvernul a aprobat Ordonanţa de urgenţă

Guvernul a aprobat, ieri, Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996.

Intabularea imobilelor poată fi făcută mai rapid, iar certificatele de moştenitor eliberate anterior anului 2011 vor putea fi înscrise în cartea funciară, transmite ANCPI.

Una dintre cele mai importante modificări se referă crearea posibilităţii ca prima înregistrare a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară să se realizeze în baza certificatului de moştenitor, indiferent de data deschiderii succesiunii. Pentru certidicatele emise înainte de 2011, cetățenii făceau mai multe dumuri la primării, pentru solicitarea de documente suplimentare. 

Principalele schimbări aduse Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996 prevăd majorarea sumei cu care se finanţează lucrările de înregistrare sistematică contractate de primării, cuantumul de maxim 60 de lei/carte funciară urmând a fi majorat propoţional cu gradul de dificultate al terenurilor. Astfel, preţul plătit de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin Programul national de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF),  ajungând la maxim 132 de lei/ imobil.

Totodată, potrivit noilor reglementări, a fost diminuat termenului de soluţionare a cererilor de rectificare pentru lucrările de înregistrare sistematică efectuate la nivel de UAT, de la 60, la 30 de zile.

În plus, sectoarele cadastrale care vor face obiectul lucrărilor de înregistrare sistematică contractate de primării, ca urmare a încheierii de contracte de finanţare cu ANCPI, pot să cuprindă atât imobile din extravilan, cât şi din intravilan.

Sursa: https://observator.tv/eveniment/legea-cadastrului-modificari-importante-guvernul-a-aprobat-ordonanta-de-urgenta-249706.html

Executivul a aprobat noi măsuri pentru accelerarea cadastrului general

Cele mai importante modificări aduse actului normativ inițiat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, vizează accelerarea Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023.

Astfel, dacă până în prezent prestatorii lucrărilor de cadastru general primeau 60 de lei/imobil, acum suma va crește proporțional cu gradul de dificultate al lucrării și va putea ajunge până la 132 de lei/imobil. 

Totodată, noile reglementări prevăd ca persoanele fizice și juridice autorizate, să execute lucrări de cadastru general, să fie plătite pentru înregistrarea tuturor imobilelor dintr-un sector cadastral, chiar dacă fac parte din intravilan, dar și pentru cele care au deja carte funciară. 

Modificările aduse Legii cadastrului vizează și eliminarea ordinelor de începere a lucrărilor de cadastru general (perioadă care putea ajunge până la șase luni), dar și înjumătățirea perioadei de soluționare a contestațiilor, care acum va fi de cel mult 30 de zile.
Obiectivul principal al Programului național de cadastru și carte funciară este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară.

Sursa: http://www.antenasatelor.ro/fermier-in-romania/util-in-agricultura/31971-executivul-a-aprobat-noi-masuri-pentru-accelerarea-cadastrului-general.html

Legea cadastrului: Toate certificatele de moştenitor pot fi înscrise în cartea funciară

Intabularea imobilelor poată fi făcută mai rapid, iar certificatele de moştenitor mai vechi de anul 2011 vor putea fi folosite fără acte suplimentare la înscrierea în cartea funciară, potrivit noilor modificări aprobate de Guvern, a anunţat joi Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Astfel, principalele schimbări aduse Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare prevăd majorarea sumei cu care se finanţează lucrările de înregistrare sistematică contractate de primării, cuantumul de maxim 60 de lei/carte funciară urmând a fi majorat propoţional cu gradul de dificultate al terenurilor.

În acest mod, preţul plătit pe carte funciară ajungând la maxim 132 de lei, potrivit ANCPI.

”De asemenea, diminuarea termenului de soluţionare a cererilor de rectificare pentru lucrările de înregistrare sistematică efectuate la nivel de UAT, de la 60, la 30 de zile de la finalizarea perioadei de difuzare”, a anunţat ANCPI.

Totodată, sectoarele cadastrale care vor face obiectul lucrărilor de înregistrare sistematică contractate de primării, ca urmare a încheierii de contracte de finanţare cu ANCPI, pot să cuprindă atât imobile din extravilan, cât şi din intravilan.

”De asemenea, la prioritizarea sectoarelor cadastrale propuse de unităţile administrativ-teritoriale beneficiare ale finanţării lucrărilor de înregistrare sistematică, se vor avea în vedere şi terenurile care fac obiectul subvenţiilor plătite de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA)”, a anunţat agenţia.

Totodată, modificările aduse recent se referă şi la imobilele care nu sunt cuprinse în Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF), respectiv, crearea posibilităţii ca prima înregistrare a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară să se realizeze în baza certificatului de moştenitor, indiferent de data deschiderii succesiunii.

Sursa: https://www.news.ro/economic/legea-cadastrului-toate-certificatele-de-mostenitor-pot-fi-inscrise-in-cartea-funciara-1922402719002018041218073198

Măsurile propuse de ANCPI pentru accelerarea Programului național de cadastru au trecut de Guvern

Proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 7 a cadastrului și a publicității imobiliare inițiat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a fost aprobat în ședința de Guvern care a avut loc miercuri, 18 aprilie.

Noile reglementări vizează accelerarea Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF) și se referă la înjumătățirea termenelor pentru soluționarea contestațiilor, majorarea sumei plătite pentru lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților și posibilitatea înscrierii în cartea funciară a certificatelor de moștenitor emise înainte de 2011.

Potrivit actului normativ aprobat de Executiv, suma plătită pentru lucrările de cadastru general va crește proporțional cu gradul de dificultate al lucrării și va fi cuprinsă între 60 și 132 de lei/imobil. În plus, autorizații care execută lucrări de cadastru general vor fi plătiți pentru înregistrarea tuturor imobilelor dintr-un sector cadastral, chiar dacă acestea fac parte din intravilan, dar și pentru cele care au deja carte funciară.

”Scopul noilor reglementări este implementarea Programului national de cadastru  și carte funciară în termenii stabiliți. Am încercat să găsim soluții, astfel încât cadastrul general să avanseze în ritm accelerat în toate zonele. Până acum, unitățile administrative-teritoriale (UAT) situate în zonele de deal și de munte au fost dezavantajate, pentru că prestatorii preferau zonele de câmpie, unde măsurătorile se fac ușor. În localitățile de deal sau munte, unde accesul este mai dificil, primăriile au organizat licitații la care nu s-a prezentat nimeni și au fost obligate să rezilieze contractele de finanțare încheiate cu oficiile de cadastru și publicitate imobiliară (OCPI)”, a precizat Radu-Codruț Ștefănescu, președinte-director general al ANCPI.

Modificările aduse Legii cadastrului vizează și eliminarea ordinelor de începere a lucrărilor de cadastru general (perioadă care putea ajunge până la șase luni), dar și înjumătățirea perioadei de soluționare a contestațiilor, care acum va fi de cel mult 30 de zile.

Actul normativ aprobat de Executiv prevede și obligativitatea înființării de birouri de cadastru și carte funciară la nivelul fiecărei circumscripții judecătorești, până la data de 31 decembrie 2018, dar și posibilitatea ca primăriile să își înscrie proprietățile în cartea funciară prin hotărâre a consiliului local.
 

400 de milioane de lei pentru cadastru, în 2018

În 2018, ANCPI a alocat peste 400 de milioane de lei pentru înregistrarea imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Astfel, fiecare UAT poate primi, anul acesta, 155.000 de lei pentru înregistrarea gratuită a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, față de 150.000 de lei în 2017 și 135.000 de lei în 2016.

Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes național și terenuri agricole subvenționate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Primarii interesați să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale pot încheia contracte de finanțare cu oficiile de cadastru și publicitate imobiliară (OCPI) până la începutul lunii mai.

Obiectivul principal al PNCCF este deschiderea cărților funciare  pentru toate imobilele din România, fără costuri din partea proprietarilor. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI - peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanțare poate fi bugetul local al primăriilor.
În prezent, potrivit www.ancpi.ro, 42 de UAT-uri din 18 județe sunt cadastrate integral.

Sursa: https://media.imopedia.ro/stiri-imobiliare/masurile-propuse-de-ancpi-pentru-accelerarea-programului-na-ional-de-cadastru-au-trecut-de-guvern-24505.html

Guvernul a aprobat noi reglementări în domeniul cadastrului

Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, o Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare. Prin acest act este reglementat cadrul normativ pentru accelerarea şi eficientizarea înregistrării imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.

Astfel, principalele schimbări prevăd, în special, că până la 31 decembrie 2018, la nivelul fiecărei circumscripţii judecătoreşti, se va constitui şi va funcţiona cel puţin un birou de cadastru şi publicitate imobiliară sau, după caz, un birou de relaţii cu publicul, ca unităţi fără personalitate juridică, în subordinea oficiilor teritoriale; termenul iniţial era 31 decembrie 2017, însă acesta nu a putut fi respectat din cauza lipsei de personal şi a imposibilităţii relocării personalului existent în cadrul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) sau în instituţiile subordonate; în acest sens, se va modifica Regulamentul de organizare şi funcţionare al ANCPI, în vederea suplimentării numărului de angajaţi.

Totodată, sectoarele cadastrale care vor face obiectul lucrărilor de înregistrare sistematică contractate de primării, ca urmare a încheierii de contracte de finanţare cu ANCPI,  pot să cuprindă atât imobile din extravilan, cât şi din intravilan.

De asemenea, la prioritizarea sectoarelor cadastrale propuse de unităţile administrativ-teritoriale beneficiare ale finanţării lucrărilor de înregistrare sistematică, se vor avea în vedere şi  terenurile care fac obiectul subvenţiilor plătite de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).

Mai mult, lucrările de înregistrare sistematică se pot efectua atât la nivelul sectorului cadastral, cât şi la nivelul întregii unităţi administrativ-teritoriale, în acest sens fiind necesară diminuarea termenului de soluţionare a contestaţiilor, pentru accelerarea finalizării acestora.

Deschiderea cărţii funciare se poate efectua în baza certificatului de moştenitor, indiferent de data deschiderii succesiunii, sau a actului de partaj voluntar încheiat în formă autentică, a partajului judiciar, indiferent de data actului.

În cazul imobilelor proprietate publică a statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale, intabularea se realizează în baza actelor de proprietate, iar în lipsa acestora, a copiei extrasului de pe inventarul centralizat al bunurilor respective, atestat prin hotărâre de guvern, care confirmă identitatea dintre imobilul din documentaţia cadastrală şi cel evidenţiat în inventarul centralizat.

Sursa: http://adevarul.ro/economie/imobiliare/guvernul-aprobat-reglementari-indomeniul-cadastrului-1_5ad76536df52022f75f9669f/index.html

EXCLUSIV Primăriile pot decide local cadastrarea proprietăţilor din domeniul public

Primăriile pot decide prin hotărâre de consiliu local înscrierea în cartea funciară a imobilelor ce aparţine domeniului public al comunei sau oraşului, potrivit unei modificări a legii cadastrului care elimină nevoia unei hotărâri de guvern pentru acest proces. Decizia poate grăbi accesarea de fonduri europene.

Cu alte cuvinte, dacă până acum cadastrarea imobilelor publice se făcea prin hotărâre de guvern, de acum este suficientă o hotărâre de consiliu local.

 

„Prin introducerea acestei prevederi, am găsit o soluţie pentru o problemă mai veche. De-a lungul timpului, mulţi primari au solicitat sprijinul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) şi oficiilor teritoriale pentru găsirea unei modalităţi legale prin care să poată înscrie în cartea funciară terenurile, cu sau fără construcţii, care aparţineau unei unităţi administrativ-teritoriale, în condiţiile în care, pentru o hotărâre de guvern, trebuiau să aştepte foarte mult. Această aşteptare îi costa bani,  pentru că, fără cadastru, nu puteau accesa fonduri europene, de exemplu”, a declarat, pentru Capital, Radu-Codruţ Ştefănescu, preşedinte-director general al ANCPI.

Noile reglementări, aprobate în şedinţa de Guvern de miercuri, 18 aprilie, au şi rolul de a accelera implementarea Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF), al cărui obiectiv este înregistrarea în evidenţele de cadastru şi carte funciară a tuturor imobilelor de pe teritoriul României.

Bani mai mulţi

ANCPI a alocat pentru acest an un buget de peste 400 mil. lei pentru înregistrarea imobilelor în cadrul programului. Pentru a grăbi procesul, agenţia a simplificat procedurile de licitaţie. Astfel, numărul minim de imobile din cadrul unui sector cadastral scos la licitaţie a fost înjumătăţit, iar autorizaţii care execută lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în zone greu accesibile vor primi un preţ mai mare.

Modificările aduse legilor în vigoare prevăd majorarea sumei de 60 de lei/imobil, decontată în prezent de ANCPI. Concret, suma decontată creşte proporţional cu gradul de dificultate al lucrării (ex. zone de munte, deal, etc), putând ajunge până la 132 de lei/imobil în zonele mai greu accesibile. La multe licitaţii organizate anul trecut de primarii din localităţile de deal sau munte nu s-a prezentat nimeni din cauza sumelor prea mici, motiv pentru care contractele de finanţare încheiate cu oficiile de cadastru au fost reziliate.

 
Totodată, noile reglementări prevăd ca persoanele fizice şi juridice autorizate să execute lucrări de cadastru general să fie  plătite pentru înregistrarea tuturor imobilelor dintr-un sector cadastral, chiar dacă fac parte din intravilan, dar şi pentru cele care au deja carte funciară.

Modificările aduse legii cadastrului vizează şi eliminarea ordinelor de începere a lucrărilor de cadastru general (perioadă care putea ajunge până la şase luni), dar şi înjumătăţirea perioadei de soluţionare a contestaţiilor, care acum va fi de cel mult 30 de zile.

O altă noutate este obligativitatea înfiinţării de birouri de cadastru şi carte funciară la nivelul fiecărei circumscripţii judecătoreşti, până la data de 31 decembrie 2018, termen amânat cu un an din lipsa de personal. În acest sens, ANCPI va face angajări.

Anul acesta, fiecare primărie poate primi 155.000 de lei pentru lucrări de cadastru în cadrul PNCCF, buget crescut faţă de 150.000 lei, cât era în 2017, sau 135.000 de lei, în 2016. Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional şi terenuri agricole subvenţionate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), de la Comisia Europeană.

ANCPI şi-a propus să înregistreze, din bani publici, peste un milion de imobile doar în 2018, iar până în 2020, să înregistreze toate terenurile agricole care fac obiectul subvenţiilor plătite din fonduri europene.

Sursa: http://www.capital.ro/exclusiv-primariile-pot-decide-local-cadastrarea-proprietatilor.html

Aproape 60.000 de cărţi funciare, eliberate gratuit în acest an. În judeţul Alba sunt gata alte 3.200

Aproape 60.000 de cărţi funciare, eliberate gratuit în acest an. În judeţul Alba sunt gata alte 3.200 Autorităţile au început să elibereze gratuit cărţi funciare Veste bună pentru proprietarii de imobile. După doi ani de măsurători cadastrale, lucrări finanţate prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF), prin care toţi românii beneficiază gratuit de acte pentru proprietăţi, autorităţile au început să elibereze cărţi funciare. Numai în judeţul Alba au fost emise peste 3.000 de documente. Actele au fost întocmite cu bani proveniţi din veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Alba. Prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF), numai în acest an, au devenit proprietari cu acte în regulă, fără nici un fel de cost, 59.415 de persoane. Urmează să primească documentele pentru proprietăţi în aceste zile şi locuitorii din 10 unităţi administrativ-teritoriale (UAT) aflate în judeţul Alba. Primii titulari şi-au primit actele, marţi, în prezenţa oficialităţilor locale, dar şi a reprezentanţilor ANCPI- Radu Codruţ Ştefănescu, preşedinte director general, Alexandru Feştilă, director general adjunct, Mircea Viorel Popa, director al Direcţiei de Publicitate Imobiliară din ANCPI şi Dorin Retegan, directorul OCPI Alba. Astfel, cele 3.243 de cărţi funciare eliberate gratuit, prin PNCCF, sunt întocmite pentru o suprafaţă de 1.613,14 hectare, reprezentând terenuri agricole din Aiud, Alba-Iulia, Baia de Arieş, Hopârta, Lopadea Nouă, Meteş, Miraslău, Rădeşti, Stremt şi Unirea. Lucrările de înregistrare sistematică a proprietăţilor în evidenţele de cadastru şi carte funciară pe sectoare cadastrale au început în 2016, iar la nivelul anilor 2016-2017 au fost eliberate la nivelul judeţului Alba un număr de 41709 cărţi funciare. În prezent, din totalul de 78 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Alba, două (Horea şi Vinţu de Jos) sunt cadastrate în proporţie de sută la sută, iar în alte 61 se desfăşoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât şi pe sectoare cadastrale, informează ANCPI. Totodată, în 2018 vor începe lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor în cele şase comune (Lunca Mureşului, Lupşa, Mihalţ, Mirăslău, Rădeşti şi Unirea) din judeţul Alba, aflate pe lista celor 660 de UAT-uri din mediul rural din toate judeţele ţării, care vor fi cadastrate integral din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Au fost acordate credite de angajament în valoare de 155.000 lei pentru un număr total de 64 UAT-uri eligibile, acestea vor semna contracte de finanţare în perioada imediat următoare valabile până în 31 octombrie 2019. Cadastrare gratuită Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri şi apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. PNCCF este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI - peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de aproximativ 312 milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, altă sursă de finanţare poate fi bugetul local. Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015-2023 este cel mai important proiect pe care ANCPI l-a derulat de la înfiinţare. PNCCF înseamnă realizarea cadastrului în întreaga ţară, fără costuri pentru cetăţeni, persoane fizice şi juridice. Cadastrul este una dintre cele mai importante investiţii ale unei ţări. Faptul că, în România doar 23% dintre proprietăţi sunt înregistrate creează o vulnerabilitate naţională, deoarece această situaţie frânează investiţiile, dezvoltarea infrastructurii, a comunităţilor locale, este o piedică pentru agricultură şi pentru accesarea de fonduri europene. Lipsa înregistrării terenurilor agricole ar putea însemna pierderea fondurilor alocate României pentru subvenţiile în agricultură care vor fi acordate în perioada 2020-2027. Am dat doar câteva exemple de neajunsuri generate de lipsa înregistrării sistematice, dar acestea sunt mult mai numeroase. Mai multe informaţii referitoare la PNCCF sunt disponibile pe pagina web a Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, www.ancpi.ro.

Sursa: http://adevarul.ro/news/societate/aproape-60000-carti-funciare-eliberate-gratuit-an-In-judetul-alba-gata-alte-3200-1_5ac4fe03df52022f756a797a/index.html

EXCLUSIV ZECI de mii de români NU VOR MAI PLĂTI această TAXĂ

Primarii interesați să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pot solicita începând de astăzi fonduri de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, care după simplificarea procedurilor de licitație speră să înregistreze peste un milion de imobile în 2018.

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliare (ANCPI) a alocat pentru acest an un buget de peste 400 mil. lei pentru înregistrarea imobilelor în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF). Pentru a grăbi procesul, agenţia a simplificat procedurile de licitaţie. Astfel, numărul minim de imobile din cadrul unui sector cadastral scos la licitaţie a fost înjumătăţit, iar autorizaţii care execută lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în zone greu accesibile vor primi un preţ mai mare.

Modificările aduse legilor în vigoare prevăd majorarea sumei de 60 de lei/imobil, decontată în prezent de ANCPI. Concret, suma decontată creşte proporţional cu gradul de dificultate al lucrării (ex. zone de munte, deal, etc), putând ajunge până la 132 de lei/imobil în zonele mai greu accesibile. La multe licitaţii organizate anul trecut de primarii din localităţile de deal sau munte nu s-a prezentat nimeni din cauza sumelor prea mici, motiv pentru care contractele de finanţare încheiate cu oficiile de cadastru au fost reziliate.

Anul acesta, fiecare primărie poate primi 155.000 de lei pentru lucrări de cadastru în cadrul PNCCF, buget crescut faţă de 150.000 lei, cât era în 2017, sau 135.000 de lei, în 2016. Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional şi terenuri agricole subvenţionate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), de la Comisia Europeană.

ANCPI şi-a propus să înregistreze, din bani publici, peste un milion de imobile doar în 2018, iar până în 2020, să înregistreze toate terenurile agricole care fac obiectul subvenţiilor plătite din fonduri europene, a declarat pentru Capital Radu Codruţ Ștefănescu, preşedintele director-general al agenţiei.

Drum lung

Ținta este ambiţioasă, în contextul în care de la demararea programului, în 2015, şi până acum au fost cadastrate circa 700.000 de imobile.

În primele două luni ale acestui an au fost eliberate, gratuit pentru cetăţeni, peste 45.000 de cărţi funciare. Judeţul cu cel mai mare număr de cărţi funciare este Dolj, cu 21.439 de imobile înregistrate de la începutul anului. Este urmat de Arad, cu 4.621 de cărţi funciare, apoi Alba, cu 3.630 de cărţi funciare, Ialomiţa, cu 3. 055 de cărţi funciare, Olt, cu 1.968 de cărţi funciare, Bacău - 1.677 de cărţi funciare, Bistriţa Năsăud - 1.117 de cărţi funciare, Caraş-Severin - 640 de cărţi funciare, Bihor - 638 de cărţi funciare şi Timiş, cu 635 de cărţi funciare.

În acest an, ANCPI va demara procedurile pentru scoaterea la licitaţie a imobilelor din 660 de comune, care vor fi înregistrate în evidenţele de cadastru şi carte funciară cu ajutorul fondurilor europene, urmând ca acestea să fie împărţite în trei loturi.

Obiectivul programului este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, case, apartamente) din România în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Cu alte cuvinte, se înscriu gratuit în cartea funciară  deţinătorii care nu au acte de proprietate, prin eliberarea de certificate pentru înscrierea acestor posesori ca proprietari. Trebuie precizat că lucrările de cadastru nu încep la cererea proprietarului/posesorului/deţinătorului imobilului, ci se efectuează la nivel de primărie.

O persoană fizică sau juridică va beneficia de înregistrarea gratuită a proprietăţilor pe care le deţine în momentul în care încep lucrările de cadastru sistematic în primăria pe raza căreia se află imobilele.

PNCCF este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de aproximativ 312 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect o altă sursă de finanţare poate fi bugetul local.

Sursa: http://www.capital.ro/exclusiv-primarii-pot-cere-de-astazi-bani-pentru-cadastru.html

Stadiul lucrărilor în Programul național de cadastru și carte funciară. În județul Dolj au fost înregistrate cele mai multe imobile

La solicitarea redacției, Agenția Națională pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) ne-a transmis stadiul lucrărilor desfășurate în întreaga țară, pentru Programul național de cadastru și carte funciară. Iată care sunt județele în care lucrările sunt cele mai avansate

În primele două luni ale anului 2018, au fost înregistrate, gratuit pentru cetățeni, peste 40.000 de cărți funciare. Prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-20123 (PNCCF), au fost înregistrate, de la începutul anului, până la data de 02.03.2018, 42.987 de cărți funciare.

Topul județelor în Programul național de cadastru
Județul cu cel mai mare număr de cărți funciare este Dolj, cu 21.439 de immobile înregistrate de la începutul anului. Este urmat de Arad, cu 4.621 de cărți funciare eliberate în primele două luni ale anului, apoi Alba, cu 3.630 de cărți funciare, Ialomița, cu 3. 055 de cărți funciare, Olt, cu 1.968 de cărți funciare, Bacău- 1.677 de cărți funciare, Bistrița Năsăud- 1.117 de cărți funciare, Caraș-Severin- 640 de cărți funciare, Bihor- 638 de cărți funciare și Timiș, cu 635 de cărți funciare. Demarat în urmă cu doi ani, Programul național de cadastru și carte funciară (PNCCF 2015-2023) are drept scop înregistrarea  tuturor proprietăților imobiliare de pe teritoriul României. Programul este gratuit pentru cetățeni, lucrările fiind finanțate din fonduri primite de la Uniunea Europeană, precum și din fonduri prprii ale Agenției Naționale pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Și certificatele de moștenitor se eliberează gratuit

Prin acest peogram național se face înregistrarea gratuită a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, se înscriu gratuit în cartea funciară  deținătorii care nu au acte de proprietate, prin eliberarea de certificate pentru înscrierea acestor posesori ca proprietari. De asemenea, prin PNCCF sunt eliberate gratuit certificatele de moștenitor pentru succesiunile nedeschise prin suportarea onorariului notarilor publici de către ANCPI, în vederea înscrierii în cartea funciară a proprietarilor. În cadrul PNCCF lucrările de cadastru  nu încep la cererea proprietarului/ posesorului/ deţinătorului. Lucrările de înregistrare sistematică se efectuează la nivel de unitate administrativ-teritorială (UAT), conform H.G. nr. 294/2015.

Primăriile trebuie să-i informeze pe proprietari

Până la ora actuală, programul a fost demarat în majoritatea județelor din țară. Potrivit legii, în toate localitățile vizate, primăriile sunt obligate să tipărească şi să distribuie materiale informaţionale (pliante, postere) și să organizeze cel puţin două runde de întâlniri de informare cu locuitorii. Prima rundă se va organiza înaintea începerii lucrărilor de teren, iar a doua rundă în perioada de pregătire a documentelor tehnice ale cadastrului. De asemenea, primăriile sunt obligate să organizeze cel puţin două puncte de informare, unde cetăţenii pot solicita explicaţii suplimentare. Potrivit ANCPI, la nivelul unei localități, întreaga procedura va dura între 12 și18 luni. Durata este determinată de mărimea localității și de modul cum au fost aplicate legile proprietății. Toate lucrările sunt gratuite pentru cetățeni, finanțarea lucrărilor, inclusiv a actelor de succesiune, fiind asigurată din veniturile proprii ale ANCPI și din alte surse, inclusiv fonduei europene.

Sursa: http://www.libertatea.ro/ultima-ora/cadastru-gratuit-in-cele-660-de-localitati-2065447

Cărți funciare gratuite pentru locuitorii din Sâncrăieni, județul Harghita

Proprietarii celor aproape 7.000 de imobile din comuna Sâncrăieni, jud. Harghita, au început să primească gratuit, prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023, extrasele de carte funciară.
Sâncrăieni este prima comună din județul Harghita în care toate imobilele au fost înscrise în cartea funciară fără costuri pentru cetățeni, prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF). În urma măsurătorilor au fost întocmite 6.725 de cărți funciare cu ajutorul finanțării din partea Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

”Sâncrăieni este o comună de deal și munte, nu de câmpie, ceea ce înseamnă muncă mai multă și mai grea. Le mulțumesc pentru implicare cetățenilor, autorităților locale și colegilor mei de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Harghita. De aici încolo, după ce cadastrul este gata, pot începe celelalte investiții. Infrastructură și orice altă investiție se bazează pe proprietate. Domnule primar, luați banii guvernului român pentru următoarele investiții importante”, a explicat Radu-Codruț ȘTEFĂNESCU, președinte-director general al ANCPI.

La rândul său, Sorin Truță, directorul Oficiului de cadastru și Publicitate Imobiliară Harghita, a subliniat importanța cadastrului în țara noastră: ”România are nevoie mai mult ca niciodată de cadastru, de această evidență a proprietăților, pentru că altminteri există riscul să se blocheze subvențiile pentru agricultură, să se blocheze investițiile, pentru că, după cum știm, acestea nu se pot face pe nisipuri mișcătoare și, nu în ultimul rând, se poate bloca piața”, a punctat Sorin Truță.

În prezent, în județul Harghita sunt în desfășurare lucrări de cadastru general în comunele Gălăuțaș, Remetea, Sîndominic și Subcetate. Alte șapte comune din județ (Ciucsângeorgiu, Lupeni, Mărtiniș, Plăieșii de Jos, Praid, Satu Mare și Zetea), cu suprafața totală de 121.614 de hectare, vor fi cadastrate în proporție de sută la sută din fonduri europene.
Sursa: http://evz.ro/carti-funciare-gratuite-pentru-locuitorii-din-sancraieni-harghita.html

Vești bune de la Agenția Națională de Cadastru și PubIicitate Imobiliară: Primele localități în care toate imobilele au carte funciară

 Anul 2018 a început cum nu se putea mai bine pentru locuitorii din Făurești (jud. Vâlcea), Goicea (jud. Dolj), Vădastra (jud. Olt) și Copăceni (jud. Ilfov): lucrările de cadastru au fost finalizate, proprietarii urmând să primească  extrasele de carte funciară.

 În comuna Goicea, din județul Dolj, oamenii așteaptă să fie chemați la primărie și să primească dovada că autoritățile locale s-au ținut de cuvânt, iar proprietățile lor au fost înregistrate gratuit în evidențele de cadastru și carte funciară. Știu cu toții că lucrările, care au început în 2016, au fost finalizate și, în cel mai scurt timp, vor primi extrasele de carte funciară. ”Cadastrul general în Goicea, care este o comună mare, a fost finalizat într-un timp scurt – mai puțin de doi ani. Vă imaginați că nu este ușor să măsori peste 5.800 de hectare și să faci ordine în actele a 14.204 de imobile, câte au rezultat în Goicea”, explică Mihai Cilibiu, directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj.

Liber la vânzarea imobilelor cu carte funciară

În Vădastra, județul Olt, măsurătorile au început în martie 2016. Locuitorii de aici au înțeles repede că au numai de câștigat dacă permit autorităților să le măsoare proprietățile. Apoi și-au pregătit actele și au așteptat să fie chemați la primărie. Astăzi, după nici doi ani, în Vădastra nu mai există un metru de pământ fără acte. Toate cele 3.849 de imobile, care însumează puțin peste 2.147 de hectare, au cărți funciare.   ”Contează mult să știi să le explici oamenilor ce au de câștigat. Deși suntem în 2018 și, de mai bine de un deceniu, nu mai pot fi vândute proprietăți care nu sunt înscrise în evidențele de cadastru și carte funciară, oamenii din mediul rural încă ezită să-și facă ordine în acte. Nu este vorba numai despre lipsa banilor, ci și despre teama de a lăsa actele proprietăților, fie ele și doar în copie, pe mâna unor străini”, spune Gigel Chiriță, directorul OCPI Olt.

Drumul de la haos, la ordine

În Făurești, lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor în evidențele de cadastru și carte funciară au început în anul 2015. Drumul de la haos la ordine deplină în ceea ce privește actele de proprietate pentru comuna care măsoară 2.970 de hectare a durat mai puțin de trei ani. Luna aceasta, proprietarii celor 10.974 de imobile din comună au primit extrasele de carte funciară și pot dormi liniștiți. Știu exact ce au și unde le sunt amplasate proprietățile. Și mai știu ceva: că nimeni, niciodată, nu le va putea pune la îndoială dreptul de proprietate. ”Mă bucur că județul Vâlcea a spart gheața și se văd primele rezultate ale Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF). Făurești este prima dintre cele 89 de unități administrativ-teritoriale (UAT) din județ în care au fost finalizate lucrările de cadastru general. Urmează Diculești, Fîrtățești și Valea Mare”, spune Gabriel Blidaru, directorul OCPI Vâlcea.

Cadastrul general, finalizat în prima comună din Ilfov

Mai aproape de Capitală, comuna Copăceni este cu un pas înaintea celorlalte comune și orașe din județul Ilfov. Astfel, locuitorii din Copăceni sunt primii ilfoveni care beneficiază de înscrierea gratuită a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Toate cele 4.364 de imobile din comună, care se întind pe 1.170 de hectare, au fost cadastrate pe banii statului, mai exact, din veniturile proprii ale ANCPI, fără ca proprietarii să scoată un leu din buzunar.  ”Ne-a ajutat mult faptul că oamenii au colaborat și au înțeles că situația din acte trebuie să corespundă cu ce am găsit în teren. La Copăceni am făcut o echipă bună cu toți cei care au fost implicați, de la proprietari la prestator și la tot ceea ce înseamnă autorități locale”, declară Ruxandra Ghiba, director OCPI Ilfov. În prezent, în județul Ilfov, se desfășoară lucrări de înregistrare gratuită a imobilelor, la nivelul întregii localități, în Clinceni și 1 Decembrie.

Principalele beneficii

Legat de derularea Programului Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023, Radu-Codruț Ștefănescu (foto), președinte -director general al Agenției Naționale de Cadastru și PubIicitate Imobiliară (ANCPI), declară: ”Le mulțumesc pentru implicare reprezentanților autorităților locale, care trebuie să știe că, dacă până acum cetățenii au pus presiune pe oficiile de cadastru, pentru a se vedea cu actele de proprietate în regulă, din 2018, vor avea așteptări, de la primărie, de la consiliul județean, pentru că știu că, o dată ce întreaga comună are cadastrul făcut, e drum liber spre accesarea de fonduri europene și investiții în infrastructură, ca să enumăr doar două dintre cele mai importante beneficii ale Programului”.

Sursa: https://www.libertatea.ro/ultima-ora/carte-funciara-2121833

Cum a reușit o comună din Vâlcea să aibă cadastrate, gratuit, toate imobilele

Fãurești este prima comunã din Vâlcea cu toate imobilele cadastrate. Aproape 11.000 de acte au fost eliberate gratuit, prin Programul național de cadastru și carte funciarã 2015-2023 (PNCCF). Lucrãrile de cadastru general au fost finanțate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliarã (ANCPI), prin Oficiul de cadastru și Publicitate Imobiliarã (OCPI) Vâlcea.

Localnicii din comuna Fãurești primesc, în aceste zile, gratuit, acte pentru proprietãți. Fãrã drumuri la notar, la oficiul de cadastru ori la primãrie, ei vor avea de acum acte pentru proprietãți. În urmã cu trei ani, a început înregistrarea imobilelor, dupã ce localitatea a intrat în PNCCF. La Primãria din Fãurești a început, încã de marți, sã fie distribuite noile cãrți funciare în prezența Aurorei Gherghina, subprefect, a lui Alexandru Feștilã, directorul general adjunct al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliarã (ANCPI), a notarul Gheorghe Bornea, a directorului OCPI Vâlcea, Gabriel Blidaru, a reprezentanților firmei care a fãcut lucrãrile de cadastru și a primarului Marian Irimia.

“Faptul cã lucrãrile de cadastru general au durat mai puțin de trei ani într-o comunã atât de mare, cu aproape 11.000 de imobile, aratã cã Programul național de cadastru și carte funciarã are toate șansele sã fie finalizat în termenii stabiliți. Țin sã le mulțumesc pentru implicare atât autoritãților locale, domnului primar, doamnei subprefect, cât și colegilor mei de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliarã Vâlcea”, a declarat Alexandru Feștilã.

„Practic, începând de astãzi, fiecare locuitor din Fãurești nu numai cã știe exact ce proprietãți are și unde sunt amplasate, dar, ceea ce este și mai important, poate vinde, poate ipoteca, poate accesa fonduri europene. Poate fi sigur cã are toate actele în regulã și nimeni nu va putea sã-i punã la îndoialã drepturile”, a mai explicat Alexandru Feștilã.

”Costã foarte mult sã îți faci acte în ziua de astãzi”

Primul care a primit actele gratuite este fostul primar al comunei Fãurești, Ion Pârvuicã. În urmã cu trei ani, când au început înregistrãrile gratuite pentru cetãțeni, el era primarul Fãureștiului. Le explicase localnicilor faptul cã intabularea gratuitã este o mare realizare pentru comuna Fãurești: „Este, de departe, cea mai mare realizare sau, am putea spune, un succes, acest aspect degrevând și luând povara financiarã de pe umerii proprietarilor de terenuri din comuna Fãurești, le-a explicat el atunci. “Bine cã la noi în comunã nu a contat culoarea politicã. S-a fãcut totul pentru binele nostru. Așa am ajuns ca noi toți sã avem acte gratuite. Costã foarte mult sã îți faci acte în ziua de astãzi, ca sã nu mai spun câte drumuri am fi fãcut. Este foarte greu în special pentru bãtrâni”, ne-a declarat un bãtrân. Tocmai își primise cartea funciarã și le-o arãta bucuros celor de lângã el. Nu au mai vãzut niciodatã acte pentru proprietãți și erau cu toții la fel de curioși.  

La rândul sãu, Gabriel Blidaru, directorul Oficiului pentru Cadastru și Publicitate Imobiliarã Vâlcea a subliniat faptul cã “este o satisfacție profesionalã deosebitã pentru mine ca director de oficiu de cadastru sã iau parte la un asemenea eveniment. Dintre cele 3. 181 de UAT-uri ale țãrii, doar  în 38 sunt finalizate. Și iatã, comuna Fãurești este una dintre ele. Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuitã a tuturor imobilelor (terenuri, clãdiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciarã. PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI - peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de aproximativ 312 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, altã sursã de finanțare poate fi bugetul local.

Sursa: http://evz.ro/comuna-valcea-imobile-cadastrate.html

CADASTRU GRATUIT 2018: ANUNȚ IMPORTANT din partea AUTORITĂȚILOR STATULUI!

Se vrea grăbirea lucrărilor pentru cadastrarea gratuită a terenurilor! Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a anunțat recent, într-un comunicat remis pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro că în 2018, agenția de cadastru va grăbi înregistrarea gratuită a imobilelor în evidențele de cadastru și carte funciară. Astfel, datorită funcționării instituției în regim de autofinanțare, suma alocată fiecărei primării va crește la 155.000 de lei, iar autoritățile locale vor putea semna contractele de finanțare cu oficiile de cadastru și publicitate imobiliară (OCPI) de la sfârșitul acestei luni.

Prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF), în anul 2017, ANCPI a semnat, prin oficiile teritoriale, contracte de finanțare cu peste 2.000 de primării din mediul rural. Astfel, fiecare comună care a reușit să încheie contracte de prestări servicii cu persoane fizice și juridice autorizate a primit 150.000 de lei pentru realizarea lucrărilor de cadastru general, gratuit pentru cetățeni.

Totodată, în 2017 ANCPI a publicat lista celor 660 de unități administrativ-teritoriale (UAT) din mediul rural, în care vor începe lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor la nivelul întregului UAT, care vor fi achitate din fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020. În 2018, ANCPI va demara procedurile pentru scoaterea la licitație a imobilelor din cele 660 de comune, care vor fi înregistrate în evidențele de cadastru și carte funciară cu ajutorul fondurilor europene, urmând ca acestea să fie împărțite în trei loturi.

În prezent, din totalul de 3.181 de UAT-uri din România, 38 de comune sunt cadastrate integral, iar în alte 189 de comune se desfășoară lucrări de cadastru general la nivel de UAT. Totodată, au fost finalizate lucrările în 1.785 de sectoare cadastrale din 582 de UAT-uri și sunt în desfășurare lucrări de cadastru general în 15.195 de sectoare cadastrale din 1.741 de UAT-uri.

Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, case, apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de aproximativ 312 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect o altă sursă de finanțare poate fi bugetul local.

Sursa: http://agrointel.ro/91703/cadastru-gratuit-2018-anunt-important-din-partea-autoritatilor-statului/

ANCPI va grăbi anul acesta înregistrarea gratuită a imobilelor

BURSA 19.01.2018 citeşte aici articolul complet

     Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a înregistrat, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF), 587.013 de imobile, dintre care 192.606 în anul 2016 şi 386.298 în anul 2017, se arată într-un comunicat dat presei astăzi.

     Reprezentanţii ANCPI menţionează: "În 2018, ANCPI va grăbi înregistrarea gratuită a imobilelor în evidenţele de cadastru şi carte funciară. Astfel, datorită funcţionării instituţiei în regim de autofinanţare, suma alocată fiecărei primării va creşte la 155.000 de lei, iar autorităţile locale vor putea semna contractele de finanţare cu oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară (OCPI) de la sfârşitul lunii ianuarie".

     Prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF), în anul 2017, ANCPI a semnat, prin oficiile teritoriale, contracte de finanţare cu peste 2.000 de primării din mediul rural. Astfel, fiecare comună care a reuşit să încheie contracte de prestări servicii cu persoane fizice şi juridice autorizate a primit 150.000 de lei pentru realizarea lucrărilor de cadastru general, gratuit pentru cetăţeni, mai precizează comunicatul.

     Totodată, în 2017 ANCPI a publicat lista celor 660 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT) din mediul rural, în care vor începe lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor la nivelul întregului UAT, care vor fi achitate din fonduri europene, în cadrul

     Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020.

     Conform comunicatului, în 2018, ANCPI va demara procedurile pentru scoaterea la licitaţie a imobilelor din cele 660 de comune, care vor fi înregistrate în evidenţele de cadastru şi carte funciară cu ajutorul fondurilor europene, urmând ca acestea să fie împărţite în trei loturi.

     ANCPI precizează de asemenea că "În prezent, din totalul de 3.181 de UAT-uri din România, 38 de comune sunt cadastrate integral, iar în alte 189 de comune se desfăşoară lucrări de cadastru general la nivel de UAT. Totodată, au fost finalizate lucrările în 1.785 de sectoare cadastrale din 582 de UAT-uri şi sunt în desfăşurare lucrări de cadastru general în 15.195 de sectoare cadastrale din 1.741 de UAT-uri".

     În comunicat se mai arată că PNCCF este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI - peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de aproximativ 312 de milioane de euro. În cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanţare poate fi bugetul local. 

Sursa: http://www.bursa.ro/ancpi-va-grabi-anul-acesta-inregistrarea-gratuita-a-imobilelor-339116&s=print&sr=articol&id_articol=339116.html

ANCPI va grăbi cadastrarea gratuită a locuinţelor în 2018

19 ianuarie 2018, 12:15 de Elena Deacu Devino

 ANCPI va grăbi cadastrarea gratuită a locuinţelor în 2018 ANCPI va grăbi în 2018 înregistrarea gratuită a imobilelor în evidenţele de cadastru şi carte funciară. Astfel, datorită funcţionării instituţiei în regim de autofinanţare, suma alocată fiecărei primării va creşte la 155.000 de lei, iar autorităţile locale vor putea semna contractele de finanţare cu oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară (OCPI) de la sfârşitul lunii ianuarie. Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a înregistrat, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF), 587.013 de imobile. Dintre acestea, 192.606 au fost înregistrate în anul 2016 şi 386.298 în anul 2017. Prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF), în anul 2017, ANCPI a semnat, prin oficiile teritoriale, contracte de finanţare cu peste 2.000 de primării din mediul rural. Astfel, fiecare comună care a reuşit să încheie contracte de prestări servicii cu persoane fizice şi juridice autorizate a primit 150.000 de lei pentru realizarea lucrărilor de cadastru general, gratuit pentru cetăţeni. Totodată, în 2017 ANCPI a publicat lista celor 660 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT) din mediul rural, în care vor începe lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor la nivelul întregului UAT, care vor fi achitate din fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020. În 2018, ANCPI va demara procedurile pentru scoaterea la licitaţie a imobilelor din cele 660 de comune, care vor fi înregistrate în evidenţele de cadastru şi carte funciară cu ajutorul fondurilor europene, urmând ca acestea să fie împărţite în trei loturi. În prezent, din totalul de 3.181 de UAT-uri din România, 38 de comune sunt cadastrate integral, iar în alte 189 de comune se desfăşoară lucrări de cadastru general la nivel de UAT. Totodată, au fost finalizate lucrările în 1.785 de sectoare cadastrale din 582 de UAT-uri şi sunt în desfăşurare lucrări de cadastru general în 15.195 de sectoare cadastrale din 1.741 de UAT-uri. Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, case, apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. PNCCF este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de aproximativ 312 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect o altă sursă de finanţare poate fi bugetul local.

Sursa: http://adevarul.ro/economie/imobiliare/ancpi-grabi-cadastrarea-gratuita-locuintelor-2018-1_5a61c4efdf52022f75aac6a7/index.html

ANCPI a mărit sumele alocate primăriilor pentru cadastrarea proprietăţilor şi scoate la licitaţie lucrări în 660 de comune

Autor: Alexandru Urzică | vineri, 19 ianuarie 2018 

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a crescut la 155.000 de lei fondurile alocate primăriilor în vederea cadastrării proprietăţilor şi a anunţat că va scoate la licitaţie lucrări de cadastru din 660 de comune, ce vor fi realizate din fonduri europene.

Instituţia a trecut la finalul anului trecut la regimul de autofinanţare, după ce Guvernul a decis să nu mai aloce fonduri de la bugetul de stat. Directorul agenţiei spune că prin această metodă va fi grăbit procesul de cadastrare a tuturor proprietăţilor din ţară. Astfel, suma alocată fiecărei primării în 2018 a crescut de la 150.000 de lei la 155.000 lei, iar autorităţile locale vor putea semna contractele de finanţare cu oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară de la sfârşitul lunii ianuarie. Anul trecut, ANCPI a semnat, prin oficiile teritoriale, contracte de finanţare cu peste 2.000 de primării din mediul rural.

Agenţia a publicat şi lista comunelor care vor beneficia de cadastrare integral din fonduri externe nerambursabile. România are la dispoziţie peste 310 mil. euro prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. În cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF), ce vizează înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România până în 2023, sunt cuprinse 660 de comune din toate judeţele ţării care vor beneficia de fonduri europene. Lista localităţilor poate fi consultată aici. 

În 2018, ANCPI va demara procedurile pentru scoaterea la licitaţie a imobilelor din cele 660 de comune, care vor fi înregistrate în evidenţele de cadastru şi carte funciară cu ajutorul fondurilor europene, urmând ca acestea să fie împărţite în trei loturi.

În prezent, din totalul de 3.181 de localităţi din România, 38 de comune sunt cadastrate integral, iar în alte 189 de comune se desfăşoară lucrări de cadastru general la nivel de unitate administrativ teritorială. Totodată, au fost finalizate lucrările în 1.785 de sectoare cadastrale din 582 de localităţi şi sunt în desfăşurare lucrări de cadastru general în 15.195 de sectoare cadastrale din 1.741 de localităţi.

Până acum au fost înregistrat 587.013 imobile prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023. Dintre acestea, 192.606 au fost înregistrate în anul 2016 şi 386.298 în anul 2017. Obiectivul programului este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, case, apartamente) din România în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. PNCCF este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de aproximativ 312 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect o altă sursă de finanţare poate fi bugetul local.

Sursa: http://www.capital.ro/ancpi-a-marit-sumele-alocate-primariilor-pentru-cadastrare.html

Carte funciară: înregistrare gratuită a imobilelor în 2018

Mircea F. Cristian / 19 ian 2018 / 10:52 Salveaza PDF Comentarii

ANCPI va grăbi, în 2018, înregistrarea gratuită a imobilelor în evidenţele de cadastru şi carte funciară.

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a înregistrat, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF), 587.013 de imobile, dintre care 192.606 în anul 2016 şi 386.298 în anul 2017, informează vineri ANCPI.

'În 2018, ANCPI va grăbi înregistrarea gratuită a imobilelor în evidenţele de cadastru şi carte funciară. Astfel, datorită funcţionării instituţiei în regim de autofinanţare, suma alocată fiecărei primării va creşte la 155.000 de lei, iar autorităţile locale vor putea semna contractele de finanţare cu oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară (OCPI) de la sfârşitul lunii ianuarie', spun reprezentanţii ANCPI.

Prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF), în anul 2017, ANCPI a semnat, prin oficiile teritoriale, contracte de finanţare cu peste 2.000 de primării din mediul rural. Astfel, fiecare comună care a reuşit să încheie contracte de prestări servicii cu persoane fizice şi juridice autorizate a primit 150.000 de lei pentru realizarea lucrărilor de cadastru general, gratuit pentru cetăţeni.

Fonduri europene

Totodată, în 2017 ANCPI a publicat lista celor 660 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT) din mediul rural, în care vor începe lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor la nivelul întregului UAT, care vor fi achitate din fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020.

În 2018, ANCPI va demara procedurile pentru scoaterea la licitaţie a imobilelor din cele 660 de comune, care vor fi înregistrate în evidenţele de cadastru şi carte funciară cu ajutorul fondurilor europene, urmând ca acestea să fie împărţite în trei loturi.

Sursa: https://www.dcnews.ro/carte-funciara-inregistrare-gratuita-a-imobilelor-in-2018_575889.html

 

ANCPI va grăbi, în 2018, înregistrarea gratuită a imobilelor în evidenţele de cadastru şi carte funciară

 

19 ian, 1

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a înregistrat, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF), 587.013 de imobile, dintre care 192.606 în anul 2016 şi 386.298 în anul 2017, informează vineri ANCPI.

'În 2018, ANCPI va grăbi înregistrarea gratuită a imobilelor în evidenţele de cadastru şi carte funciară. Astfel, datorită funcţionării instituţiei în regim de autofinanţare, suma alocată fiecărei primării va creşte la 155.000 de lei, iar autorităţile locale vor putea semna contractele de finanţare cu oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară (OCPI) de la sfârşitul lunii ianuarie', spun reprezentanţii ANCPI.

Prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF), în anul 2017, ANCPI a semnat, prin oficiile teritoriale, contracte de finanţare cu peste 2.000 de primării din mediul rural. Astfel, fiecare comună care a reuşit să încheie contracte de prestări servicii cu persoane fizice şi juridice autorizate a primit 150.000 de lei pentru realizarea lucrărilor de cadastru general, gratuit pentru cetăţeni.

Totodată, în 2017 ANCPI a publicat lista celor 660 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT) din mediul rural, în care vor începe lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor la nivelul întregului UAT, care vor fi achitate din fonduri europene, în cadrul

Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020.

În 2018, ANCPI va demara procedurile pentru scoaterea la licitaţie a imobilelor din cele 660 de comune, care vor fi înregistrate în evidenţele de cadastru şi carte funciară cu ajutorul fondurilor europene, urmând ca acestea să fie împărţite în trei loturi.

În prezent, din totalul de 3.181 de UAT-uri din România, 38 de comune sunt cadastrate integral, iar în alte 189 de comune se desfăşoară lucrări de cadastru general la nivel de UAT. Totodată, au fost finalizate lucrările în 1.785 de sectoare cadastrale din 582 de UAT-uri şi sunt în desfăşurare lucrări de cadastru general în 15.195 de sectoare cadastrale din 1.741 de UAT-uri.

PNCCF este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI - peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de aproximativ 312 de milioane de euro. În cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanţare poate fi bugetul local.

Sursa: http://www.economica.net/ancpi-va-grabi-in-2018-inregistrarea-gratuita-a-imobilelor-in-evidentele-de-cadastru-si-carte-funciara_148957.html

 

ULTIMA ORĂ! ȘEDINȚĂ la MINISTERUL AGRICULTURII! ȘEFII APIA, AFIR, CADASTRU CONVOCAȚI DUMINICA de PETRE DAEA!

Agroinfo

Publicat: 14 ianuarie 2018 - 10:46

ȘEDINȚĂ DUMINICA LA MINISTERUL AGRICULTURII! Ministrul agriculturii, Petre Daea, i-a convocat în ședință la Ministerul Agriculturii, astăzi, duminică, 14 ianuarie 2018, pe directorii generali ai Agențiilor de Plăți, APIA și AFIR, direcțiilor agricole județene, dar și pe directorul general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), Radu Codruț Ștefănescu.

Efortul de a ne întâlni în fiecare lună, în ziua pe care am stabilit-o, cu o tematică bine așezată, care are în vedere analiza acțiunilor care vizează perioada respectivă, cu alte cuvinte, care vizează activitatea directă a dumneavoastră. Am socotit necesar să vorbim astăzi la o analiză mai scurtă privind activitatea de anul trecut, dar să ne așezăm foarte clar care sunt acțiunile pe care noi trebuie să le urmăm. Cum spuneam, suntem la început de an, cu un buget mult mai mare decât anul trecut, Guvernul Tudose a fost generos, le-a spus ministrul agriculturii subalternilor săi.

Generozitatea Guvernului înseamnă acordarea unei atenții sporite agriculturii, dar și așteptări din partea acestui sector al economiei.

Dumneavoastră aveți un foarte mare rol întrucât anul acesta avem mai multe programe decât anul trecut care vor fi gestionate de către dumneavoastră, în condițiile în care vom face și reorganizare teritorială, de care v-am spus și v-o reamintesc. Iată de ce se impun analize periodice. Iată de ce ne îmbrățișăm zilnic cu munca, zilnic și fără niciun fel de echivoc. În al doilea rând o să avem acțiuni interinstituționale.

Și după cum vedeți aici este directorul general de la ANCPI, domnul Ștefănescu, este aici directorul general pe care-l cunoașteți ierarhic. Deci, vom avea acțiuni interinstituționale și abordări interdisciplinare pentru că acțiunile din agricultură sunt extrem de complexe. Sunt acțiuni care nu se află în portofoliul direct al ministerului, dar contingența impune o asemenea abordare și un asemenea angajament, motiv pentru care astăzi vom purcede la stabilirea modului de lucru. Activitatea în câmp este în sarcina fermierilor, ei sunt cei care urmăresc, văd, analizează, dau startul lucrărilor în câmp. Noi avem misiunile acestea specifice de a fi alături de ei, a adăugat ministrul agriculturii.

Petre Daea a transmis live pe pagina sa de Facebook începutul ședinței de la Ministerul Agriculturii.

Sursa: https://www.agroinfo.ro/economic/ultima-ora-sedinta-la-ministerul-agriculturii-sefii-apia-afir-cadastru-convocati-duminica-de-petre-daea 

Întâlnire de lucru cu conducerea Direcțiilor Agricole Județene

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre DAEA, a participat duminică, 14 ianuarie 2018, alături de secretarul de stat Daniel BOTĂNOIU, la întâlnirea lunară organizată cu directorii Direcțiilor Agricole din toate județele României (DAJ). Desfășurată la sediul MADR, întâlnirea a vizat o analiză a activităților anului 2017, dar mai ales stabilirea punctuală a principalelor obiective realizabile în anul 2018. În deschiderea ședinței, ministrul Petre DAEA a precizat că rolul acestora este foarte important întrucât anul există mai multe programe decât anul trecut care vor fi gestionate de către MADR.

La inițiativa ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la ședința de astăzi, a luat parte și Directorul General al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Radu Codruț Ștefănescu, care a prezentat pe scurt Programul Național de Cadastru și Carte Funciară și a făcut un apel la directorii DAJ să acorde sprijin specialiștilor ANCPI pentru a pune ordine în gestionarea terenurilor și a proprietăților situate în extravilanul României.

În continuare, au fost detaliate programele ce trebuie implementate în 2018, pentru a fi înțelese perfect de către toți reprezentanții din teritoriu ai MADR aflați în slujba fermierilor. Dintre acestea, menționăm programul de sprijin pentru lână, programul pentru tomate în spații protejate, care va continua și în 2018, programul pentru rasele Bazna și Mangalița etc.

În cadrul ședinței, o atenție deosebită a fost acordată Programului de sprijin pentru crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița, recent aprobat în Ședință de Guvern, astfel încât toți cei prezenți să poată transmite detaliile implementării acestuia către fermierii interesați să se înscrie.

Totodată, au fost puse în discuție și restul măsurilor ce revin MADR din Programul de Guvernare pentru anul 2018 (pentru susținerea sectorului avicol, a raselor Bălțata Românească și Brună, a sectorului de creștere a bivolițelor, a sectorului acvaculturii, cel pentru încurajarea activităților din zona montană, cel pentru înființarea centrelor de colectare și procesare pentru legume/fructe/lână, cel pentru încurajarea agriculturii ecologice etc.), astfel încât fiecare reprezentant din teritoriu să cunoască prioritățile avute în vedere și să contribuie la realizarea acestora.

La ședința de lucru a fost prezent, de asemenea, și directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Adrian Pintea, care a făcut o scurtă prezentare a plăților efectuate în cadrul campaniei 2017. În același timp, Adrian Pintea a anunțat că la 1 martie va începe campania de depunere a cererilor de plată pentru anul 2018, ce va fi finalizată până la 15 mai, ca și în anul precedent, în acest sens apelând la sprijinul directorilor direcțiilor agricole să le transmită fermierilor să respecte programările făcute de specialiștii APIA din teritoriu.

Sursa: http://www.madr.ro/comunicare/4156-intalnire-de-lucru-cu-conducerea-directiilor-agricole-judetene.html

 

Un sfert din tranzacțiile imobiliare, în doar trei regiuni

Trei regiuni din România sunt responsabile de un sfert din totalul tranzacțiilor imobiliare efectuate în 2017.

Românii au fãcut anul trecut aproape 628.000 de tranzacții imobiliare, dintre care apoape 20% în București și Ilfov. Numãrul de tranzacții imobiliare înregistrate anul trecut în România a fost 627.802, dintre care 19,8% numai în București și Ilfov, aratã datele transmise miercuri de Agenția Naționalã de Cadastru și Publicitate Imobiliarã (ANCPI), informeazã News.ro.

Astfel, cele mai multe vânzãri de imobile au fost înregistrate, în 2017, în București – 82.477, Cluj – 43.774 și Ilfov – 41.687. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadã sunt Teleorman – 4.470, Sãlaj – 3.920 și Caraș-Severin – 3.615.

În luna decembrie 2017, numãrul caselor, terenurilor și apartamentelor care au fãcut obiectul contractelor de vânzare-cumpãrare, la nivel național, a fost de 55.974. În luna decembrie 2017, cele mai multe imobile au fost vândute în București – 8.774.

otodatã, numãrul ipotecilor, la nivel național, în anul 2017, a fost de 254.405.

”Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate, anul trecut, în București – 51.082, Ilfov – 18.043 și Cluj – 16.621. La polul opus, se aflã județele Covasna – 1.100, Gorj – 1.023 și Sãlaj – 820”, se aratã în comunicat.

În plus, județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole anul trecut sunt Timiș – 8.866, Arad – 7.670 și Dolj – 7.373.

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/un-sfert-din-tranzactiile-imobiliare-in-doar-trei-regiuni-857658

Peste 620.000 de imobile vândute anul trecut în România. Unde au fost înregistrate cele mai multe tranzacții

Peste 620.000 de imobile vândute anul trecut în România. Unde au fost înregistrate cele mai multe tranzacții Profit.ro Profit.ro scris ieri, 12:10 În anul 2017 s-au vândut, la nivelul întregii țãri, 627.802 de imobile. În luna decembrie 2017, numãrul caselor, terenurilor și apartamentelor care au fãcut obiectul contractelor de vânzare-cumpãrare, la nivel național, a fost de 55.974, aratã datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliarã. Cele mai multe vânzãri de imobile au fost înregistrate, în 2017, în București – 82.477, Cluj – 43.774 și Ilfov – 41.687. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadã sunt Teleorman – 4.470, Sãlaj – 3.920 și Caraș-Severin – 3.615. În luna decembrie 2017, cele mai multe imobile s-au vândut în București – 8.774. Numãrul ipotecilor, la nivel național, în anul 2017, a fost de 254.405. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate, anul trecut, în București – 51.082, Ilfov – 18.043 și Cluj – 16.621. La polul opus, se aflã județele Covasna – 1.100, Gorj – 1.023 și Sãlaj – 820. Județele în care s-au vândut cele mai multe terenuri agricole anul trecut sunt Timiș – 8.866, Arad – 7.670 și Dolj – 7.373.

Informațiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceastã regulã constituie o încãlcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Sursa: www.profit.ro/povesti-cu-profit/peste-620-000-de-imobile-vandute-anul-trecut-in-romania-unde-au-fost-inregistrate-cele-mai-multe-tranzactii-17574336

Investitorii imobiliari au cumpãrat terenuri de peste 350 mil. euro, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu

Autor: Alexandru Urzicã | miercuri, 10 ianuarie 2018

Valoarea totalã a tranzacțiilor cu terenuri pentru proiecte imobiliare, cu excepția segmentului industrial, a crescut anul trecut semnificativ fațã de 2016, depãșind pragul de 350 mil. euro la nivel național, potrivit datelor colectate de compania de consultanțã imobiliarã Colliers International.

Aproximativ 70% din aceastã valoare a revenit Capitalei, unde tranzacțiile cu terenuri pentru dezvoltãri rezidențiale au reprezentat mai mult de jumãtate din volumul investițional. Majoritatea cumpãrãtorilor sunt investitori imobiliari cu capital strãin.

Dinamismul sectorului rezidențial în ceea ce privește achiziția de terenuri a venit ca urmare a capacitãții pieței de a absorbi atât proiecte mici, cât și proiecte de peste 1.000 de apartamente, în condițiile în care, conform sondajelor efectuate de Comisia Europeanã, dorința de a cumpãra o locuințã a fost la cel mai crescut nivel post-crizã. Cele mai active zone au fost centrul și nordul Capitalei: Bulevardul Expoziției, Bucureștii Noi și zona Bãneasa-DN1-Jandarmeriei – datoritã viitorului pol de birouri din zona Expoziției, dar și zonele Floreasca-Barbu Vãcãrescu, Aviației și Pipera.

Anul trecut au fost vândute, în total, 627.802 de imobile la nivel național, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliarã (ANCPI). În luna decembrie 2017, numãrul caselor, terenurilor și apartamentelor care au fãcut obiectul contractelor de vânzare-cumpãrare, la nivel național, a fost de 55.974. Cele mai multe vânzãri de imobile au fost înregistrate, în 2017, în București – 82.477, Cluj – 43.774 și Ilfov – 41.687. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadã sunt Teleorman – 4.470, Sãlaj – 3.920 și Caraș-Severin – 3.615, potrivit ANCPI.

„Piața de terenuri traverseazã cea mai bunã perioadã din ultimii 10 ani. Cererea s-a diversificat în decursul anului 2017 din punct de vedere al zonelor de interes și al sectoarelor imobiliare care au nevoie de suprafețe pentru noi dezvoltãri. Mai mult, investitori noi și-au fãcut intrarea pe aceastã piațã, atrași de randamentele superioare oferite de dezvoltarea imobiliarã în piața localã comparativ cu alte piețe sau sectoare economice. În Capitalã, segmentului rezidențial i-a revenit mai mult de jumãtate din valoarea tranzacțiilor cu terenuri, care au crescut mai ales în valoare, restul fiind preluat aproximativ egal de segmentele de retail și birouri”, a declarat Sînziana Oprea, director asociat în departamentul de terenuri al Colliers International Romania.

Sursa: http://www.capital.ro/investitorii-imobiliari-au-cumparat-terenuri-de-peste-350-mil-eu.html

ANCPI: Numarul de ipoteci accesate, la nivel national, in anul 2017, a fost de 254.405

In anul 2017 au fost vandute, la nivelul intregii tari, 627.802 de imobile. Numai in luna decembrie 2017, numarul caselor, terenurilor si apartamentelor care au facut obiectul contractelor de vanzare-cumparare, la nivel national, a fost de 55.974, potrivit Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).

Cele mai multe vanzari de imobile au fost inregistrate, in 2017, in Bucuresti - 82.477, Cluj - 43.774 si Ilfov - 41.687. Judetele cu cele mai putine imobile vandute in aceeasi perioada sunt Teleorman - 4.470, Salaj - 3.920 si Caras-Severin - 3.615.

In luna decembrie 2017, cele mai multe imobile au fost vandute in Bucuresti - 8.774. Numarul ipotecilor, la nivel national, in anul 2017, a fost de 254.405. Cele mai multe operatiuni de acest gen au fost inregistrate, anul trecut, in Bucuresti - 51.082, Ilfov - 18.043 si Cluj - 16.621. La polul opus, se afla judetele Covasna - 1.100, Gorj - 1.023 si Salaj - 820.

Judetele in care au fost vandute cele mai multe terenuri agricole anul trecut sunt Timis - 8.866, Arad - 7.670 si Dolj - 7.373.

Sursa: https://www.agerpres.ro/economic/2018/01/10/ancpi-numarul-vanzarilor-de-imobile-a-ajuns-la-627-802-unitati-la-finele-anului-2017--33815

Românii au fãcut anul trecut aproape 628.000 de tranzacții imobiliare, dintre care apoape 20% în București și Ilfov

BUCUREȘTI | Scris de Dinu Boboc | ieri, 12:21

Românii au fãcut anul trecut aproape 628.000 de tranzacții imobiliare, dintre care apoape 20% în București și Ilfov

Numãrul de tranzacții imobiliare înregistrate anul trecut în România a fost 627.802, dintre care 19,8% numai în București și Ilfov, aratã datele transmise miercuri de Agenția Naționalã de Cadastru și Publicitate Imobiliarã (ANCPI).

Astfel, cele mai multe vânzãri de imobile au fost înregistrate, în 2017, în București – 82.477, Cluj – 43.774 și Ilfov – 41.687. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadã sunt Teleorman – 4.470, Sãlaj – 3.920 și Caraș-Severin – 3.615.

În luna decembrie 2017, numãrul caselor, terenurilor și apartamentelor care au fãcut obiectul contractelor de vânzare-cumpãrare, la nivel național, a fost de 55.974. În luna decembrie 2017, cele mai multe imobile au fost vândute în București – 8.774.

Totodatã, numãrul ipotecilor, la nivel național, în anul 2017, a fost de 254.405.

”Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate, anul trecut, în București – 51.082, Ilfov – 18.043 și Cluj – 16.621. La polul opus, se aflã județele Covasna – 1.100, Gorj – 1.023 și Sãlaj – 820”, se aratã în comunicat.

În plus, județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole anul trecut sunt Timiș – 8.866, Arad – 7.670 și Dolj – 7.373.

Sursa: https://www.news.ro/economic/romanii-au-facut-anul-trecut-aproape-628-000-de-tranzactii-imobiliare-dintre-care-apoape-20-in-bucuresti-si-ilfov-1922402110002018011217574698

 

Numărul vânzărilor de imobile a ajuns la 571.828 unităţi, la finele lunii noiembrie

Numărul vânzărilor de imobile a ajuns, în primele unsprezece luni ale anului 2017, la 571.828 unităţi, cele mai multe fiind în Capitală - 73.703, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

În luna noiembrie 2017, numărul imobilelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel naţional, a fost de 58.893.

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în perioada ianuarie-noiembrie 2017, în Bucureşti - 73.703, Cluj - 40.043 şi Ilfov - 33.384.

Judeţele cu cele mai puţine imobile vândute în aceeaşi perioadă sunt Teleorman - 4.131, Sălaj - 3.622 şi Caraş-Severin- 3.325.

În luna noiembrie 2017, cele mai multe imobile au fost vândute în Bucureşti - 7.740.

Numărul ipotecilor, la nivel naţional, în perioada ianuarie - noiembrie 2017, a fost de 229.534. Cele mai multe operaţiuni de acest gen au fost înregistrate, în acelaşi interval, în Bucureşti - 46.341, Ilfov - 16.167 şi Cluj - 14.971. La polul opus, se află judeţele Covasna - 1.010, Gorj - 935 şi Sălaj - 755.

Judeţele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole, în primele unsprezece luni ale acestui an, sunt Timiş - 7.943, Arad - 6.980 şi Dolj - 6.692.

Sursa: http://www.capital.ro/numarul-vanzarilor-de-imobile-a-ajuns-la-571828-unitati-la-fine.html

ANCPI: În primele 11 luni au fost înregistrate 571.828 de vânzări imobiliare şi 229.534 de ipoteci

În primele 11 luni ale anului 2017 au fost înregistrate, în toată ţara, 571.828 de vânzări imobiliare şi 229.534 de ipoteci, arată datele comunicate miercuri de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în perioada ianuarie-noiembrie 2017, în Bucureşti (73.703), Cluj (40.043) şi Ilfov (33.384). Judeţele cu cele mai puţine imobile vândute în aceeaşi perioadă sunt Teleorman (4.131), Sălaj (3.622) şi Caraş-Severin (3.325).

Potrivit ANCPI, numărul ipotecilor, la nivel naţional, în perioada ianuarie-noiembrie 2017, a fost de 229.534. Cele mai multe operaţiuni de acest gen au fost înregistrate, în acelaşi interval, în Bucureşti (46.341), Ilfov (16.167) şi Cluj (14.971). La polul opus se află judeţele Covasna (1.010), Gorj (935) şi Sălaj (755).

Judeţele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole, în primele 11 luni ale acestui an, sunt Timiş (7.943), Arad (6.980) şi Dolj (6.692).

În luna noiembrie 2017, numărul imobilelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel naţional, a fost de 58.893, iar cele mai multe imobile au fost vândute în Bucureşti – 7.740, mai arată datele ANCPI.

Sursa: http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/ancpi-in-primele-11-luni-au-fost-inregistrate-571-828-de-vanzari-imobiliare-si-229-534-de-ipoteci-16852224

Schimbări importante în Programul gratuit de cadastru

Soluția pentru înregistrarea rapidă a tuturor imobilelor din România până în anul 2023, după cum prevede Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF), derulat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), este concentrarea fondurilor în acest scop, consideră conducerea instituției. 
Guvernul României a aprobat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă care prevede că „finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale ANCPI şi ale instituţiilor subordonate se asigură integral din venituri proprii”. Astfel, ANCPI va deveni, începând cu luna ianuarie a anului 2018, o instituţie care se autofinanţează, strategie care are ca prim scop finalizarea cu succes a PNCCF, până în anul 2023.

“Autofinanțarea înseamnă atât consolidarea capacității administrative și financiare a instituției noastre, cât și accelerarea PNCCF, program gratuit pentru cetățeni și necesar în special fermierilor, care riscă să piardă subvențiile pentru agricultură. Implementarea PNCCF înseamnă și dezvoltarea proiectelor de infrastructură de interes național. Așadar, cu ajutorul acestor fonduri vom putea grăbi înregistrarea gratuită a imobilelor. Am convingerea că, pentru anii care urmează, cel puțin până la finalizarea PNCCF, constrângerile noastre bugetare să se fi încheiat”, a declarat Radu-Codruț Ștefănescu, președinte-director general al ANCPI.

Conform site-ului www.ancpi.ro, prin PNCCF au fost înregistrate, în aproape doi ani, de șapte ori mai multe imobile față de perioada 2005-2015, adică, în 2016 și 2017, prin PNCCF au fost eliberate, gratuit pentru cetățeni, peste 515.000 de cărți funciare.

Obiectivul principal al Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF) este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI - peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de aproximativ 312 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect o altă sursă de finanțare pot fi și fondurile din bugetele locale.

În prezent, 34 de comune  sunt cadastrate în proporție de sută la sută, iar în alte 189 de comune se desfășoară lucrări de cadastru general la nivelul întregii unități administrativ-teritoriale (UAT). Totodată, au fost finalizate lucrările în 1.217  sectoare cadastrale din 497 de UAT-uri și sunt în desfășurare lucrări de cadastru general în 15.274 de sectoare cadastrale din 1.863 de UAT-uri.

Sursa: http://evz.ro/schimbari-importante-in-programul-gratuit-de-cadastru.html

313 milioane de euro, fonduri nerambursabile pentru cadastrare

Afrodita Cicovschi

Din suma totală de 312,89 milioane euro, 265,96 milioane euro provin din Fondul European de Dezvoltare Regională şi 46,93 milioane de euro reprezintă cofinanţare de la bugetul de stat. Cadastrarea aduce beneficii atât proprietarilor de imobile, cât şi bugetelor locale, a precizat pentru „Adevărul”, Radu Codruţ Ştefănescu, preşedinte şi directorul general al ANCPI.

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) continuă înregistrarea sistematică a proprietăţilor cu ajutorul fondurilor europene. Inclus în AXA prioritară 11 din POR 2014 – 2020, proiectul este elaborat să răspundă Programului naţional de cadastru şi carte funciară şi face parte din Strategia Naţională de Dezvoltare Sustenabilă a României 2013 – 2020 – 2030. Din fondurile nerambursabile de 312,89 milioane euro, 265,96 milioane euro provin din Fondul European de Dezvoltare Regională, în timp ce 46,93 milioane de euro reprezintă cofinanţare de la bugetul de stat.

 “Având proprietatea înregistrată, populaţia din aceste zone va putea beneficia de îmbunătăţirea condiţiilor economice şi sociale, datorită securizării statutului proprietăţii. Totodată, un alt beneficiu este clarificarea situaţiei terenurilor, care va avea impact pozitiv şi asupra bugetelor locale”, a declarat, pentru “Adevărul”, Radu Codruţ Ştefănescu, preşedinte şi directorul general al ANCPI.

Potrivit acestuia, vor fi create condiţii optime pentru realizarea programelor şi proiectelor de dezvoltare regională şi naţională, a investiţiilor în infrastructură şi în alte domenii: agricultură, mediu, turism, agroturism.

 În acest fel, sunt îndeplinite pre-condiţii necesare pentru accesarea fondurilor alocate României prin alte programe europene sau guvernamentale.  

 Programul naţional de cadastru şi carte funciară prevede cadastrarea tuturor imobilelor de pe teritoriul ţării până în anul 2023.

 Legat de cofinanţarea de aproape 47 milioane de euro de la bugetul de stat, trebuie amintit că Ministerul Dezvoltării a elaborat, recent, un proiect de act normativ prin care anunţă că statul nu va mai acorda ANCPI subvenţiile totale de circa 2 miliarde lei, care fuseseră planificate pentru următorii 4 ani, începând cu 2018.

 660 de primării s-au înscris în program

 Proiectul va asigura finanţare în valoare de aproximativ 312 milioane de euro, reprezentând fonduri externe nerambursabile destinate lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 660 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT) situate în zone rurale ale României, cu o suprafaţă totală de 5.756.387 de hectare de teren. Comunele au fost alese de o comisie de prioritizare, din care fac parte specialişti din mai multe ministere, care au ţinut cont de următoarele criterii: UAT-uri care fac obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură de interes naţional; UAT-uri care fac obiectul realizării unor proiecte de dezvoltare locală; UAT-uri care prezintă aşezări informale ale comunităţilor aflate în condiţii de sărăcie extremă. Beneficiarii subsidiari sunt autorităţile publice locale şi cetăţenii din mediul rural.

  33 de comune au cadastrat sută la sută imobilele

 Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF) se derulează în toate judeţele, iar de la începutul anului, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a semnat contracte de prestări servicii cu aproape 2.000  de primării din mediul rural, pentru a realiza, cu finanţare de la ANCPI, cadastru gratuit pentru cetăţeni.

 În prezent, 33 de comune  sunt cadastrate în proporţie de sută la sută, iar în alte 190 de comune se desfăşoară lucrări de cadastru general la nivelul întregii unităţi administrativ-teritoriale (UAT). Totodată, au fost finalizate lucrările în 1.217  sectoare cadastrale din 497 de UAT-uri. În prezent se desfăşoară lucrări de cadastru general în 15.274 de sectoare cadastrale din 1.863 de UAT-uri.

În 2017, cele mai multe imobile au fost înregistrate în judeţele Olt - 46.760, Alba - 34.387, Galaţi - 28.697, Gorj - 28.138 şi Teleorman - 27.529.

Sursa: http://adevarul.ro/economie/stiri-economice/313-milioane-euro-fonduri-nerambursabile-cadastrare-1_5a23be9c5ab6550cb8cbf73a/index.html

EXCLUSIV S-a dat startul cadastrării gratuite din bani europeni

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a publicat lista comunelor care vor beneficia de cadastrare integral din fonduri externe nerambursabile. România a atras peste 310 mil. euro prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

În cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, ce vizează înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România până în 2023, sunt cuprinse 660 de comune din toate judeţele ţării care vor beneficia de fonduri europene. Lista localităţilor poate fi consultată aici.  

„Vom folosi aceste fonduri, aproximativ 312 de milioane de euro, pentru a înregistra, gratuit, 5.756.387 de hectare de teren din mediul rural, reprezentând suprafaţa totală a 660 de unităţi administrative-teritoriale”, a declarat în exclusivitate pentru revista Capital Radu-Codruţ Ștefănescu, preşedinte director general al ANCPI.

Localităţile care vor beneficia de aceste fonduri au fost alese de o comisie din care fac parte specialişti din Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Transporturilor, dar şi din cadrul ANCPI. Membrii comisiei interministeriale au fost desemnaţi de primul-ministru.

Au fost alese localităţile care fac obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură prevăzute în Master Planul General de Transport al României; cele care implementează ori sunt incluse în proiecte de dezvoltare a infrastructurii în cadrul altor programe; şi cele în care sunt identificate zone cu vulnerabilităţi sociale particulare privind accesul informal la proprietate.

„Pe lista comunelor care vor fi cadastrate integral din fonduri europene pot fi regăsite şi UAT-urile în care au fost deja iniţiate procedurile pentru înregistrarea imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară şi care îndeplinesc criteriile de prioritizare. În acest caz, vor fi scoase la licitaţie doar sectoarele cadastrale în care nu au început lucrările”, a spus Radu-Codruţ Ștefănescu.

Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI, peste 860 mil. euro, şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de aproximativ 312 mil. euro. O altă sursă de finanţare pot fi şi fondurile din bugetele locale ale primăriilor.

În prezent, 33 de localităţi sunt cadastrate în totalitate, iar în alte 190 de comune se desfăşoară lucrări de cadastru general la nivelul întregii unităţi administrativ-teritoriale. Până acum au fost finalizate lucrările în 1.205  sectoare cadastrale din 494 de localităţi şi se desfăşoară lucrări de cadastru general în 15.654 de sectoare cadastrale din 1.906 de localităţi.

Sursa: http://www.capital.ro/exclusiv-s-a-dat-startul-cadastrarii-gratuite-din-bani-europeni.html

Cadastrarea începe și cu fonduri europene. Peste 300.000 de imobile, înregistrate gratuit în 2017

În toate județele țării, mai exact în 660 de localități, va începe cadastrarea cu fonduri europene. Astfel, vor fi întocmite acte pentru5.756.387 de hectare de teren.

Selecția acestor comune a fost făcută de o comisie de prioritizare din care fac parte specialiști aparținând mai multor ministere. Au fost alese localități în care comunităţilese află în condiţii de sărăcie extremă, care fac obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură de interes naţional și în care sunt proiecte de dezvoltare locală. Beneficiarii subsidiari sunt autorităţile publice locale şi cetăţenii din mediul rural.

Astfel, din suma totală de 312,89 milioane euro, 265,96 milioane euro provin din Fondul European de Dezvoltare Regională şi 46,93 milioane de euro reprezintă cofinanţare de la bugetul de stat. Aceste fonduri vor ajunge la 22 de comune din Suceava, 22, din Sălaj, 19 din Timiș, 16 din Vrancea, etc. Întreaga lista o puteti consulta pe site-ul Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) http://www.ancpi.ro/files/Statistici_home_page/Lista_UATs-29.11.pdf.

Actele pentru proprietăți îi va ajuta pe cetățenii din aceste zone să-și îmbunătăţească condiţiile economice şi sociale dar un impact pozitiv se va resimți și asupra bugetelor locale. Înregistrările proprietăților cu ajutorul fondurilor europene este practic o etapă a Programului naţional de cadastru şi carte funciară (PNCCF), proiect al ANCPI care prevede cadastrarea tuturor imobilelor de pe teritoriul ţării până în anul 2023.  

Până acum, 33 de comune au fost cadastrate în proporție de sută la sută, iar 2017 au fost eliberate, gratuit pentru cetățeni, peste 300.000 de acte pe proprietăți. În acest an, prin PNCCF, s-au semnat contracte de prestări servicii cu aproape 2.000  de primării din mediul rural, pentru a realiza, cu finanţare de la ANCPI, cadastru gratuit pentru cetăţeni. Prin PNCCF, cetățenii au primit, gratuit, peste 500.000 de cărți funciare.

Sursa: http://evz.ro/cadastrarea-incepe-si-cu-fonduri-europene.html

Veste bună pentru 660 de localități din România: Cadastru gratuit, din fonduri europene

Locuitorii din 660 de comune din toate județele țării vor beneficia de cadastru gratuit. Lucrările vor fi plătite din bani europeni și sunt parte a Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF).

Lista unităților administrativ-teritoriale (UAT) care vor fi cadastrate în proporție de 100% din fonduri europene nerambursabile este disponibilă pe site-ul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI)- www.ancpi.ro.

Cum au fost alese cele 660 de localități

Potrivit ANCPI, localitățile care vor beneficia de cele aproximativ 312 de milioane de euro însumează o suprafața totală de 5.756.387 de hectare și au fost selectate de o comisie formată din specialiști din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Transporturilor, dar și din cadrul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). Comisia interministerială a întocmit lista UAT-urilor care vor fi cadastrate din bani europeni, cu respectarea criteriilor de prioritizare, conform Programului Operaţional Regional 2014-2020. Astfel, comunele alese trebuie să îndeplinească cel puțin una dintre următoarele condiții: a) să facă obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură prevăzute în Master Planul General de Transport al României, aprobat prin HG nr. 666/2016; b) să implementeze ori să fie incluse în proiecte de dezvoltare a infrastructurii în cadrul altor programe, potrivit legii; c) să includă zone cu vulnerabilităţi sociale particulare privind accesul informal la proprietate. Criteriul va avea în vedere zone cu comunităţi rome, precum şi zonele defavorizate.  ”Am convingerea că proprietarii și posesorii de imobile din aceste comune înțeleg beneficiile Programului național de cadastru de carte funciară atît la nivel individual, cât și la nivel de comunitate și vor participa activ, pentru ca lucrările să se desfășoare în condiții optime. Dacă ai cadastrul făcut înseamnă că poți să dispui de proprietatea ta așa cum dorești: să o vinzi, să o ipotechezi pentru a face un credit, să accesezi mai ușor fonduri europene. Avantaje importante sunt și la nivel de UAT. O evidență clară a imobilelor înseamnă o bază reală de impozitare, un venit sigur, înseamnă dezvoltarea proiectelor de infrastructură și, implicit, posibilitatea de a atrage investitori”, a precizat Radu-Codruț ȘTEFĂNESCU, președinte – director general al ANCPI.  Suma totală alocată cadastrării a 5.756.387 de hectare de teren din zona rurală este de 312,89 de milioane de euro. 265,96 de milioane de euro provin din Fondul European de Dezvoltare Regională, în timp ce 46,93 de milioane de euro reprezintă cofinanțare de la bugetul de stat. Vo reveni cu detalii privind derularea acestui program de cadastru gratuit, pe măsură ce vom le vom primi de la ANCPI.

Stadiul realizării programului național de cadastru gratuit

În momentul de față, lucrările de cadastru general au fost finalizate în 33 de UAT-uri. În alte 190 de comune se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilor la nivelul întregii unități administrativ-teritoriale. Totodată, au fost finalizate lucrările în 1.217 de sectoare cadastrale, din 497 de UAT-uri și se desfășoară lucrări de cadastru general în 15.274 de sectoare cadastrale din 1.863 de UAT-uri.  Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită pentru cetățeni, persoane fizice și juridice, a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de aproximativ 312 de milioane de euro. O altă sursă de finanțare pot fi și fondurile din bugetele locale.

Sursa: https://www.libertatea.ro/utile-si-servicii/utile/cadastru-2060030

Peste 6.100 de cărţi funciare au fost deschise la Vişina

Lucrările de înregistrare sistematică în comuna Vişina au fost finalizate, localnicii urmând să primească 6.175 de extrase de cărţi funciare. Ceremonia de deschidere a înmânării cărţilor funciare a avut loc, vineri, la Vişina, în prezenţa mai multor politicieni olteni, dar şi a directorului ANCPI, Radu-Codruţ Ştefănescu. 

de Florentina Ştefan Ciobanu 
Proprietarii imobilelor din comuna Vișina primesc, începând de vineri, documentele specifice rezultate în urma finalizării lucrărilor de înregistrare sistematică, fiind deschise 6.175 cărţi funciare.

Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Olt comunică deţinătorilor de proprietăţi din comuna Vișina, prin intermediul Primăriei Vișina, potrivit evidenţei de carte funciară, următoarele documente: extrasul de carte funciară pentru informare, extrasul de plan cadastral (în înţelesul specificaţiilor tehnice, prin acest document se înţelege reprezentarea grafică din anexa la Partea I a cărţii funciare).  
 
Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii OCPI Olt, pentru UAT Vișina, lucrările de înregistrare sistematică au fost realizate din veniturile proprii ale ANCPI.

Festivitatea de înmânare a cărţilor funciare a avut loc vineri, în prezenţa politicienilor locali, dar şi a directorului general al ANCPI, Radu-Codruţ Ştefănescu.

Problemele de fond funciar au fost rezolvate şi la Vişina Nouă, unde în septembrie au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică, fiind împărţite peste patru mii de extrase de cărţi funciare. 

Sursa: https://www.gazetanoua.ro/index/art/t/peste-6-100-de-carti-funciare-au-fost-deschise-la-visina


Vișina are cărți funciare

Locuitorii comunei Vișina au cărți funciare, atât pentru locuințe, cât și pentru terenurile intravilane și extravilane. Autoritățile locale, în colaborare cu cetățenii și Oficiul de Cadastru, au dus la bun sfârșit proiectul de înregistrare sistematică pentru întreaga localitate. Peste 6.100 de cărți funciare vor fi înmânate beneficiarilor, zilele acestea.

Comuna Vișina se alătură celorlalte patru localități din județ în care toate terenurile și clădirile au cărți funciare. Autoritățile și cetățenii s-au întâlnit vineri, la căminul cultural din localitate, să înmâneze primele documente și să anunțe finalizarea cu succes a acestui contract.

La eveniment au luat parte președintele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Radu Ștefănescu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu, dar și reprezentanții Oficiului Județean de Cadastru.

Primele extrase de carte funciare au fost înmânate deja cetățenilor de la Vișina Veche. Fostul primar al comunei, Constantin Stănescu, a primit bucuros documentele de proprietate, mai ales că programul de cadastru a început în legislatura sa.

În Olt, au mai beneficiat de fonduri pentru cadastru general localitățile Valea Mare, Brebeni și Iancu Jianu, în cadrul unui proiect Cezar, și comuna Vișina Nouă, în cadrul Programului Național de Cadastru.

Sursa: http://www.olttv.ro/olt-tv-new/administratie/2017/11/27/visina-are-carti-funciare


ȘEFUL DE LA CADASTRU, ANUNȚ pentru FERMIERI: Ce se întâmplă cu TERENURILE AGRICOLE pe care SE PLĂTEȘTE SUBVENȚIE!

Anunț important din partea șefului de la Cadastru pentru fermierii care lucrează terenuri agricole. Cadastrarea gratuită a suprafețelor agricole se face cu prioritate față de restul categoriilor de terenuri care sunt incluse în program, indiferent de calitatea titularului dreptului, respectiv proprietar, titular al unui drept real asupra imobilului sau posesor, susține directorul general al Agenției Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), Radu Codruț Ștefănescu, într-un răspuns remis în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro. 

”Programul național de cadastru si carte funciară 2015-2023 (PNCCF) îi sprijină pe fermieri prin înregistrarea cu prioritate terenurilor agricole, astfel încât oamenii să poată beneficia în continuare de subvenții. În 2016, am reușit să modificăm Legea nr. 7/1996 și a publicității imobiliare, în scopul accelerării procesului de înregistrare sistematică a imobilelor din extravilan. Concret, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr 35/2016 a creat cadrul legal necesar finanțării de către ANCPI a lucrărilor de înregistrare sistematică demarate de Unitățile Administrativ Teritoriale la nivel de sector cadastral din extravilan și, pe cale de excepție, din intravilan, indiferent de calitatea titularului dreptului, respectiv proprietar, titular al unui drept real asupra imobilului sau posesor. Sintetizând, putem spune fără a greși că, în prezent, terenurile agricole sunt cadastrate cu prioritate, în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF)”, a punctat șeful Agenției de cadastru.

PNCCF este instituit în temeiul Legii cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare (Legea nr. 7/1996) și în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 294/2015, cu modificările și completările ulterioare. Scopul acestui program este înregistrarea tuturor imobilelor de pe teritoriul țării în sistemul integrat de cadastru și publicitate imobiliară, fără niciun cost pentru proprietari, persoane fizice sau juridice. Implementarea acestui Program este o necesitate, întrucât va asigura punerea în aplicare a obiectivelor asumate de către statul român, precum dezvoltarea agriculturii, infrastructurii, elemente esențiale pentru dezvoltarea economică.

În program, un rol important îl au primarii

Radu Codruț Ștefănescu atrage atenția că primarii au un rol esențial pentru reușita programului întrucât ei sunt cei care trebuie să solicite fonduri de la ANCPI pentru înregistrarea terenurilor din extravilanul localităților. Această responsabilitate este reglementată prin dispozițiile “Procedurii și modalității de alocare a sumelor, precum și raportarea de către beneficiari a stadiului de execuție a lucrărilor pentru lucrările de înregistrare sistematică inițiate de unitățile administrativ-teritoriale”, aprobată prin Ordinul Directorului General al ANCPI nr. 819/2016, publicat în Monitorul Oficial nr. 583/2016.

”Conform acestei Proceduri, responsabilitatea derulării achiziției publice, precum și a încheierii contractelor de servicii de înregistrare sistematică a imobilelor situate în extravilanul UAT-urilor, subvenționate de către Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA), revine în sarcina primăriilor interesate să obțină fondurile destinate finanțării, acordate din veniturile proprii ale ANCPI pentru sprijinirea implementării noilor scheme de plăți aplicate în agricultură. După cum am mai spus, am înțeles de la bun început că trebuie să găsim soluții pentru a veni în sprijinul fermierilor. Înregistrarea cu prioritate a terenurilor agricole din extravilan, introdusă prin dispozițiile OUG NR. 35/ 2016, va contribui la implementarea noilor mecanisme prin care se pot solicita subvenții, prevăzute de OUG nr. 104/2015-2020 și pentru modificarea art. 2 Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.104/2015, cu modificările și completările ulterioare. Precizez, totodată, că ducerea la bun sfârșit a PNCCF este condiționată de menținerea actualei surse de finanțare a Programului, de existența planurilor parcelare, precum și de calitatea și gradul de finalizare a aplicării legilor fondului funciar”, a mai subliniat directorul general al ANCPI.

Mai mult, acesta menționează că modul în care se va desfășura procedura de finanțare la nivel național va fi monitorizat de către ANCPI, iar în cazul în care vor fi constatate disfuncționalități, vor fi propuse măsuri de îmbunătățire a procesului de înregistrare sistematică, inclusiv a celor de natura modificărilor legislative în domeniul cadastrului și al publicității imobiliare.

Vă reamintim că Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) cuprinde: măsurători cadastrale; activități de geodezie, cartografie, topografie și fotogrammetrie; activități de informare și conștientizare a publicului; dezvoltare și mentenanță a sistemelor informatice; conversia cărților funciare și a documentațiilor cadastrale din format analogic în format digital; tehnică de calcul și de stocare; alte activități ce decurg din derularea PNCCF.

Sursa: http://agrointel.ro/88612/seful-de-la-cadastru-anunt-pentru-fermieri-ce-se-intampla-cu-terenurilor-agricole-pe-care-se-plateste-subventie/


Românii au făcut aproape 513.000 de tranzacţii imobiliare în primele zece luni

BUCUREŞTI | Scris de Dinu Boboc

Românii au făcut aproape 513.000 de tranzacţii imobiliare în primele zece luni

Numărul de tranzacţii imobiliare înregistrate în România a ajuns la 512.935 de vânzări în primele zece luni ale acestui an, arată datele transmise luni de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în primele zece luni ale anului 2017, în Bucureşti – 65.963, Cluj – 34.802 şi Ilfov – 30.022.

”Judeţele cu cele mai puţine imobile vândute în aceeaşi perioadă sunt Teleorman – 3.756, Sălaj – 3.331 şi Caraş-Severin – 3.014. În luna octombrie 2017, cele mai multe imobile au fost vândute în Bucureşti – 8.847”, se arată în comunicat.

Numărul ipotecilor, la nivel naţional, în perioada ianuarie - octombrie 2017, a fost de 204.830. Cele mai multe operaţiuni de acest gen au fost înregistrate, în acelaşi interval, în Bucureşti – 41.438, Ilfov – 14.252 şi Cluj – 13.536.

La polul opus, se află judeţele Covasna – 937, Gorj – 849 şi Sălaj - 697. Judeţele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole, în primele zece luni ale acestui an, sunt Timiş – 7.138, Arad – 6.283 şi Dolj – 5.985.

Sursa: https://www.news.ro/economic/romanii-au-facut-aproape-513-000-de-tranzactii-imobiliare-in-primele-zece-luni-1922404806482017111117370134


Românii au făcut aproape 513.000 de tranzacţii imobiliare în primele zece luni

Autor: Raluca Ionescu-Heroiu | luni, 06 noiembrie 2017

Numărul de tranzacţii imobiliare înregistrate în România a ajuns la 512.935 de vânzări în primele zece luni ale acestui an, arată datele transmise luni de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în primele zece luni ale anului 2017, în Bucureşti – 65.963, Cluj – 34.802 şi Ilfov – 30.022, conform news.ro.

”Judeţele cu cele mai puţine imobile vândute în aceeaşi perioadă sunt Teleorman – 3.756, Sălaj – 3.331 şi Caraş-Severin – 3.014. În luna octombrie 2017, cele mai multe imobile au fost vândute în Bucureşti – 8.847”, se arată în comunicat.

Numărul ipotecilor, la nivel naţional, în perioada ianuarie - octombrie 2017, a fost de 204.830. Cele mai multe operaţiuni de acest gen au fost înregistrate, în acelaşi interval, în Bucureşti – 41.438, Ilfov – 14.252 şi Cluj – 13.536.

La polul opus, se află judeţele Covasna – 937, Gorj – 849 şi Sălaj - 697. Judeţele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole, în primele zece luni ale acestui an, sunt Timiş – 7.138, Arad – 6.283 şi Dolj – 5.985.

Sursa: http://www.capital.ro/romanii-au-facut-aproape-513000-de-tranzactii-imobiliare-in-prim.html


Aproape 35.000 de tranzacții imobiliare în primele 10 luni ale anului în județul Cluj

În primele 10 luni ale anului 2017 au fost înregistrate, în toată ţara, 512.935 de vânzări de proprietăţi, cele mai multe fiind consemnate în Bucureşti şi Cluj, iar cele mai puţine în Teleorman şi Sălaj, arată datele comunicate luni de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

„Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în primele zece luni ale anului 2017, în Bucureşti (65.963), Cluj (34.802) şi Ilfov (30.022). Judeţele cu cele mai puţine imobile vândute în aceeaşi perioadă sunt Teleorman (3.756), Sălaj (3.331) şi Caraş-Severin (3.014)”, se arată într-un comunicat al ANCPI, citat de Mediafax.

Numărul ipotecilor, la nivel naţional, în perioada ianuarie-octombrie 2017, a fost de 204.830. Cele mai multe operaţiuni de acest gen au fost înregistrate, în acelaşi interval, în Bucureşti (41.438), Ilfov (14.252) şi Cluj (13.536). La polul opus, cu cele mai puţine ipoteci, se află judeţele Covasna (937), Gorj (849) şi Sălaj (697).

Potrivit ANCPI, judeţele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole, în primele zece luni ale acestui an, sunt Timiş (7.138), Arad (6.283) şi Dolj (5.985).

„În luna octombrie 2017, numărul imobilelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel naţional, a fost de 61.863. Cele mai multe imobile au fost vândute în Bucureşti – 8.847”, mai arată Agenţia de Cadastru.

Sursa: https://dej24.ro/aproape-35-000-de-tranzactii-imobiliare-primele-10-luni-ale-anului-judetul-cluj/


Băncile și instituțiile de garantare a creditelor acceptă extrasele de carte funciară eliberate online

Clienții băncilor pot economisi timp în situația în care vor solicita credite garantate cu ipoteci pe imobile. Extrasul de carte funciară obținut online, accesând site-ul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), este recunoscut de reprezentanții Asociației Române a Băncilor.

”Unsprezece bănci, precum şi două instituţii importante de garantare a creditelor – Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) şi Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) vor accepta extrasele de carte funciară pentru informare eliberate online. Mai mult decât atât, împreună cu FNGCIMM am reuşit să facem încă un pas spre digitalizarea şi, implicit, simplificarea procedurilor din cadrul administraţiei publice centrale. Vă pot spune că astăzi intră în vigoare Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2644/2017, care prevede la art. 6.131 că ”extrasele de carte funciară (…) ataşate de Finanţator în aplicaţie pot fi atât extrasele comunicate de ANCPI pe suport letric, cât şi extrasele eliberate de ANCPI în format electronic””, a declarat directorul general al ANCPI, Radu-Codruţ Ştefănescu.

Astfel, clienţii BCR, BCR Banca pentru Locuiţe, EximBank, BRD GSG, Banca Românească, Banca Transilvania, CEC Bank, Garanti Bank, ING Bank, Libra Internet Bank, Unicredit Bank, FNGCIMM şi FGCR pot utiliza extrasul de carte funciară pentru informare obţinut online. Ei vor putea depune la bancă documentele generate de platforma epay.ancpi.ro, în cel mult 30 de zile de la emitere.

ANCPI eliberează extrasul de carte funciară online în câteva minute

Extrasul de carte funciară pentru informare eliberat online de platforma http://epay.ancpi.ro costă 20 de lei şi poate fi obţinut chiar şi în 10 minute, în faţa calculatorului.

”Prin acest proiect, care se numeşte e-payment, am încercat să-i ajutăm pe cetăţeni să evite drumurile la ghişeu. Procedura este simplă: solicitantul face un cont la noi pe site, plăteşte extrasul şi acesta este eliberat pe loc, dacă actul respectiv este disponibil în format electronic. În situaţia în care cartea funciară nu este introdusă în sistemul electronic, angajaţii oficiilor de cadastru şi publicitate imobiliară fac conversia documentului în format electronic şi îl expediază solicitantului.  De la începutul anului, de acest serviciu au beneficiat aproape 17.000 de persoane care au solicitat 76.500 de extrase”, a mai explicat Radu Codruţ Ștefănescu, directorul general al ANCPI. 

Potrivit site-ului ANCPI, în prezent, numărul de imobile înregistrate în sistemul informatic integrat de cadastru şi carte funciară este de aproximativ 10,25 de milioane, reprezentând tot atâtea cărţi funciare. Cifra reprezintă 25,61% din numărul total aproximat de imobile din România.

Conform ANCPI, extrasele de carte funciară pentru informare obţinute online trebuie să fie recunoscute de toate instituţiile administraţiei locale şi centrale, bănci, avocaţi, notari etc. Extrasul de carte funciară generat prin sistemul informatic al ANCPI conţine informaţiile din cartea funciară, active la data generării. Acesta este valabil în condiţiile prevăzute de art. 7 din Legea nr. 455/2001, coroborat cu art. 3 din O.U.G. nr. 41/2016, exclusiv în mediul electronic, pentru activităţi şi procese administrative prevăzute de legislaţia în vigoare. Valabilitatea poate fi extinsă şi în forma fizică a documentului, fără semnătură olografă, cu acceptul expres sau procedural al instituţiei publice ori entităţii care a solicitat prezentarea acestui extras. Verificarea corectitudinii şi realităţii informaţiilor conţinute de document se poate face la adresa www.ancpi.ro/verificare, folosind codul de verificare online disponibil în antet. Codul de verificare este valabil 30 de zile lucrătoare de la momentul generării documentului.

Persoana care vrea să obţină extrasul de carte funciară online trebuie să-şi facă un cont pe platforma http://epay.ancpi.ro. La crearea acestuia este necesară introducerea datelor personale ale solicitantului, persoană fizică: adresa, numărul de telefon şi codul numeric personal şi, eventual, seria şi numărului cărţii de identitate (acestea nu sunt obligatorii pentru autentificare). Solicitantul îşi va alege numele de utilizator (ex: adresa de e-mail) şi parola, cu ajutorul cărora se va autentifica. După înregistrare, va primi un e-mail pentru confirmarea înregistrării. Pentru obţinerea efectivă a extrasului de carte funciară pentru informare, va accesa secţiunea "Servicii", va selecta produsul dorit, pe care îl va adăuga în coş. Pasul următor constă în configurarea extrasului respectiv, prin introducerea unor date de identificare (localizarea imobilului - respectiv judeţul şi unitatea administrativ teritorială, precum şi numărul de carte funciară, numărul cadastral şi numărul topografic). La final, clientul va plăti 20 de lei, cu ajutorul cardului.  

 
Extrasele de carte funciară pentru informare eliberate online au doar o semnătură electronică.

Un serviciu nou, de la 1 decembrie

Un alt pas către simplificarea procedurilor şi reducerea timpului de aşteptare pentru persoanele care doresc să cumpere sau să vândă imobile va fi făcut, în curând, de ANCPI. ”Pot să vă spun că, începând cu luna decembrie a acestui an, ANCPI va pune la dispoziţia persoanelor interesate un nou produs disponibil online. Este vorba despre extrasul de carte funciară pentru autentificare. Acesta va fi eliberat în aceleaşi condiţii cu extrasul de carte funciară pentru informare emis online”, a mai precizat directorul general al ANCPI, Radu-Codruţ ȘTEFĂNESCU.

Extrasul de carte funciară pentru autentificare costă 40 de lei şi poate fi solicitat doar de notarul public în vederea întocmirii actelor notariale prin care se transmite, se modifică sau se constituie un drept real imobiliar. Pe perioada valabilităţii acestuia nu se pot efectua înscrieri în cartea funciară, cu excepţia celei pentru care a fost solicitat extrasul.

Sursa: http://www.capital.ro/bancile-si-institutiile-de-garantare-a-creditelor-accepta-extrase.html


Peste 450.000 de vânzări de proprietăţi imobiliare, în primele nouă luni. Judeţele unde s-au vândut cele mai multe imobile / Unde s-au înregistrat cele mai multe tranzacţii cu terenuri agricole

În primele nouă luni ale anului 2017 au fost înregistrate, în toată ţara, 451.072 de vânzări de proprietăţi imobiliare, cele mai multe tranzacţii fiind înregistrate în Bucureşti – 57.116, Cluj – 30.533 şi Ilfov – 26.582, informează Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Peste 450.000 de vânzări de proprietăţi imobiliare, în primele nouă luni. Judeţele unde s-au vândut cele mai multe imobile / Unde s-au înregistrat cele mai multe tranzacţii cu terenuri agricole

Judeţele cu cele mai puţine imobile vândute în aceeaşi perioadă sunt Sălaj – 2.961, Gorj - 3.436 şi Caraş-Severin – 2.677.

În luna septembrie 2017, numărul imobilelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel naţional, a fost de 57.778. Cele mai multe imobile au fost vândute în Bucureşti : 9.352.

Numărul ipotecilor, la nivel naţional, în perioada ianuarie - septembrie 2017, a fost de 181.047. Cele mai multe operaţiuni de acest gen au fost înregistrate, în septembrie, în Bucureşti – 5.317, Bihor – 2.154 şi Ilfov – 1.591. La polul opus, se află judeţele Caraş-Severin – 40, Sălaj – 55 Harghita - 69 şi Covasna - 60.

Judeţele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole, în primele nouă luni ale acestui an, sunt Timiş – 6.377, Dolj – 5.343 şi Arad – 5.185.

Sursa: http://www.mediafax.ro/economic/peste-450-000-de-vanzari-de-proprietati-imobiliare-in-primele-noua-luni-judetele-unde-s-au-vandut-cele-mai-multe-imobile-unde-s-au-inregistrat-cele-mai-multe-tranzactii-cu-terenuri-agricole-16772858


Agenția de Cadastru: Peste 451.072 de vânzări de imobile la nivel național, în primele 9 luni din 2017

miercuri, 18 Oct 2017, 14:05  •  ECONOMIE

Agenția Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a înregistrat 451.072 de vânzări în toată țara, în primele nouă luni ale anului 2017, informează miercuri ANCPI.

În luna septembrie 2017, numărul imobilelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel național, a fost de 57.778, cele mai multe fiind vândute în București — 9.352.

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în primele nouă luni ale anului 2017, în București — 57.116, Cluj — 30.533 și Ilfov — 26.582.

Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Sălaj — 2.961, Gorj — 3.436 și Caraș-Severin — 2.677.

Numărul ipotecilor, la nivel național, în perioada ianuarie — septembrie 2017, a fost de 181.047. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate în luna septembrie în București — 5.317, Bihor — 2.154 și Ilfov — 1.591. La polul opus, se află județele Caraș-Severin — 40, Sălaj — 55 Harghita — 69 și Covasna — 60.

Cele mai multe terenuri agricole au fost vândute, în primele nouă luni din 2017, în județele Timiș — 6.377, Dolj — 5.343 și Arad — 5.185.

AGERPRES/(AS — autor: Carmen Marinescu, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Sursa: https://www1.agerpres.ro/economie/2017/10/18/agentia-de-cadastru-peste-451-072-de-vanzari-de-imobile-la-nivel-national-in-primele-9-luni-din-2017-14-05-55


CEC Bank accepta extrase de carte funciara eliberate online

Începând din data de 12.10.2017, CEC Bank accepta, pentru analiza documentelor de proprietate si publicitate imobiliara, extrase de carte funciara eliberate online de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI). Clientii nu trebuie decat sa achizitioneze online extrasele de pe site-ul ANCPI, urmand sa le prezinte CEC Bank in maximum 30 de zile de la emitere.

"Prin acest demers, aflat in faza pilot, CEC Bank vine in intampinarea clientilor care solicita credite garantate cu ipoteci pe imobile, eliminand timpul petrecut de acestia la oficiile de cadastru si publicitate imobiliara. In acord cu obiectivele asumate, banca noastra face astfel un nou pas in directia digitalizarii si simplificarii experientei clientului", a declarat domnul Radu Gratian Ghetea, Presedinte - Director General CEC Bank.

Informatii suplimentare despre produsele si serviciile bancii pot fi obtinute in orice unitate CEC Bank, apeland gratuit Serviciul suport clienti la numarul de telefon 0.800.800.848 sau accesand site-ul bancii, www.cec.ro

Sursa: https://www.cec.ro/presa/comunicate-de-presa/cec-bank-accepta-extrase-de-carte-funciara-eliberate-online


EXCLUSIV Lista localităţilor în care poţi face succesiunea gratuit. Anul viitor vor beneficia sute de mii de români

Proprietarii a peste 424.000 de imobile din 414 localităţi, în care s-a finalizat procesul de cadastrare integral sau parţial, pot obţine gratuit actele de moştenitor dacă se află într-o situaţie de succesiune, a declarat într-un interviu acordat revistei Capital Radu-Codruţ Ştefănescu, directorul general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Persoanele care îşi pot face succesiunea gratuit sunt cele care au proprietăţi în localităţile în care s-a finalizat procesul de cadastrare derulat prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară. În acest moment s-au cadastrat integral peste 260.000 de imobile amplasate în 25 de localităţi din 12 judeţe (vezi lista mai jos). Acestora li se adaugă peste 164.000 de terenuri agricole din 389 de localităţi, în care cadastrarea a fost finalizată parţial. Mai exact, cu excepţia judeţelor Cluj, Sălaj, Sibiu, Braşov şi Botoşani, în restul judeţelor sunt cadastrate circa 116.000 de hectare de terenuri agricol, a căror proprietari pot obţine certificatele de moşternitor gratuit, dacă se află într-o situaţie succesorală. Cele mai multe terenuri agricole au fost cadastrate în judeţele Alba, Olt, Tulcea şi Ilfov.

Plata  onorariilor pentru eliberarea certificatelor de moştenitor, a certificatelor de moştenitor suplimentar, a certificatelor de legatar şi a certificatelor de vacanţă succesorală în aceste localităţi va fi realizată de ANCPI în baza unui protocol de colaborare semnat în 2016 cu Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România prin care s-a stabilit decontarea a 250 lei pentru fiecare autor al unei succesiuni. Protocolul va fi în vigoare până în 2025.

Trebuie menţionat faptul că ANCPI are la dispoziţie în acest an un buget de 5,3 mil. lei pentru plata succesiunilor, bani care ajung pentru încheierea a peste 21.000 de dezbateri succesorale. Primele persoane care vor pune la dispoziţia oficiilor de cadastru documentele solicitate vor fi beneficiarii acestor gratuităţi, în contextul în care moştenitorii nu sunt nevoiţi să meargă la notar.

Vestea bună este că, pentru anul viitor, ANCPI a alocat 30,5 mil. lei pentru plata succesiunilor, ceea ce înseamnă că pot beneficia 122.000 de români de obţinerea gratuită a certificatelor de moştenitor.

Radu-Codruţ Ştefănescu: «Noile cărţi funciare sunt deschise pe numele defuncţilor»

Capital: Cine poate obţine succesiuni gratuite în acest an?

Radu-Codruţ Ştefănescu: În 2017, ANCPI poate plăti contravaloarea certificatelor de moştenitor pentru proprietarii imobilelor pentru care au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte funciară 2015-2023 (PNCCF). Concret, este vorba despre proprietarii imobilelor din cele 25 de UAT-uri din 12 judeţe în care au fost finalizate lucrările de  înregistrare sistematică. În total sunt 260.194 de imobile cu suprafaţa de 187.052 de hectare. Pot obţine certificate de moştenitor gratuit şi proprietarii imobilelor din cele 907 de sectoarele cadastrale din 389 de UAT-uri  din 36 de judeţe în care au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică. Vorbim despre încă 164.598 de imobile, cu suprafaţa de 116.557 de hectare.

Capital: Ce paşi trebuie să urmeze proprietarii pentru a-şi face succesiunea gratuit?  

Radu-Codruţ Ştefănescu: În primul rând, oamenii trebuie să ştie că pot obţine certificatul de moştenitor gratuit doar după ce unitatea administrativ-teritorială (UAT) în care se află imobilele pe care le deţin intră în Programul Naţional de cadastru şi Carte Funciară.

Este important de ştiut că, potrivit procedurii stabilite de protocolul pe care l-am încheiat cu UNNPR, la finalizarea lucrărilor de înregistrare sistematică, la nivel de UAT sau de sector cadastral, noile cărţi funciare sunt deschise pe numele defuncţilor. Ulterior, ANCPI, prin oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară (OCPI), sesizează Camerele Notarilor Publici, în a căror rază teritorială defuncţii şi-au avut ultimul domiciliu, în vederea emiterii certificatelor de moştenitor.

Practic, OCPI-urile transmit notarilor o cerere, precum şi lista proprietarilor decedaţi, care au deţinut imobile în UAT-urile incluse în PNCCF. Această listă va fi însoţită, în mod obligatoriu, de următoarele documente: certificatul de deces, în copie, sau un extras de uz oficial de la registrul de stare civilă, sesizarea pentru deschiderea procedurii succesorale, pusă la dispoziţia OCPI competent de către secretarul primăriei, care conţine toate datele de identificare ale succesibililor, extrasul de carte funciară pentru informare şi copii ale actelor de proprietate ale defunctului, colectate în cadrul lucrării de înregistrare sistematică de către persoana autorizată care efectuează aceste lucrări.

Subliniez faptul că proprietarii nu trebuie să meargă la notar, ci doar să coopereze cu reprezentanţii OCPI şi cu persoanele autorizate să execute lucrări de cadastru general şi să le pună la dispoziţie documentele solicitate.

Capital: Protocolul cu UNNPR va fi extins şi anul viitor, pentru localităţile care vor intra în PNCCF?

Radu-Codruţ Ştefănescu: Protocolul semnat de ANCPI şi UNNPR a fost gândit de la bun început ca o colaborare pe termen lung, pentru a facilita şi accelera derularea Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară. Vă pot spune că parteneriatul va înceta în termen de doi ani de la finalizarea PNCCF. Am stabilit acest termen având în vedere atât durata medie, cât și procedura eliberării şi a plăţii onorariilor pentru eliberarea certificatelor de moştenitor, a certificatelor de moştenitor suplimentar, a certificatelor de legatar şi a certificatelor de vacanţă succesorală în cadrul PNCCF.

Capital: Vă aşteptaţi ca bugetul alocat eliberării de către notarii publici a certificatelor de moştenitor, a certificatelor de legatar şi a certificatelor de vacanţă succesorală să fie la fel ca în acest an şi în 2018?

Radu-Codruţ Ştefănescu: Pentru anul viitor, am alocat 30,5 mil. lei pentru eliberarea de către notarii publici a certificatelor de moştenitor, a certificatelor de legatar şi a certificatelor de vacanţă succesorală. În condiţiile în care, conform protocolului semnat de ANCPI şi UNNPR, preţul plătit pentru o dezbatere succesorală în cadrul PNCCF este de 250 de lei/autorul succesiunii, un calcul simplu indică un număr maxim de 122.000 de posibili beneficiari ai dezbaterilor succesorale gratuite în 2018.

Capital: Odată cu implementarea PNCCF, românii au posibilitatea să verifice oricând situaţia imobilelor prin solicitarea extrasului de carte funciară online. Cât durează obţinerea lor? Este un serviciu solicitat?

Radu-Codruţ Ştefănescu: Într-adevăr, acum oricine poate afla situaţia unui imobil, chiar şi în câteva minute. Vorbim despre eliberarea online a extrasului de carte funciară pentru informare, serviciu care costă 20 de lei şi este disponibil prin platforma online e-payment (http://epay.ancpi.ro). Solicitantul îşi face cont la noi pe site, pune în coș documentele care îl interesează şi plătește prin intermediul cardului bancar. Extrasul este eliberat pe loc, dacă actul respectiv este disponibil în format electronic. În situaţia în care documentul nu este introdus în sistemul electronic, angajaţii noştri fac conversia cărţii funciare în format electronic şi o transmit solicitantului.

Precizez că informaţiile conţinute de extrasul de carte funciară obţinut online pot fi verificate la adresa www.ancpi.ro/verificare, folosind codul  disponibil în antet, care este valabil 30 de zile de la momentul generării documentului.

Vă mai pot spune că, în 2017, pe platforma epay.ancpi.ro au fost înregistrate peste 27.000 de solicitări formulate de cei aproximativ 9.200 de utilizatori.

Sursa: http://www.capital.ro/download?id=242641


 

EXCLUSIV 80% dintre primării fac cadastru gratuit. Află dacă localitatea ta intră în program

În 80% dintre localitățile din mediul rural (2.273) se desfășoară lucrări de cadastru, fără costuri pentru cetățeni, care vor primi acte gratuite pe proprietăți iar în cazul succesiunilor nedezbătute, ANCPI suportă și costul acestora.

Potrivit ANCPI, numărul aproximativ de imobile pentru care s-au încheiat contracte de realizare a cadastrului, în 2017, este de peste 3.000.000.

”Aşa cum ne-am propus la începutul acestui an, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a reuşit deja să încheie contracte din veniturile proprii pentru înregistrarea sistematică a cel puţin 3 milioane de imobile, reprezentând aproximativ 4,5 milioane de hectare. Astfel, sperăm  ca numărul de imobile înscrise prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară să depăşească cifra de un milion, până la sfârşitul anului”, ne-a precizat directorul general al ANCPI, Radu Codruţ Ștefănescu. 

Descarcă aici lista cu localităţiile care au încheiat anul acesta contracte de servicii pentru realizarea cadastrului:
Persoanele care îşi pot face succesiunea gratuit sunt cele care au proprietăţi în localităţile în care s-a finalizat procesul de cadastrare derulat prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară.

Plata  onorariilor pentru eliberarea certificatelor de moştenitor, a certificatelor de moştenitor suplimentar, a certificatelor de legatar şi a certificatelor de vacanţă succesorală în aceste localităţi va fi realizată de ANCPI în baza unui protocol de colaborare semnat în 2016 cu Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România prin care s-a stabilit decontarea a 250 lei pentru fiecare autor al unei succesiuni. Protocolul va fi în vigoare până în 2025. 

Trebuie menţionat faptul că ANCPI are la dispoziţie în acest an un buget de 5,3 mil. lei pentru plata succesiunilor, bani care ajung pentru încheierea a peste 21.000 de dezbateri succesorale. Primele persoane care vor pune la dispoziţia oficiilor de cadastru documentele solicitate vor fi beneficiarii acestor gratuităţi, în contextul în care moştenitorii nu sunt nevoiţi să meargă la notar. 

Citeşte aici ce spunea directorul general al ANCPI în interviul acordat Capital.ro

Sursa: http://www.capital.ro/80-dintre-primarii-fac-cadastru-gratuit-afla-daca-localitatea-ta-intra-in-program.html?&page=2


Aproape 500.000 de imobile înregistrate gratuit. Cum să-ți faci acte fără nici un fel de cost

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară(ANCPI) a înregistrat, în acest an, gratuit pentru cetățeni, peste 200.000 de imobile. Numărul de cărți funciare eliberate, în 2017, l-a depășit pe cel de anul trecut. 

Din anul 2015, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF) au fost eliberate, gratuit pentru cetățeni,  475.231 de cărți funciare. Potrivit site-ului ANCPI, în primele opt luni ale acestui an, au fost înregistrate 204, 353 de imobile. Numărul l-a depășit pe cel al cărților funciare eliberate în 2016- când au fost înregistrate 192.606 de imobile.   

Potrivit http://www.ancpi.ro/pages/imobile_cadgen/index.php, județul care a profitat cel mai mult de beneficiile PNCCF a fost Olt, în care, din 2015 și până în prezent au fost eliberate aproape 70.000 de cărți funciare, dintre care 36.582 numai în 2017. Următorul județ este Teleorman, cu puțin peste 58.000 de cărți funciare, dintre acestea, 27.073 fiind eliberate în primele luni anului. Al treilea județ aflat în graficele ANCPI este Argeș, cu peste 43.000 de cărți funciare eliberate de la începutul programului gratuit.  

"Avem contracte de finantare cu aprox. 2300 de primarii si in scurt timp vom afla cate dintre acestea reusesc sa incheie contracte de prestari servicii pentru realizarea lucrarilor de cadastru.  Anul acesta ne-am propus sa inregistram gratuit 1.000.000 de imobile", a declarat, pentru Evz, Radu Codrut Stefanescu, directorul general al ANCPI.

Anul trecut, ANCPI a decontat acte în valoare de 3.018.073 lei iar în acest an suma se preconizează a fi mult mai mare. Recent, ANCPI a anunțat că s-a încheiat perioada de semnare a noilor contracte de finanțare între oficiile județene și 2.382 de primării. Valoarea acestora este de 340.332. 265, 45 de lei. 

Cum beneficiezi de acte gratuite

În cadrul PNCCF, orice primărie poate solicita bani pentru cadastru general. Spre deosebire de anul trecut, când primăriile au primit câte 135.000 de lei, anul acesta, ANCPI a alocat 150.000 de lei pentru edilii care vor să facă sau să continue lucrările de cadastru în localitate. 

Pentru a primii banii, primăriile trebuie să încheie un contract de finanțare cu oficiile de cadastru din județ. Aceste contracte sunt multianuale ceea ce înseamnă că primăriile nu pierd banii dacă nu finalizează lucrările până la sfârșitul anului.   
Programul național de cadastru și carte funciară (PNCCF) a fost lansat în anul 2015 și va fi finalizat în 2023. Scopul PNCCF este deschiderea cărților funciare pentru toate imobilele din România, fără nici un fel de costuri pentru cetățeni sau persoane juridice. 

Este important de știut că cetățenii nu vor plăti pentru dezbaterea succesiunilor. ANCPI a încheiat cu Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (UNNPR) Protocolul care prevede că Agenția va suporta onorariile pentru eliberarea certificatelor de moştenitor, a certificatelor de moştenitor suplimentar, a certificatelor de legatar şi a certificatelor de vacanţă succesorală. 

Ce trebuie să știe cetățenii despre PNCCF

Cetățenii trebuie să colaboreze cu echipele care vor face măsurători, să le permită accesul pe proprietate și să le înmâneze copiile documentelor care atestă dreptul de proprietate. De asemenea, este important ca oamenii să verifice, la primărie, informațiile privitoare la imobilele pe care le dețin, în etapa de publicare a documentelor tehnice cadastrale. Proprietarii trebuie să știe că pot depune cerere de rectificare dacă datele publicate nu sunt corecte. 

Banii proveniți din veniturile proprii ale ANCPI sunt suficienți pentru finanțarea PNCCF. În 2017, ANCPI are un buget alocat de 442.350.000 de lei, pentru un număr maxim de 7.372.500 de imobile. În plus, pentru realizarea cadastrului în zonele rurale există și bani europeni, respectiv 312.7 milioane de euro, în prezent ANCPI face demersurile pentru accesarea acestor bani. 

În România, numărul estimat de imobile este de 40.000.000. Din acestea, peste 10 milioane (25%) sunt înregistrate în sistemul informatic de cadastru și carte funciară. 

Sursa: http://evz.ro/aproape-500000-de-imobile-inregistrate-gratuit.html?&page=2


 

Cadastru gratuit în 2017. Află dacă localitatea ta intră în program! Vezi lista completă!

Anul acesta, se vor face lucrări de cadastru, gratuite pentru cetățeni, în peste 2.000 de localități, anunță Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Suma totală alocată de ANCPI din veniturile proprii, în 2017, este de 442.350.000 de lei, pentru un număr maxim de 7.372.500 de imobile. 

2.340 de primari au cerut, anul acesta, bani de la ANCPI, pentru realizarea cadastrului gratuit pentru cetățeni. Cu alte cuvinte, aproape 80% dintre primăriile eligibile au semnat, până la finalul lunii iulie, contracte de finanțare cu oficiile de cadastru și publicitate imobiliară (OCPI) pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale, în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF). Valoarea acestor contracte este de 335.739.014 de lei, sumă necesară pentru înregistrarea imobilelor din 2.340 de unități administrativ-teritoriale (UAT), din cele 2.949 eligibile. 
  
După ce au solicitat sumele necesare pentru înregistrarea proprietăților, primarii trebuie să semneze contracte de prestări servicii cu firmele autorizate să execute lucrări de cadastru. Potrivit legii, primăriile sunt obligate să selecteze, cu prioritate, sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional și terenuri agricole subvenționate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Până să primească actele în mână, gratuit, cetățenii trebuie să permită accesul pe proprietate echipelor care fac măsurătorile și, de asemenea, să prezinte documentele solicitate. Apoi, trebuie să meargă la primăriile de care aparțin unde, în perioada de afișare a actelor, pot depune, dacă este cazul, contestații. Urmează perioada de soluționare a contestațiilor, iar noile cărți funciare vor fi înmânate proprietarilor. Persoanele care nu au făcut succesiunea vor primi gratuit certificatele de moștenitor. 
  
Stadiul PNCCF 
  
PNCCF a început în anul 2015 și, până la această dată, au fost finalizate lucrări de înregistrare sistematică în 26 de unități administrativ-teritoriale din 12 județe. Numai în ultimii doi ani au fost cadastrate aproximativ 400.000 de imobile. Dacă ne referim la 2017, numărul imobilelor înregistrate în primele șapte luni îl depășește pe cel de anul trecut” a declarat, pentru Evenimentul Zilei, directorul general al ANCPI, Radu Codruț Ștefănescu. În 2017, dacă primarii vor încheia contracte cu firmele sau persoanele autorizate, se va face cadastru gratuit în 2.340 de localități din toate cele 41 de județe. 
  
  
Puteți verifica aici în ce localități se face cadastru gratuithttp://www.ancpi.ro/pnccf/stadiu-lucrarilor.html. 
  
Tot în anul 2017, începe înregistrarea a 5.756.387 de hectare de teren din 793 de UAT-uri, din fonduri externe, nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, aprobat prin decizia Comisiei Europene. La această dată, documentația proiectului este în curs de aprobare. Potrivit legii, UAT-urile primesc, în 2017, pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică, suma de 150.000 de lei/UAT, față de 135.000 de lei/UAT, în 2016. În plus, începând din 2017, bugetele sunt multianuale, ceea ce înseamnă că primăriile nu pierd banii dacă nu finalizează lucrările până la sfârșitul anului. 
  
Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI - peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanțare poate fi bugetul local al primăriilor. La această dată, în sistemul integrat de cadastru și carte funciară sunt înregistrate aproximativ 10 milioane de imobile ceea ce reprezintă cam un sfert din numărul total aproximat. 
Sursa : http://evz.ro/cadastru-gratuit-afla-daca-localitatea-ta-intra-in-program.html


Peste 70% dintre primării vor face cadastru gratuit. Lista localităților

Peste 2.000 de primării s-au înscris, anul acesta, în Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF). Banii pentru lucrările de cadastru sunt asigurați de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Cetățenii primesc gratuit actele pentru terenuri și case. 

Dintre cele 2.949 de primării eligibile, care pot solicita bani pentru realizarea cadastrului gratuit pentru cetățeni, până astăzi, 2.104 au semnat contracte de finanțare cu oficiile de cadastru din țară. Perioada de înscriere se încheie la sfârșitul acestei luni. Cele mai multe contracte de finanțare- 98,  au fost semnate în județul Olt, apoi Iași- 85 de contracte, Teleorman- 78 de contracte și Neamț- 72 de contracte. Găsiți lista cu județele care au intrat în Programul național de cadastru accesând http://www.ancpi.ro/images/Situatie_contracte_de_finantare_24072017.pdf

 Valoarea celor peste 2.000 de contracte de finanțare este de 302,142,321.00 de lei. Potrivit ANCPI, în 2017, au fost alocați pentru lucrări de cadastru 442.350.000 de lei, pentru un număr maxim de 7.372.500 de imobile. Fiecare primărie poate primi, în acest an, 150.000 de lei, față de 135.000 de lei, în 2016. După semnarea contractelor dintre primării și OCPI-uri, urmează încheierea contractelor dintre primării și firmele autorizate să execute lucrări de cadastru. 

Plățile vor fi efectuate în momentul finalizării și recepției lucrărilor de înregistrare sistematică. Actele pentru cetățeni sunt gratuite. 

 

Peste 300.000 de imobile înregistrate prin PNCCF

Până la această data, de la începutul PNCCF, au fost înregistrate gratuit peste 370.000 de imobile. Județul cu cel mai mare număr de imobile înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, prin PNCCF, este Olt, urmat de Teleorman și Argeș.  

“Pentru anul acesta, ANCPI își propune să încheie contracte de finanțare din venituri proprii pentru înregistrarea a cel puțin 3 milioane de imobile, reprezentând aproximativ 4,5 milioane de hectare. Pentru a avea acte gratuite pentru terenuri și case, cetățenii trebuie doar să colaboreze cu echipele care vor face măsurători, să le permită accesul pe proprietate și, dacă este cazul, să le înmâneze copiile documentelor care atestă dreptul de proprietate. Urmează perioada în care sunt verificate informațiile privitoare la imobilele înregistrate  prin etapa de publicare a documentelor tehnice cadastrale. Proprietarii pot depune cerere de rectificare dacă datele publicate nu sunt corecte”,  a explicat, pentru Evenimentul Zilei, directorul ANCPI, Radu Codruț Ștefănescu. 
Sursa: http://evz.ro/peste-70-dintre-primarii-vor-face-cadastru-gratuit.html


Cumpăraţi o casă sau un teren și vreţi să vedeţi dacă sunt libere de sarcini? Extrasul de carte funciară se eliberează ONLINE, în câteva minute!

 

Cumpărați o casă sau un teren și vreți să vedeți dacă sunt libere de sarcini? Extrasul de carte funciară se eliberează ONLINE, în câteva minute!

Acest document, care poate fi obținut chiar și în 10 minute, oferã detalii importante despre imobile. Astfel, daca vreți sã cumpãrați o casã sau un teren și doriți sã vã asigurați cã sunt libere de sarcini, nu au datorii sau nu au fost vândute deja, solicitați extrasul de carte funciarã pentru informare. 

De la începutul anului, aproximativ 8.000 de persoane au solicitat online extrase de carte funciarã pentru informare.

Acest serviciu al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliarã (ANCPI), prin care puteți obține online un extras de carte funciarã pentru informare costã 20 de lei și este disponibil prin platforma online e-payment (http://epay.ancpi.ro). Cererea online pentru extrasul pentru informare poate fi plasatã la orice orã, iar plata se face cu cardul.

”Prin acest proiect, care se numește e-payment, am încercat sã-i ajutãm pe cetãțeni sã evite drumurile la ghișeu. Procedura este simplã: solicitantul face un cont la noi pe site, plãtește extrasul și acesta este eliberat pe loc, dacã actul respectiv este disponibil în format electronic. În situația în care cartea funciarã nu este introdusã în sistemul electronic, angajații oficiilor de cadastru și publicitate imobiliarã fac conversia documentului în format electronic și îl expediazã solicitantului. În primul semestru al acestui an, de acest serviciu au beneficiat aproximativ 8.000 de persoane care au solicitat aproape 20.000 de extrase”, a explicat Radu Codruț Ștefãnescu, directorul general al ANCPI.  

Potrivit site-ului ANCPI, în prezent, numãrul de imobile înregistrate în sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciarã este de aproximativ 10 milioane, reprezentând circa 25% din numãrul total aproximat de imobile din România.

Conform ANCPI, extrasele de carte funciarã pentru informare obținute online trebuie sã fie recunoscute de toate instituțiile administrației locale și centrale, bãnci, avocați, notari etc.

 Extrasul de carte funciarã generat prin sistemul informatic al ANCPI conține informațiile din cartea funciarã, active la data generãrii. Acesta este valabil în condițiile prevãzute de art. 7 din Legea nr. 455/2001, coroborat cu art. 3 din O.U.G. nr. 41/2016, exclusiv în mediul electronic, pentru activitãți și procese administrative prevãzute de legislația în vigoare. Valabilitatea poate fi extinsã și în forma fizicã a documentului, fãrã semnãturã olografã, cu acceptul expres sau procedural al instituției publice ori entitãții care a solicitat prezentarea acestui extras.


Sursa:   http://observator.tv/social/cumparati-o-casa-sau-un-teren-si-vreti-sa-vedeti-daca-sunt-libere-de-sarcini-extrasul-de-carte-funciara-se-elibereaza-online-in-cateva-minute-215187.html


Era GRATUIT, dar primarilor NU LE-A PĂSAT. Cum a fost RATAT un proiect care asigura FONDURI pentru CADASTRU. Mai sunt 45 de zile 

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a anunțat că dispune de bani pentru a înregistra gratuit, numai în acest an, șapte milioane de imobile. Anul trecut, dintre cele 2.960 de primării eligibile, doar 1.100 au încheiat contracte de prestări servicii. Așadar, primarii nu par interesați să acceseze fondurile alocate prin Programul Național de cadastru și Carte Funciară 2015-2023. 
Brașovul și Clujul sunt județele în care primarii nu au fost interesați, anul trecut, să facă acte gratuite cetățenilor prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF). Și asta, susțin surse autorizate din Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în condițiile în care a fost îmbunătățită legislația în domeniu, iar primarii au fost instruiți „să pună mâna pe bani”, în sprijinul lor fiind elaborat și un ghid special. În 2016, dintre cele 2.960 de primării care ar fi putut să ceară bani de la ANCPI, doar 1.100 au încheiat contracte de prestări servicii. 
Bani pentru șapte milioane de imobile
 
Totuși, susțin aceleași surse, din anul 2015, când a început înregistrarea gratuită, ANCPI a înregistrat, prin PNCCF, cel mai mare număr de imobile, practic, cât în 12 ani. Numai între 2016-2017 au fost înregistrate, în 36 de județe, 307.058 de imobile cu bani de la Agenție.
Primarii din județul cu cel mai mare număr de imobile înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, prin PNCCF, este Olt. Aici au fost eliberate gratuit peste 69.000 de cărți funciare. Este urmat de Teleorman, cu peste 52.000 de imobile și Argeș, cu peste 43.000 de imobile. ANCPI a anunțat, recent, printr-un comunicat de presă, că are în derulare lucrări de înregistrare sistematică în 101 de Unități Administrativ Teritoriale, din 34 de județe. Pentru anul 2017, ANCPI are un buget alocat de 442.350.000 de lei, pentru un număr maxim de 7.372.500 de imobile. Orice primărie din țară poate accesa sumele alocate de ANCPI, prin intermediul oficiilor de cadastru, subordonate ANCPI. Fiecare primărie poate primi în acest an 150.000 de lei, față de 135.000 de lei în 2016. Recent, ANCPI a anunțat că primarii au termen 45 de zile (până pe data de 24 iulie), în care pot încheia contracte de finațare cu OCPI-urile pentru a primi banii de la ANCPI. Pasul următor ar fi încheierea contractelor dintre primării și firmele autorizate să execute lucrări de cadastru, gratuit pentru cetățeni.  
Cum se fac actele gratuite 
Cetățenii trebuie să colaboreze cu echipele care vor face măsurători, să le permită accesul pe proprietate și, dacă este cazul, să le înmâneze copiile documentelor care atestă 
 dreptul de proprietate. 
De asemenea, este important să verificăm informațiile privitoare la imobilele pe care le deținem, în etapa de publicare a documentelor tehnice cadastrale. z Proprietarii trebuie 
să mai știe că pot depune cerere de rectificare dacă datele publicate nu sunt corecte.  Sursa: http://evz.ro/mii-de-primari-nu-au-vrut-cadastru-gratuit-pentru-romani.html

Primăriile nu sunt interesate de cadastrarea imobilelor

ANCPI poate finanţa din veniturile proprii lucrări de înregistrare sistematică la nivel de sector cadastral, fiecare primărie putând obţine câte 150.000 lei 
Cu toate acestea, în 2016, dintre cele 2.960 de primării eligibile, doar 1.100 au încheiat contracte de prestări servicii 
În acest an, contractele cu primăriile care doresc să realizeze cadastru cu fonduri de la ANCPI vor putea fi încheiate în cursul lunii mai 

Unităţile administrativ-teritoriale nu par prea interesate să obţină finanţare pentru cadastrarea imobilelor, deşi Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) poate oferi fiecărei primării câte 150.000 de lei. 
Potrivit informaţiilor furnizate Curierului Naţional de ANCPI, până la sfârşitul anului trecut, dintre cele 2.960 de primării eligibile, doar 1.100 au încheiat contracte de prestări servicii de înregistrare sistematică. 
„ANCPI poate finanţa, în 2017, 2.949 de primării pentru efectuarea cadastrului general, gratuit pentru cetăţeni. În 2017, ANCPI poate finanţa din veniturile proprii lucrări de înregistrare sistematică la nivel de sector cadastral pentru 2.949 de UAT-uri”, susţin surse din ANCPI.   
ANCPI a trimis, la începutul lunii aprilie a acestui an, către oficiile teritoriale, bugetul aprobat pentru finanţarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de sector cadastral.  
Începând cu 2016, achiziţia serviciilor de înregistrare sistematică a fost descentralizată, în sensul că primăriile încheie singure contractele pentru realizarea lucrărilor de cadastru.  
Potrivit directorului general al ANCPI, Radu Codruţ Ştefănescu, această decizie are ca scop eliminarea oricăror suspiciuni referitoare la o licitaţie de o asemenea anvergură, precum şi accelerarea procesului de înregistrare sistematică a imobilelor din România.  
Orice primărie care doreşte să facă lucrări de cadastru va putea accesa anul acesta suma de 150.000 de lei/Unitate Administrativ Teritorială (UAT), faţă de 135.000 de lei/UAT în 2016. Contractele cu primăriile care doresc să realizeze cadastru cu fonduri de la ANCPI vor putea fi încheiate în cursul lunii mai.  
Potrivit ANCPI, în această perioadă, au loc întâlniri între reprezentanţii oficiilor judeţene de cadastru şi primari, persoanele autorizate să execute lucrări de cadastru, dar şi cu notarii. Ca şi în 2016, prioritate au lucrările de înregistrare sistematică pentru terenurile din extravilan, terenurile agricole care fac obiectul plăţilor prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, dar şi terenurile care fac obiectul proiectelor de infrastructură de interes naţional (autostrăzi, reţele electrice - stâlpi LEA, reţele de transport gaz).  

Ghidul primarului, postat pe site-ul ANCPI 

„Pentru prima dată sunt întrunite cele trei elemente esenţiale realizării cadastrului sistematic la nivelul întregii ţări, şi anume: avem fonduri suficiente din venituri proprii, avem sprijin din partea guvernului şi există o bună colaborare între autorităţile centrale, în cazul nostru ANCPI şi cele locale, respectiv primăriile.


Ca să vă faceţi o idee, statisticile de la nivelul ANCPI arată că, în cadrul procesului de înregistrare sistematică început în 2006, în  perioada 2006- 2015 au fost înregistrate 75.924 de imobile, iar în perioada ianuarie 2016-aprilie 2017 au fost înregistrate 269.501 de imobile. Doar în primele 4 luni ale acestui an au fost înregistrate 76.979 de imobile” a declarat, pentru Curierul Naţional, Radu Codruţ Ştefănescu, directorul general al ANCPI.  
Pentru a veni în sprijinul primăriilor care doresc să acceseze aceste fonduri, ANCPI a actualizat Ghidul primarului pentru desfăşurarea lucrărilor de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale. Acesta este disponibil pe pagina web a ANCPI. Puteţi consulta lista localităţilor în care se desfăşoară lucrări de cadastru gratuit pentru cetăţeni, dar şi lista în care au fost finalizate aceste lucrări accesând http://www.ancpi.ro/pnccf/ 
Programul naţional de cadastru şi carte funciară (PNCCF) se desfăşoară în perioada 2015-2023. Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri şi apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul naţional este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI - peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect o altă sursă de finanţare pot fi şi fondurile din bugetele locale. 

Conform datelor furnizate de Autoritatea Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), la 24 aprilie erau cadastrate 9.630.712 imobile, reprezentând 24,08% din 40.000.000, numărul total aproximat de imobile din România. 
La jumătatea lunii octombrie, ANCPI informa că în sistemul informatic integrat de cadastru şi carte funciară erau înregistrate 9.057.459 imobile, reprezentând 22,64% din totalul imobilelor. 
Potrivit calculelor Curierului Naţional, media lunară de înregistrare în sistemul informatic integrat de cadastru şi carte funciară este de circa 100.000 de imobile. 

Sursa: https://www.curierulnational.ro/Eveniment/2017-04-27/Primariile+nu+sunt+interesate+de+cadastrarea+imobilelor&hl=cadastru&tip=toate


Șapte milioane de imobile pot fi cadastrate gratuit anul acesta de ANCPI 

Agenția Națională de Cadastru a înregistrat, în perioada 2016 – 2017, peste 300.000 de imobile. Este cel mai mare număr de cărți funciare eliberate gratuit pentru cetățeni de la înființarea Agenției.

Prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF), numai în cursul anului trecut, au devenit proprietari cu acte în regulă, fără nici un fel de cost, cetățeni din 36 de județe. Pentru aceștia, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a finanțat deschiderea a 307.058  de cărți funciare. 

Potrivit statisticilor ANCPI, este cel mai mare număr de imobile înregistrat de ANCPI de la înființare- 2004. Astfel,  între anii 2005-2017, au fost înregistrate, în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, 385.330 de imobile. Cifra reprezintă numărul de documentele cadastrale întocmite prin derularea cadastrării gratuite pentru cetățeni. Până în anul 2015, au fost înregistrate 78.232 de imobile din nouă județe.  Din totalul de 385.330 de imobile, 307.058  au fost înregistrate între 2016-2017, în 36 de județe, deci prin PNCCF. 
Oltul, Teleormanul și Argeșul sunt primele județe din top 
Potrivit ANCPI, prin PNCCF, județul cu cel mai mare număr de imobile înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară este Olt- peste 69.000 de imobile, urmat de Teleorman cu peste 52.000 de imobile și Argeș cu peste 43.000 de imobile. 
ANCPI are în derulare lucrări de înregistrare sistematică în 101 de UAT-uri, din 34 de județe.  Pentru anul 2017, ANCPI are un buget alocat de 442.350.000 de lei, pentru un număr maxim de 7.372.500 de imobile. Suma poate fi obținută de orice primărie din țara, prin intermediul oficiilor de cadastru, subordonate ANCPI. Fiecare primărie poate primi în acest an 150.000 de lei, față de 135.000 de lei în 2016. De altfel, în prezent se desfășoară etapa de încheiere a contractelor între oficiile de cadastru și primării.  Plățile vor fi efectuate în momentul finalizării și recepției lucrărilor de înregistrare sistematică. 
”În 2017 ne-am propus să încheiem peste 2000 de contracte de finanțare pentru realizarea cadastrului și să înregistrăm gratuit pentru cetățeni peste 1.000.000 de imobile.” , a precizat pentru Libertatea directorul general al ANCPI, Radu Codruț Ștefănescu.
Programul național de cadastru și carte funciară (PNCCF) se desfășoară în perioada 2015-2023. Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul național este finanțat din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect o altă sursă de finanțare pot fi și fondurile din bugetele locale.
 
Lucrările de înregistrare sistematică sunt gratuite pentru cetățeni, persoane fizice sau juridice, în momentul în care pe raza localității în care se află imobilul începe procesul de înregistrare sistematică. Mai mult, cetățenii nu vor plăti nimic pentru dezbaterea succesiunilor, costurile fiind suportate de ANCPI.prin imobil, potrivit Legii nr. 7/1996, art. 1, alin. (5), „se înţelege terenul, cu sau fără construcţii, de pe teritoriul unei unităţi administrativ-teritoriale, aparţinând unuia sau mai multor proprietari, care se identifică printr-un număr cadastral unic”. 

Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/sapte-milioane-de-imobile-pot-fi-cadastrate-gratuit-anul-acesta-de-ancpi-1868155

 

 

Contact

  • Splaiul Independentei, nr. 202A, Sector 6, Bucuresti
  • (021) 317.31.62
  • (021) 317.73.39
  • relatiicupublicul@ancpi.ro